Още

  Vantablack – най-тъмният материал в света, който поглъща 99.965% от видимата светлина

  В Научния музей в Лондон, зад дебело стъкло стои бронзов бюст на мъж. Лицето, което принадлежи на водещия Марти Йопсън, не е много голямо – 16-17см високо е. Грубо изваяно е и светлината попада в гънките и трапчинките по него. С изключение на заострените мустаци на Марти, няма нищо особено забележително в този бюст. Но точно до него има друг, идентичен бюст, който си играе с ума. Изглежда сякаш някой е изрязал дупка във въздуха с формата на главата на Марти, оставяйки единствено черна празнота. Текстурата на лицето изчезва в кадифена маса и единствено отстрани е възможно човек да разбере, че бюстът е триизмерен.

  Визуалната магия се дължи на Vantablack – най-тъмният материал, създаден от човека. Той поглъща всичката светлина и е дело на британската компания Surrey NanoSystems, създала го за сателити и телескопи. Материалът обаче си е спечелил последователи в лицето на художници, дизайнери и други хора на изкуството, които отчаяно искат да се доберат до него. Въпреки популярността му обаче, все още има доста объркване относно това какво всъщност е загадъчният материал и как може да се използва.

  Не е цвят

  Цветът, както го познават хората, е резултат от начина, по който светлината се отразява от обект към очите ни. Различните дължини на светлинната вълна отговарят на различни цветове. Vantablack не е цвят, а материал. Направен е от много малки, кухи въглеродни тръбички, всяка с дължината на един атом. Според сайта на производителя, „на площ от 1кв.см. има 1000 милиона нано тръбички.“ Когато светлината попадне върху тръбичките, тя се абсорбира и не може да избяга – това означава, че всъщност Vantablack е отсъствието на цвят.

  Не можете да си го купите

  Понеже не е оцветител или боя и не може просто да си купите една кофа, да потопите четката и да боядисате стените. Нано тръбичките, които съставят Vantablack, се произвеждат в лаборатория на Surrey NanoSystems чрез сложен (и патентован) процес, в който участват няколко машини, няколко слоя различни вещества и екстремна топлина. От началото до края, полагането на Vantablack върху предмет може да отнеме до два дни.

  На усещане не е както изглежда

  Хората очакват да е като топло кадифе. Vantablack наистина изглежда мек, кадифен, но това не отговаря на физическите му качества. Когато докоснете Vantablack, усещането е като гладка повърхност. Причината е, че нано тръбичките са много малки и поддават под тежестта на човешкия допир. Материалът е доста податлив към увреждане и затова не може да се прилага върху незащитени повърхности, като върху коли или рокли например.

  Почти няма маса

  Макар Vantablack да е чувствителен на допир, той е доста издръжлив на други сили, като шок и вибрации. Това се дължи на факта, че всяка въглеродна нано тръбичка е индивидуална и няма почти никаква маса. Освен това по-голямата част от материалът е въздух. Това прави Vantablack идеален за защитени предмети, които трябва да издържат на нестабилност, като при излитане на совалка например.

  Може да има много други приложения

  Материалът е създаден за супер технични сфери, като космическо оборудване, където способността му да ограничава отклоняването на светлината го прави идеална за вътрешността на телескопите. Но може да бъде използван и при по-обикновени неща, ако условията са правилни. Surrey NanoSystems вече са търсени от много производители на луксозни часовници, които искат да ползват Vantablack в своите продукти, както и от производители на автомобили, които искат да го използват в таблата на колите. Дори няколко производителя на смартфони са заинтересовани.

  Хората на изкуството също искат да използват Vantablack, за да създават откачени произведения на изкуството. Засега обаче само един такъв човек работи с материала и това е скулпторът Аниш Капур. Surrey NanoSystems са дали на Капур ексклузивни права върху използването на Vantablack в областта на изкуството.

  Ще мине доста време, преди да бъде използван в дрехите

  Vantablack може напълно да трансформира класическата малка черна рокля, ако бъде успешно вграден в тъканите, без да се загубят физическите му качества. Компанията вече работи в тази насока, но докато Vantablack стигне до модата, ще мине още доста време.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link