Още

  Необясними природни феномени

  baner fenomens

  Може да ни е смешно, че примитивните хора са се страхували от светкавиците и са мислили мълнията за гласът на боговете, но истината е, че и до днес има природни феномени, които учените не могат да обяснят.

   Това са явления, наблюдавани от хиляди хора, фотографирани и добре описани, но въпреки това, науката все още не е способна да ги обясни.

  Огнените топки Нага

  [pro-player width=’560′ height=’360′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=qm64JhA_EZc[/pro-player]

  Представете си, както си се разхождате покрай тропическа река, от нея да започнат да излизат ярко червени топки с големината на яйце. Това се случва всяка година през Октомври в реката Меконг (там, където са снимани филми като Рамбо 2 и 3). Феноменът е познат като огнените топки Нага.

  Още под водата десетки хиляди ярко червени светлини се виждат да се издигат от дъното на реката на метри височина след което изчезват.

  Явлението е наблюдавано от хиляди хора всяка година.

  Как го обясняват?

  Най-известната теория предполага, че ферментираща утайка в реката (неща като разлагащи се останки и животински изпражнения) освобождава балони със светещ газ, които се издигат в атмосферата и се пукат.  Теорията обаче не обяснява защо това се случва по едно и също време всяка година.

  Местните отказват всякакво научно обяснение и предпочитат да запазят мистицизма.

  Звездни медузи

  naturefenomen2

  Всякакви неща падат от небето по време на метеоритни дъждове. Понякога, обаче вместо каменни късове, хората откриват нещо, което много прилича на медуза.

  Има сведения от преди повече от 100 години за хора, които са откривали такива медузи. Обикновено са прозрачни или жълтеникави, миришат ужасно и бързо се разпадат. Въпреки, че са описани в много вестници и полицейски доклади през последните 150 години, никой не е успявал да ги изучи подробно, понеже субстанцията се разгражда прекалено бързо.

  През 1950г. четирима полицаи открили двуметрова звезда медуза покрай Филаделфия. Когато се опитали да я вдигнат тя се превърнала в лепкава пихтия с ужасна миризма.

  Как го обясняват?

  Медузата, която полицаите са открили е били на километър от газовите заводи на Филаделфия и някои смятат, че е някакъв вид отпадък от там.

  Други теории включват повръщано от птици, жабешки яйца, повърнати от други животни и общо взето всякакви идеи, свързани с повръщане. Най-готината теория твърди, че звездните медузи са митични същества, които летят из атмосферата.

  Сини струи и червени духчета

  naturefenomen3

  Това са явленията над облаците по време на гръмотевична буря. Виждат се само от космоса или от самолет.

  Тези две явления винаги се свързват с гръмотевичните бури.  Духчетата обикновено са червени и се появяват на 80км от земята, а струите излизат директно от върха на буреносните облаци и понякога изминават 50 километра в йоносферата.

  Как го обясняват?

  Големите умове са сигурни, че феноменът има нещо общо с причините за светкавиците, които виждаме при всяка буря, но явно не знаят нищо повече. Духчетата се появяват когато мълния удари земята, но струите се появяват по всяко време.

  Светлини при земетресение

  naturefenomen4

  Още през 373 г. пр. Хр. хората са твърдели, че са виждали странни светлини в небето по време на земетресения, а понякога дори минути преди самото земетресение.

  Често се виждат в Китай, а скоро са забелязани и в Перу.

  Как го обясняват?

  Има много теории за светлините, но за съжаление нито една от тях не е достатъчно убедителна. Според  някои непосредствено преди земетресение се освобождават газове, които се зареждат електрически от въздуха, а други твърдят, че разместването на пластовете влияе на магнитното поле и светлината се дължи на това.

  Червеният дъжд в Керала

  naturefenomen5

  Обикновено като ви завали дъжда се притеснявате да не си намокрите чорапите, нали? Но не и в Керала, Индия когато през 2001г. ужасът се изсипал от небето.

  От Юли до Септември в Керала са наблюдавани червени дъждове (също черни, зелени и жълти). По време на лятото цветните дъждове падали в добре очертани райони.

  Как го обясняват?

  След изследването на няколко проби става ясно, че не е червен пясък от Сахара, нито пък извънземни микроорганизми от експлодиращ метеорит.

  Накрая се стига до извода, че червеният цвят се дължал на голямото съдържание на определен вид спори, въпреки, че не е ясно как са попаднали в дъждовната вода.

  Дъжд от животни

  naturefenomen6

  Векове наред хора от цял свят разказват, че са виждали животни да падат от небето. Жаби валели в Япония, червеи в Луизиана, риби в Сингапур и остров Родос.

  Как го обясняват?

  Основната теория е, че по време на лоши атмосферни условия, торнада могат да повлекат животни и след това да ги изхвърлят на километри разстояние.

  Звучи правдоподобно, но това не обяснява защо в повечето случай говорим за дъждове от един вид животни.

  Спонтанно самозапалване

  naturefenomen7

  За спонтанно самозапалване говорим, когато човек избухне в пламъци без очевидна причина и от него остане само въглен.

  Интересното е не как това се случва – учените са го доказали с метод, наречен ефекта на фитила, който е приложен успешно върху прасета. При него, ако някой по-пълен се запали, кожата и дрехите му стават като фитила на свещ, а мазнината се топи и гори с постоянна температура.

  Истинският въпрос е как тези хора се самозапалват.

  Как го обясняват?

  Ако заспите с цигара в уста има вероятност да се запалите, но шансът е малък, тъй като човешката кожа се запалва при около 300 градуса.

  Теории предполагат, че натрупване на статично електричество може да предизвика искра, от която моментално да избухнете в пламъци. Или пък, че жертвите са поели толкова алкохол, че са се превърнали в живи факли. Проблемът е, че за да се запалите трябва да имате 23% концентрация на алкохол в кръвта, а дори при 1% бихте умрели.

  Според други пък това има нещо общо с гама лъчите, но нищо не е доказано. Учените просто не могат да открият причините за този феномен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link