Още

  Невероятно откритие изплува от джунглата и смая археолозите (ВИДЕО)

  Над 60 000 структури, създадени от древните маи разкриват мегаград с издигнати магистрали, площади, дворци и жилищни сгради.

  Повече от 60 000 скрити руини, сред които пирамиди, дворци и пътища, изградени някога от цивилизацията на маите, са били намерени в Гватемала. Изследователите определят находката си като едно от най-големите и невероятни археологически открития.

  С помощта на лазерна технология изследователите успяват да надникнат под плътното покривало на растителността в северната част на Петен — област в близост до вече познатите градове на маите. Благодарение на иновативния метод, пред тях се разкрили къщи, дворци, пирамиди, издигнати магистрали и защитни укрепления.

  Откритието показва, че в Централна Америка е съществувала цивилизация, която преди 1500 години е била в разцвета си, по-напреднала от тези в древна Гърция и Китай.

  Лазерните изображения са разкрили „поразителни“ останки на обширен доколумбов „мегаполис“, с много по-сложно устройство, за което повечето специалисти дори не са и предполагали. Този мегаград е бил обитаван от около 15 милиона души, а изобилието на отбранителни стени, укрепления и крепости подсказва, че по време на своето съществуване тези хора са се сражавали в множество войни.

  „Смятам, че това е едно от най-големите постижения за повече от 150 години на археология, изследваща маите“, заявява пред BBC News Стивън Хюстън, професор по археология и антропология в Университета Браун. „Знам, че звучи преувеличено, но когато видях фотографските Lidar изображения, очите ми се насълзиха“.

  Учените са направили откритието с помощта на технологията Lidar (съкращение на „светлинно откриване и измерване“ (light detection and ranging)) и отново с нея, са картографирали над 2100 кв. км. от джунглата Петен, която граничи с Мексико и Белиз.

  Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.

  Тази техника позволява на изследователите да картографират очертанията на това, което описват като десетки новооткрити градове на маите, скрити под джунглата векове, след като са били изоставени от жителите си.

  Археолозите, разкопали древния град на маите, наречен Ел Зотц, в Северна Гватемала, отдавна са описали пейзажа, но изследването с Lidar е разкрило километри от крепостни стени, които екипът никога не е забелязвал.

  „Може би в даден момент щяхме да стигнем до този хълм, където се издига крепостта, но през 2010 г. лично аз съм бил на не повече от 50 метра от нея и не видях нищо“, разказва Томас Гарисън от катедрата по археология на Университета в Итака, пред Live Science.

  Макар изображения от Lidar да са спестили на археолозите години на търсене, те са поставили нов проблем пред тях.

  Снимки: Channel 4

  „Неприятният момент с тази технология е, че ни дава представа за 3000-годишната цивилизация на маите в района, компресирана“, обяснява Гарисън.

  „Това се оказа голям проблем, който трябва да преодолеем, докато научаваме повече за маите“.

  „Укрепените съоръжения и големи пътища разкриват модификации на природния ландшафт, направени от маите в немислим досега мащаб“, заяви Франциско Естрада-Бели от Университета Тулан в Ню Орлиънс, Луизиана.

  „Новите данни ни дават основание да мислим, че там е имало 10-15 милиона души, включително много хора, живеещи в ниско разположените, блатисти местности, които мнозина от нас смятахме за необитаеми“, заявява Естрада-Бели.

  Изображенията показват и пътища, свързващи градските центрове и кариерите за добив на материали, също така, модерни системи за напояване и терасиране, които поддържат селското стопанство за една цивилизация, която е една от най-развитите в Централна Америка.

  Археолозите смятат, че тази модерна технология ще промени начина, по който светът е виждал цивилизацията на маите до сега.

  Маите са известни със своята сложна математика и инженерни съоръжения.

  Новооткритите руини обаче, разкриват още по-невероятни знания и умения, които този древен народ е притежавал и за които учените до сега не са и предполагали, че могат да се развият в такъв ранен етап от историята.

  Предполага се, че повечето от новооткритите постройки са били каменни платформи, върху които моите са изграждали своите домове, направени от слама. Открити са и градски центрове с тротоари, жилища, тераси, церемониални центрове, напоителни канали и укрепления.

  Археолозите се натъкват и на „невероятни защитни структури“, които включват стени, крепости и ровове. Те показват, че маите са инвестирали много по-големи ресурси и усилия, за да се защитят, отколкото учените смятаха до сега.

  Една от скритите находки е седеметажна пирамида, покрита с растителност, която практически се слива с джунглата.

  Друго откритие, което изненадало археолозите, била сложната мрежа от пътища, свързващи всички градове в района. Тези пътища могат да бъдат определени като издигнати над земята магистрали, позволяващи на хората лесно да преминават пред джунглата дори през дъждовния сезон. Ширината им пък предполага, че движението по тях е било изключително натоварено.

  ВИДЕО:

  Гватемала

  Източник: fakti.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link