Още

  Ненаситни паяци изяждат по 800 милиона тона храна годишно

  Паяците често са осъждани твърде строго. Възприемани като ужасяващи вредители от много хора, тези осемкраки същества може и да се окажат доста подценявани. Ново научно изследване показва колко точно храна консумират те на годишна база и колко всъщност са важни те за околната среда.

  Учените изчислили, че паяците по света консумират между 400 и 800 милиона тона насекоми и други дребни организми годишно. За сравнение, хората консумират около 400 милиона тона месо и риба годишно.

  И това е наистина огромно количество храна. Но паяците са и от изключителна важност за околната среда. Докато други проучвания са доказали, че те играят важна роля в унищожаването на вредителите по посевите, авторите на въпросното проучване, публикувано в сп. The Science of Nature, откриват, че екологичната важност на паяците е от още по-голямо значение за горите и пасищата.

  Съавторът на проучването, Мартин Найфелър, казва, че е много възможно паяците да ловуват много по-успешно в естествената си среда, отколкото в значително модифицираните агрикултурни райони.

  Проучването е открило, че повече от 90% от тяхната плячка се състои от малки организми, които обитават най-горния слой на почвата и са в тясна родствена връзка с насекомите.

  Най-обичайните групи насекоми, с които се хранят паяците, са мухите, комарите, листните въшки, ларвите, бръмбарите и мравките. Но те често консумират и дребни гущери, риба, птички, та дори прилепи. Паяците са всичко друго, но не и лоялни към собствения си вид: често тяхна плячка стават други паяци.

  Оказва се, че тези насекоми могат да бъдат много полезни и за вашата собствена градина.

  „Паяците унищожават големи количества растителноядни насекоми и правейки това, те ви помагат в защитата на растенията в градината ви“, казва Найфелър.

  Не само, че паяците допринасят за екологичната хранителна верига като изяждат плячката си, но те представляват храна и за около три до пет хиляди вида птици.

  „Надяваме се, че тези проучвания и техния мащаб ще предизвикат вниманието на обществеността и ще накарат хората да ценят паяците повече заради тяхната важна, глобална роля в хранителните вериги на земята“, казва Найфелър.

  Как точно човек може да определи какво количество храна консумират паяците годишно?

  Учените използвали два различни метода, за да направят тези калкулации: в първия метод те използвали публикувана информация за това колко е средното количество биомаса на паяците на квадратен метър в седем различни биомни типа. Въоръжени с тази информация, учените теоретично калкулирали годишната им необходимост от храна на в един биом.

  На второ място учените използвали изнесената информация за това какво количество плячка на метър убиват паяците на година във всеки един биом.

  Изчислено е, че има около 45,000 различни вида паяци на планетата, като общото им тегло е около 25 милиона тона.

  Голямата амплитуда в измерването на това колко точно консумират те се дължи на факта, че това се определя от различните екосистеми, които варират сами по себе си.

  И така, следващия път, когато решите да убиете паяк, ще е добре преди това да си спомните гореизложената информация.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link