Още

  Необичайни дървета

  Към днешна дата са известни повече от 60 000 вида дървета. Сред тях има хлебни, млечни, сапунени и дори колбасни.

  Хлебно дърво

  Едно от най-необичайните дървета е хлебното. Расте в тропическите страни, но родината му е Нова Гвинея и територията на Океания. Било е открито едва през 17 век, благодарение на английските мореплаватели. Моряците били изненадани да видят как местните хора ядат плодовете на необичайно дърво, вместо хляб. Тогава взели разсад от невероятното растение и го засадили на собствените си територии. През 18 век дървото успешно било отгледано в Ямайка. Плодовете му се превърнали в един от основните продукти, с които хранели робите.

  Хлебното дърво има силен ствол и широка корона. То се разраства бързо и може да достигне височина 25 метра. Дължината на плода е около 30-35 сантиметра, а теглото е около 4-5 кг.

  Хлебното дърво може да издържи без вода няколко месеца и да понесе топлината до 40 градуса по Целзий. Интересен факт е, че то може да дава плодове в продължение на 9 месеца в годината. Ежегодно от едно дърво се събират около 600-700 плода в продължение на 70 години. На вкус плодовете са нещо като картофи. Те бързо се развалят.

  Аборигените Самоа измислили интересен начин да запазят този „хляб“: те увивали плодовете в бананови листа и след това ги заравяли в почвата. Останалата част от това дърво е широко използвана във фермите: животните се хранят с листата му, а семената се пържат.

  Млечно дърво

  Млечното дърво е изключително необичайно. Нарича се също така „бросиум“ или „кравешко дърво“. Днес може да се види в Южна и Централна Америка, както и в азиатските страни. Често достига височина до 30 метра. Самото име на дървото показва, че то произвежда сок, заради което всъщност се отглежда. За разлика от други растения, млякото не е отровно, а напротив, полезно и приятно на вкус е.

  Външно този сок наподобява обикновено мляко, но е по-плътен и има особен вкус. Дори и в най-горещото време млякото не се разваля до една седмица, ако е предварително варено на огън. Първите европейци, които научили за млечното дърво, били испанските завоеватели. Пристигайки в дома си, те разказали за едно прекрасно дърво, което може да бъде „доено”. Стволът се разрязва и под него се поставя съд, в който се стича необичайният сок. В даден момент може да се съберат 3-4 литра мляко.

  Местните аборигени пият този сок по същия начин, по който ние пием краве или козе мляко. В допълнение, от него може да се произвежда восък, подходящ за приготвяне на свещи и дъвки.

  Сапунено дърво

  Необичайното сапунено дърво расте в тропическите гори на Азия и Америка. В това интересно растение, и особено в плодовете му, се съдържат много сапонини – вещества, които имат свойства на почистващите препарати. Някога с кората на това дърво индианците успешно избелвали тъкани. Днес плодовете му са широко използван в козметиката. Семената са изключително твърди, затова от тях правят мъниста и различни дървени орнаменти.

  Плодовете се наричат сапунени ядки, тъй като могат да служат като заместител на праха за пране. Те са абсолютно хипоалергенни, не миришат и също така не причиняват никаква вреда на околната среда.

  Колбасно дърво

  Колбасното дърво расте в африканските страни. То израства до 10 метра и има широка корона. Цветовете му са големи и необичайните плодове са оформени като колбаси с дължина 50-60 см. В Европа за това дърво научили само преди няколко века. Интересно е, че „колбасите“ растат само един по един и никога близо един до друг. С настъпването на горещините дървото изхвърля листата си, за да икономиса разхода на вода, а през на дъждовния сезон отново се появяват листа на клоните.

  През деня необичайни цветове са напълно затворени, а при залез слънце се отварят, показвайки червени съцветия. Недостатъкът на тези цветове е само тяхната неприятна миризма, която е необходима за привличане на опрашители.

  Преди да се ядат плодовете на това необичайно дърво, те трябва да бъдат термично обработени, защото са много отровни. Интересен факт е, че местните хора са се научили да правят от тях алкохолна напитка.

  Плодовете имат невероятно здрава ципа. Така че, за да се извлекат семена от тях, е необходимо да се изсуши плода от самото начало и след това да се раздели с брадва.

  Африканските аборигени все още използват колбасното дърво в медицината, считайки го за панацея за всички болести. С плодовете му се лекуват язви, ухапвания от змии, сифилис. Лекарите потвърждават, че плодовете на необичайното дърво действително имат антибактериални свойства, поради това те са широко използвани в производството на различни козметични продукти. При дълго варене на плодовете може да се получи червена боя. С нея африканците боядисват тъкани, а също така и кожата си като бойна окраска.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link