Още

  Немски учени включиха най-голямото „изкуствено Слънце“ на света

  Учени в Германия за първи път включиха най-голямото „изкуствено Слънце“ на планетата, което в бъдеще би могло да бъде използвано за производството на така полезния за планетата ни водород.

  Намиращо се в Юлих, Германия и управлявано от German Aerospace Center (DLR), „Synlight” разполага с 149 на брой ксенонови лампи, които пресъздават естествената слънчева светлина и изпаряват водата, произвеждайки водород и кислород.

  Огромната машина е висока 14 метра и широка 16 метра, като има способността да създава температури от около 3,000 °C, когато е насочена към конкретна област с размери 20 на 20 сантиметра.

  Конкретният експеримент продължил приблизително 15 – 20 минути, произвеждайки малко количество водород, но на теория лампите могат да стоят включени часове наред, дори цял един ден.

  „Провеждахме тестове със „Synlight” през последните два месеца и това е първият тест, който става публично достояние“, казва Дмитрий Лаабер, инженер-изследовател, който е част от екипа на проекта.

  Лампите са с мощност от 350 киловата и се предполага, че интензитетът им е с около 10,000 пъти по-голям, отколкото интензитета на слънчевата радиация, която достига до Земята. Спектъра им на UV лъчение силно наподобява този на Слънцето. Когато лъчите им са фокусирани върху метална плоскост, те разграждат водата на съставните й елементи, а именно – на водород и кислород.

  Водородът е един изключително полезен елемент, тъй като е източник на гориво, което не отделя вредни въглеродни емисии. Но, за съжаление, той не се появява по естествен начин в природата (бел. авт. той не се появява по естествен начин на Земята, среща се в редица други съединения, но трябва да бъде извлечен от тях, за да съществува самостоятелно). Затова се налага да бъде създаван по изкуствен начин – с помощта на машини като тази.

  В момента „Synlight” е все още само концептуален модел, а лампите му, само в рамките на четири часа,  консумират също толкова електроенергия, колкото ще изразходи дом на четиричленно семейство в рамките на цяла година. Топлината, която тези лампи генерират, е достатъчна, за да изпепелят човека, който стои в близост до тях.

  Целта за в бъдеще обаче е този процес да бъде репликиран с помощта на естествената слънчева светлина, като има вероятност проектът да достигне значително по-големи мащаби и да започне да произвежда по-значителни количества водород, които да се използват в ежедневието.

  „Следващата стъпка ще бъде да занесем този генератор в истинска фотоволтаична централа, където ще бъде възможно той да бъде тестван в реални условия“, казва Лаабер. „Настоящoтo ни съоръжение е създадено предимно с цел тестване на отделните компоненти на процеса.“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link