Още

  8 заблуди за най-разпространените смъртоносни заплахи

  Разбира се всеки от нас безброй пъти в живота си е чувал за различни неща, които могат да доведат до фатален край. За тези заплахи научаваме от различни източници – книги, филми, телевизия, интернет или слухове. Инстинктът ни за самосъхранение е склонен да приема тази информация за чиста монета.

  Затова избягваме места с плаващи пясъци, за да не потънем в тях и не ходим в гората, защото ни е страх от мечки. А ако все пак се престрашим да отидем сред дивата природа си повтаряме… Ако срещнем мечка, лягаме и се правим на умрели.

  Но трябва ли да се вярва на всяка заплаха и съветите как се оцелява в такива ситуации? Да разгледаме най-разпространените заблуди за смъртоносни заплахи.

  Затъване в плаващи пясъци

  Всъщност, човешкото тяло не потъва напълно в пясъка, а плува в него, защото сместа от пясък, глина и вода е твърде плътна.

  Дори човек да се върти, което обикновено не се препоръчва, тогава най-вероятно ще затъне само до кръста. В този момент, ако се прояви достатъчно търпение и оставите живите пясъци да успокоят, можете да започнете да плувате и да се измъкнете.

  По-добре е да извадите ножа, отколкото да го оставите в тялото

  Ако сте получили прободна рана от остър предмет, не трябва да го вадите, а бързо да се обадите на бърза помощ. Предметът може да е попаднал в артерията или вената и веднага щом се извади да започне тежко и фатално кървене.

  Ако в пустинята не намирате вода, може да пиете сок от кактус

  В много филми за оцеляване в пустинята, съветват да се пие сок от кактус.

  Всъщност, вътре в кактуса няма бистра течност, а сочна каша, която съдържа голям брой токсични алкалоиди. Те могат да причинят повръщане, диария и да предизвикат още по-голяма дехидратация.

  Ако изпитвате силна жажда, може да пиете собствената си урина

  Някои оцелели твърдят, че урината им е спасила живота им в отчаяна ситуация.

  Въпреки, че действително това може да се прави за ден или два, то няма да остане без последствия. 5% от урината съдържа отпадъчни продукти, които бъбреците ви умишлено изхвърлят. И докато пиете отново и отново урина, процентното съдържание на отпадъчни продукти се увеличава. Такава течност става опасна за пиене и в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност.

  Чадърът забавя падането от високо

  През 2013 г. професионалният скиор Ерик Ронър (Erik Roner) скочил с чадър (и резервен парашут). Въпреки, че отначало чадърът леко забавил падането, след няколко секунди се извил и станал безполезен.

  Ако асансьорът започне да пада, подскачането ще спаси живота ви

  Някои твърдят, че ако сте в падащ асансьор, тогава в момента на удара трябва да скочите нагоре, за да спасите живота си.

  Това няма да помогне, защото трябва да имате невероятна реакция и дори да успеете, скоростта на сблъсъка може да бъде намалена само до 3-5 км на час.

  Ще трябва да скочите по-бързо от движещия се асансьор, което е доста трудно, тъй като асансьорите падат на земята със скорост от около 80 км / ч.

  Престорете се на мъртви, за не ви изяде мечката

  Според експертите, как да се държи с мечка зависи от това каква е тя. Гризли обикновено атакуват само при защита. В този случай е по-добре да се преструваме на мъртви, защото показваме на мечката, че не представляваме заплаха.

  Черните мечки често атакуват като хищници. В този случай предишната тактика няма да сработи. Ако имате храна, сложете я на земята и бавно се отдалечете. Ако мечката продължи да се приближава, стане по-агресивни и шумни. Ако имате отбранителен спрей, използвайте го и се опитайте бързо да избягате.

  В случая, е необходимо да познавате видовете мечки. Опознаване на животинските и растителни видове е необходимо при посещение на определен географски район.

  Трябва да изсмучете отровата на змията, за да спасите живота си

  Доказателствата сочат, че смученето на отровата или използването на турникет или лед малко помага на жертвата. Такива методи могат да причинят повече вреда, отколкото полза и да доведат до инфекция на раната или да увредят нервите и кръвоносните съдове. Особено опасно е изсмукването да се извършва от хора с проблемни зъби, защото отровата ще проникне бързо в организма и ще доведе до фатален край.

  Както се казва в поговорката: Ако ви е страх от мечки не ходете в гората.
  Или добре проучете въпросната гора и нейните обитатели – видове, привички, пътеки. Вземете необходимо оборудване и други мерки за безопасност.

  Различен е само случая с асансьора, който за разлика от останалите заплахи, е неизбежен в ежедневието. Няма как да живеем в постоянен страх и да не ползваме асансьор. Това се отнася и до други висове страхове и заплахи в ежедневието.

  Разбира се ако става дума за два, три етажа е дори здравословно да се качи пеш, но ако са над десет… Всеки трябва да намери за себе си баланса за безопасен начин на живот. Защото нито безразсъдството е здравословно, нито стреса от постоянният страх.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link