юни 8, 2017
4395 Views

Първият трубадур

Автор:

Трубадурите са един от най-характерните и романтични образи на европейското Средновековие. Нима някой може да си представи тази епоха без рицари, „дама на сърцето“ и разбира се – трубадури, които да възпяват доблестта на рицарите и красотата на техните прекрасни дами, заради които вършели своите подвизи?

За пръв трубадур в средновековна Европа се смята Гийом (Гильом, Вилхелм) Аквитански – граф на Поатие и херцог на Аквитания, прадядо на английския крал Ричард Лъвското сърце. Понякога го наричат „Франсоа Вийон на ХІІ-ти век“. Той е роден на 22 октомври 1071 г. Наследява херцогството на баща си, когато е на 15-годишна възраст. През 1095 г.  Гийом поканил папа Урбан ІІ да прекара Рождество Христово в неговия двор. Папата го призовал да вземе участие в Първия кръстоносен поход. Така Гийом пристигнал в Светите земи през 1101 г., като прекосил Германия, Балканите и Константинопол. Участвал в основните сражения в Анатолия. В началото на есента на 1101 г., заедно с воините си попаднал в засада при Хераклея, устроена от султана на Икония Кълъч-Арслан I. Гийом едва се спасил и пристигнал в Антиохия само с шестима души от свитата си.

По-нататъшният му живот след завръщането в Европа през следващата 1102г. е изпълнен с приключения. През 1110г. успява да завладее земите на  графството Тулуза, след което обаче води 10-годишни битки за тях  и е принуден да ги отстъпи през 1120г. На два пъти бил отлъчван от Църквата – и два пъти опрощаван. Първият път го отлъчили през 1114г. за нарушение на църковните данъчни облекчения. Когато епископът на Поатие – Пиер, произнасял анатемата на херцога, той извадил меч и с ругатни обещал да го убие, ако не получи опрощение на греховете си. Епископът с наведена глава завършил анатемата. Според съвременници, Гийом вече бил готов да отсече главата му, но размислил и казал: „Толкова ви мразя, че не искам да ви изпратя в рая“.

Вторият път бил отлъчен заради отвличането на виконтеса Амалберги Данжероса (Опасната) дьо л`Ил Бушар, съпруга на неговия васал Емери дьо Шателро. Отвличането станало с пълното съгласие на дамата. Гийом я настанил в кулата Малбергион в своя замък в Поатие (оттук и виконтесата получила името си Ла Малбергион или Амалберги), а нейния портрет заповядал да нарисуват върху щита му. В отговор, законната съпруга на Гийом – Филипа, поискала помощта на папския легат в Аквитания, но херцогът категорично отказал да се раздели с любовницата си. Униизената Филипа се оттеглила през 1116 г. в абатството Фонтевро, където вече се намирала първата жена на Гийом – Ирменгарда Анжуйска, с която се бил разделил поради бездетство.

Отношенията му с неговия син също били сложни до такава степен, че през 1113 г. наследникът му вдигнал бунт срещу него. Помирили се чак през 1121 г., когато младият Гийом се оженил за Аенор дьо Шателро – дъщеря на Данжероса от съпруга й Емери Шателро.

Търговски обучения - myjobistosell.com

От 1119-та до 1123 г. Гийом се съюзява с краля на Арагон Алфонсо I и воюва срещу арабите, като защитава новата християнска столица Сарагоса. Към тях се приъсединяват кралствата Кастилия и Леон. Аквитанските войски участвали заедно с кастилците при превземането на Кордова.

В един живот, толкова изпълнен с приключения, разбира се, били налице достатъчно емоции, които да се излеят в поезия. Явно именно тези многобройни и силни преживявания тласнали херцога да изрази чувствата си в стихове – и така станал първият трубадур на Европа.

loading...
Категория:
История · Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *