Още

  Защо е невъзможна реалната археология?

  Реалната археология, естествено не е толкова зрелищна и приключенска, колкото изглежда във филмите за Индиана Джоунс. Но от време на време наистина се появяват открития, които преобръщат обичайните понятия за историята.

  Когато Колумб открил Новата земя, намерил там цял свят от животни и растения, които се срещат само в Америка. Едва тогава например, европейците се запознали с листата на кокаиновия храст и с всички последици, произтичащи от това.

  Но, щом Колумб е открил Америка – как да обясним следите от кокаин, открити върху телата на египетските мумии?

  През 1992г. немски учени открили в космите, кожата и костите на една от мумиите следи от хашиш, тютюн и кокаин. Хашиш може да се донесе и от Азия, фараоните имали такава възможност. Но тютюнът и кокаинът може да дойдат само от Америка! Немските учени направили това, което и всички други биха сторили, за да запазят репутацията си – провели нова, независима експертиза. И отново намерили тютюн и кокаин.

  Тогава те обявили универсален наркотичен тест за всички налични мумии, с които разполагали. В една трета от тях открили никотин. Във вътрешностите на Рамзес II намерили парчета тютюневи листа. И не само листа – един мъртъв тютюнев бръмбар намерил последното си убежище в утробата на великия фараон.

  През 1933г. открили 90-тонен камък в Америка, близо до Албукерке (щата Ню Мексико). Върху него били написани Десетте божи заповеди на староеврейски. Експерти от цял ​​свят не могат да разберат, как това е възможно. На всичко отгоре, някои букви от надписа са заимствани от гръцката азбука.

  Камъкът с 10-те божи заповеди.

  А може би надписът е късна имитация? Всеки американец със съответните познания би могъл да го направи. Но когато проучили и го сравнили с други надписи, намерени на същите места, стигнали до извода, че може да е на възраст от 500 до 2000 години. Това означава само, че човекът, който го е намерил, е извън подозрение за фалшификация. Засега, по този случай нищо не е изяснено.

  Рим и Латинска Америка са доста отдалечени. Дори в разцвета си, след завладяването на Северна Африка и Англия, такива далечни ъгълчета като Мексико оставали извън погледа на Римската империя. Западното полукълбо за нея сякаш не съществувало. Но през 1933г., археолози извършили разкопки на древно гробище на около 40 мили (около 64 километра) от Мексико Сити –  и намерили в един гроб малка фигура. Дотогава мястото на разкопките било покрито с два слоя хоросан и вече 1500г. никой не бил докоснал тази земя. Но в такъв случай, какво правела тук римска статуетка? А фактът, че статуята е римска, бил несъмнен – чертите на лицето съответстват на артефактите, открити в Рим и отнасящи се към ІІ-ри век сл. Хр. Също така, през 1982г. подводни археолози открили на морското дъно близо до пристанището на Рио де Жанейро римски вази, които по-късно били датирани от ІІІ-ти  век. Били намерени и два полуизгнили кораба, също много подобни на римските.

  През 1957г. в американския щат Мейн се извършвали разкопки на територията на голямо древно селище. Търсели всичко, свързано с живота и живота на местните племена – върхове на стрели, фрагменти от керамика. И внезапно се натъкнали на странна монета. Първоначално решили, че това е английско пени от ХІІ-ти век. Монетата така си останала без внимание в продължение на 21 години. Съвсем случайно тя била видяна от специалист по нумизматика, който разпознал в нея норвежко пени, сечено по времето на крал Олаф, управлявал между 1065г. и 1080г. Една-единствена норвежка монета сред десетките хиляди предмети, останали от аборигените. Добре, може да решим, че това е донякъде обяснимо, като имаме предвид, че е вече доказано – викингите са посещавали Америка преди Колумб. Но може би мащабите на викингските пътешествия към Новия свят са били доста по-големи, отколкото се смята…

  В Ню Мексико живее загадъчно племе – зуни. Интересен за него е фактът, че езикът им не прилича на нито един от местните диалекти. Напомня най-много… японски. Не съвпада буквално – но има достатъчно прилики, за да подозираме двата езика в родство. Теорията за контактите на древните японци с древните индианци възникнала благодарение на антроположката Нанси Дейвис. Тя първа забелязала необикновената прилика на езика на зуните с японския.  Не само звуците в отделни думи са подобни, но има сходство в синтаксиса – например, и в двата езика глаголът е в края на изречението.

  След като направила това откритие, Дейвис продължила да изследва с удвоена енергия и установила, че сред зуните, също както при японците, най-често срещана е кръвната група B. Също така, страдат и от едни и същи редки заболявания. Приличат си и някои митологични легенди, предавани в устна традиция. Версията на Нанси Дейвис е, че някъде през ХІІ-ти век будистки мисионери достигнали Калифорния, а след това се преместили по-навътре в континента, където се заселили. Кой знае…

  Както виждаме, независимо, че археолозите не използват револвер и бич, както Индиана Джоунс, все пак от време на време попадат на находки, не по-малко интересни от неговите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link