Още

  Необикновените пари

  Днес сме свикнали, че парите – това са монети и банкноти. А големите пари са направо невидими – те само се преместват виртуално от сметки в сметки, като дори често се говори, че от тях са останали само цифрите, тоест, не са подплатени с никакво злато или други активи.

  Но някога в качеството на пари, тоест, на универсално средство, срещу което може да се купи всичко останало, били съвсем необичайни за нас предмети: например, сол, пера, черупки…

  1. Метални пръчки

  Според официалната версия на историците, първите пари са се появили преди около 4.5 хиляди години. Най-древните от тях, известни на учените, представлявали сребърни пръчки, използвани за обмяна в Месопотамия. Те имали еднаква дължина, диаметър и тегло, за което внимателно следели по време на сделките. Счетоводството в онази епоха се извършвало върху глинени плочки. Една пачка такива плочки била доста тежка, затова тогавашните счетоводители и касиери трябвало да бъдат физически силни.

  Подобни пръчки, но железни, били парична единица в Спарта. Използвали 6 пръчки, които възрастен мъж можел да стисне в шепа – на гръцки „драхма“. Съвременната парична единица на Гърция до неотдавна носеше това древно име.

  1. Черупки
  Пари от черупки, Древен китай

  Китай в продължение на няколко хиляди години от своята история използвал разнообразни предмети като пари. Може би, именно в Поднебесната империя се появили за пръв път монети – китайците обичали такива пари и проявявали значително въображение в производството им. Известни са кръгли, квадратни, многоъгълни монети, някои с дупка в средата за нанизване на връв, под формата на малки ножове и дори звънчета.

  Но най-необичайните китайски пари били черупки от мекотелото каури, използвани преди 3,5 хиляди години. По онова време такова решение било идеално – каури не можела да бъде фалшифицирана, а тежала малко. По принцип, черупки от миди и раковини се използвали като средство за парична обмяна сред много народи, живеещи по морски крайбрежия.

  Черупки от каури се използвали като пари в Южна Индия до 1900 година.

  1. Зърно

  Храната в древния свят винаги била търсена – войни, природни бедствия и лоши реколти можели да доведат до там, че дори да сте били затрупани със злато, можело да умрете от глад.

  Ето защо древните египтяни подходили към въпроса възможно най-прагматично, като започнали да използват зърното като пари: ръж или пшеница.

  В големите градове се появили зърнени банки, където човек можел да остави зърно на съхранение и, ако било необходимо, да си го вземе. Банките давали квитанции върху пергамент и папирус, които можели да се използват като днешните кредитни карти при пазаруване.

  1. Сол
  Пари от сол, Етиопия.

  Солта винаги е била високо ценена. Този продукт не само придава на храната вкус и може да се използва за консервиране, но се употребявал и за ритуални цели. Затова в някои места на планетата употребявали солта като пари.

  В Етиопия солта се ценяла повече от златото и с нея можело да се купи всичко, включително и булка. Дори в Средновековна Европа се разплащали със солни кюлчета.

  1. Птичи пера
  Пари от птичи пера

  Неголеми пера от тропически птици се използвали широко като пари от обитателите на Соломоновите острови. За да не излети тази лека валута, я залепвали или връзвали на снопчета. С пера можело да се купи кану или копие, а при необходимост да послужат и като зестра на булка. Богатите туземци ходели на пазар с цели рула от пера, сплетени в здрави плитки.

  Такива пари, „тевау“, се използвали на островите Санта Круз до средата на ХХ век.

  1. Чаени брикети

  Чаени листа, пресовани в „тухлички“ или кръгли брикети, се използвали  в древността като пари в Индия, няколко региона на Китай и в Тибет. За да се изключи фалшифициране, върху повърхността им се нанасяли различни знаци и емблеми.

  1. Каменни монети в Океания
  Каменни монети в Океания, остров Яп

  Някога в архипелага Микронезия, състоящ се от много малки вулканични острови, имало доста големи пари. Микронезийците изрязвали монети от вулканичен туф под формата на кръгове с различни размери. На островите Яп тези пари могат да се видят и днес – те неизменно привличат туристите, които успяват да стигнат дотам. Най-големите „монети“, наричани тук „раи“, достигат тегло от 5 тона, а най-малките се побират в длан.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link