юли 31, 2009
7690 Views

Невероятни изкуствени острови

Автор:

Когато чуете за островна нация или плаващ град сигурно си представяте спокоен, спиращ дъха ви с красотата си рай, където всеки лежи в хамак със свеж коктейл в едната ръка. Но истинските изкуствени острови и плаващи общности са далеч по-интересни. Разбира се, има го и луксът. Ето някои от най-невероятните острови създадени от човек.

Градът на лодките – пристанище Абердин в Хонг Конг

1islands

В миналото пристанище Абердин е приютявало пирати и от тогава не се е променило особено, като изключим ултра модерните небостъргачи около него. „Корабните хора” в Абердин живеят  там за да избягат от ограниченията на модерното общество, въпреки че много от жителите на Хонг Конг го смятат за грозна гледка. Трите плаващи ресторанта са любими на туристите и в тях можеш да срещнеш все интересни и чудати хора.

 

Безлюдният плаващ град Маслените скали

2islands 

Един от най-странните градове в света се намира до брега на Азербайджан, изоставен и порутен. „Маслените скали” първоначално е просто път над водата, но прераства в множество мостове и платформи, построени върху потънали кораби, служещи за основа на града. Създаден е за да служи на петролната индустрия и преди време в него е имало къщи, училища, библиотеки и магазини за работниците и семействата им. Сега е останала само част от него, а повечето пътища са изчезнали под морските вълни.

 

Форт Ничия земя

3islands

 

Намира се близо до брега на Великобритания и има неприветлив екстериор издигащ се върху гранитни плочи и стоманени стени. Викторианският форт е бил построен за да отблъсква атаките на френската флота, но сега е луксозен хотел с  21 стаи, две площадки за хеликоптер, фитнес, два ресторанта  и закрит басейн. През 2007г. е обявен за продан, но компанията фалира, което води до драма, когато бившият собственик Хармеш Пуни се барикадира вътре през 2008г. Хотелът все още не е продаден.

 

Боклученият остров

4islands 

От разстояние изглежда като островен рай насред небесносиния океан, но ако погледнете от близо ще видите, че този изкуствен остров, намиращ се на няколко киломтра от остров Мале в Тихия океан, всъщност буквално е съставен от отпадъци. Островът е създаден като решение на проблема с нарастващите планини от боклук в Малдивите и сега съдържа хиляди тонове боклук, както и токсични отпадъци,  включително живак, кадмий, олово и азбест.

 

Изкуствените острови на Дубай

5islands 

5islands2

Дубай е известен с голямата си колекция от необикновени изкуствени острови, включително Палмовите острови. Те са най-големите изкуствено създадени острови в света, построени от немски инжинери по поръчка на изключително богати купувачи от цял свят. Още по-интересни са островите Свят, които още не са завършени – подредени са така, че да оформят картата на света. Всеки от 300-та острови има цена от 20-30 милиона долара. Много знаменитости са си поръчали остров там, включително Род Стюард, Дейвид Бекъм и Томи Лий.

 

„Светът” – плаващ лукс

6islands

Ако истинският свят не отговаря на очакванията ви, винаги можете да избягате в своя собствен малък свят насред океана.  Ако сте неприлично богат, това е за вас. „Светът” е плаващ лукс, за който трябва да платите между $2000 и $5000 на нощ. За да си купите апартамент на борда ще трябва да се изръсите с $2.5 до $7.5 милиона. Екстрите включват плувни басейни, тенис кортове, библиотека, спа център, фитнес, дори и голф игрища.

 

Плаващ остров от рециклирани бутилки

7islands

Ако искате да живеете безгрижен морски живот, но не сте чак толкова богат, погледнете Спиралния остров. Той се намира в Мексико и е изграден от 250 000 пластмасови бутилки, които позволяват на острова да плава. За съжаление островът е унищожен от ураган през 2005г, но собственикът Ричард Сова завършва изграждането на Спирален остров II. Първият остров приютяваше двуетажна къща, еко тоалетна и три плажа.

 

Остров Кавазаки

8islands 

На островът има огромна кула, която на пръв поглед прилича на небостъргач, но всъщност е вентилационна шахта за тунелът, свързващ Кисаразу с Кавазаки. Понякога наричан Кулата на вятъра, за построяването на този изкуствен остров са били нужни 30 години.

 

Плаващите острови на безсмъртните

9islands 

На снимките изглеждат почти нереални: блестяща стоманена планина във формата на пламъци насред океана. Но драматично именуваните „Плаващи острови на безсмъртните” всъщност е скулптора на китаеца Чан Уанг (Zhan Wang). На острова статуи на рибар и елф, мобилен телефон и компютър представят миналото, настоящето и бъдещето.

 

Плаващите градове във форма на водна лилия

10islands

За сега са само теоретични, но концепциите на плаващите градове са една от най-добре разработените идеи за функциониращата общност в открито море. Представен като плаващ „екополис”  за случаи на резки климатични промени, дизайнът на Винсънт Кейлбаут напомня водна лилия и не само ще може да произвежда собствената си енергия, използвайки слънцето, вятъра, приливите и отливите, но ще може да абсорбира въглеродния диоксид от атмосферата в обвивката си  от титаниев диоксид. Всеки един от тези градове би могъл да побере 50 000 души.

 

Autopia Ampere

11islands

Още един забележителен концепт на екополис от Волф Хилберц, немски архитект, който иска да използва процесът на електрохимично отлагане за да създаде град, който да се строи сам. Autopia Ampere ще започне като арматурна мрежа, свързана със източник на ниско волтов ток, произвеждан от соларни панели. Електрохимичните реакции ще започнат да наслояват морски минерали върху мрежата, които с времето ще се превърнат в стени от калциев карбонат.

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Невероятни изкуствени острови

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *