Още

  Невероятните научни открития, за които не сте чули по новините – част 2

  11 Замразяващият лазер съществува

  11 Замразяващият лазер съществува

  Учени от Китай откриха, че когато лазер бъде изстрелян при специфична честота, той може да забави движението на атомите. След като температурата се определя от скоростта на атомите в дадена субстанция, по-бавните атоми означава по-ниска температура. При техния експеримент са успели да охладят горещ суперпроводник до минусова температура.

  12. Безболезнено измерване на кръвната захар

  Нова технология, разработена от екип учени от университета Лидс, използва лазерно устройство, което може да неинвазивно да следи нивата на глюкозата в кръвта и да елиминира нуждата от ежедневното бодене на пръст за диабетиците.

  12. Безболезнено измерване на кръвната захар

  Устройството може непрекъснато да следи захарта и би могло значително да подобри живота на милиони хора, като им позволи да са винаги информирани за състоянието си без нуждата от импланти. Екипът се надява да го пусне на пазара до няколко години.

  13. Мобилно приложение открива рака

  13. Мобилно приложение открива рака

  Ранното откриване на рака може да спаси милиони животи, но настоящите методи за диагностика остават скъпи и инвазивни.

  Джордж Сото от Рио де Жанейро обаче обещава, че ще направи засичането на рака на молекулярно ниво много по-лесно, евтино, ефективно и достъпно благодарение на неговото устройство Miriam.

  Miriam е компактно, 3D принтирано устройство на цена $500, което може да открива няколко вида рак – на панкреаса, белия дроб, гърдата и черния дроб – като това е само началото.

  Сото демонстрира своя прототип по време на най-впечатляващото демо в историята на TED през 2014г. Той работи само с капка кръв и светлина, за да засича специфични био маркери. Miriam се свързва към смартфон, през който предава информация към база данни, за да се определи дали са налични ракови маркери.

  14. Спомените могат да се предават генетично

  14. Спомените могат да се предават генетично

  През 2013г учени обучиха мишки да се страхуват от миризма, подобна на цъфтяща череша. Внуците на тези мишки също се страхували от миризмата, макар никога преди това да не я били усещали.

  Това показва, че травматичните изживявания могат да се предават от поколение на поколение и да влияят на поведението. Така наречените „нерационални страхове“ всъщност може и да си имат причина. Учените смятат, че благодарение на това откритие ще могат да научат много повече за посттравматичния стрес и фобиите.

  15. Армия от роботи

  15. Армия от роботи

  Сам по себе си, този прост, малък робот е очарователен, но не е нищо революционно; едва няколко сантиметра е, стои на три крачета, движи се със сантиметър в секунда и струва около $20. Но когато съберете хиляди от тези „килботи“ ще получите най-големият рояк от роботи в света.

  Учените от Харвард програмираха 1024 килбота да се подреждат в различни форми. Проектирали са ги да имитират поведението на рояците пчели, колониите мравки и ятата птици.

  Всеки робот разполага с инфрачервен приемник, чрез който учените му подават команди. Щом получат инструкции, килботите нямат нужда от повече наглеждани или човешка намеса. Първо четири от тях маркират координатната система. Всички други получават двуизмерен образ, който да копират, след което се придвижват на позиция, измервайки относителното си местоположение и разстояние.

  Роботите не разполагат с птичи поглед, нито с определен водач. Всеки от тях говори със съседните на него и взема собствени решения, базирани на това, което вижда.

  16. На път към контролиран ядрен синтез

  16. На път към контролиран ядрен синтез

  Учени от Калифорния направиха пробив в опит за създаването на контролиран ядрен синтез през 2014г, пресъздавайки вътрешността на Слънцето в лаборатория. Те са използвали 192 лазера, за да компресират гориво и генерират реакция, при която са получили повече енергия от вложената.

  Това е голяма стъпка към създаването на синтез за на практика неограничен източник на чиста енергия.

  17. ХИВ ваксина

  17. ХИВ ваксина

  Учени от научния институт Скрипс са създали протеин, който имитира CCR5 – протеин по повърхността на белите кръвни клетки, използвани от ХИВ вируса, който се закрепва за тях. Новият протеин се свързва с вируса и не му позволява да прониква в клетките. Той е активен срещу всички познати щамове на ХИВ и вероятно дава протекция в продължение на десетилетия.

  18. Първото животно

  18. Първото животно

  Това е фосил на otavia antiqua, подобно на гъба животно с размерите на зрънце пясък, открит в Намибия през 2012г. Смята се, че е на около 760 милиона години, което го прави най-древното животно, откривано някога и вероятно предшественик на всяко животно, съществувало досега.

  19. Вода на Ганимед

  19. Вода на Ганимед

  Солен океан под повърхността на Ганимед, спътника на Юпитер, може би съдържа повече вода, отколкото има на Земята.

  Изображения от телескопа Хъбъл показват, че белези по повърхността на луната вероятно са били образувани от прииждаща вода от процепи или крио вулкани.

  Европейската космическа агенция обяви намеренията си до 2030г да изстреля космически апарати до Ганимед, за да изследва по-подробно водата там.

  20. Фалшиви спомени

  Невероятните научни открития, за които не сте чули по новините – част 2

  Учени от Националния център за научни изследвания във Франция успяха да имплантират фалшиви спомени в мозъците на мишки. Вкарани по време на сън, тези спомени остават дори след като мишките се събуждат и дори променят поведението им.

  ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ 1 – http://iskamdaznam.com/neveroyatnite-nauchni-otkritiya-za-koito-ne-ste-chuli-po-novinite-chast-1/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови