Още

  Откриха непознат и недокументиран досега език в югоизточна Азия

  Малкото населено място на полуостров Малака е отдавна известно на антрополозите, но лингвисти откриха, че хората, живеещи там, използват техен собствен, недокументиран досега език.

  Селището се състои от 280 души, които говорят език, наречен  „jedek” от лингвистите от Университета в Лунд, Швеция. „Jedek” не е език, използван от някакво неизвестно племе в джунглата, както повечето от нас си представят, а език, говорен в селище, което вече е изследвано от антрополози“ – разказва Никлас Бюренхулт, който събира първите лингвистични материали от мястото. „Като лингвисти, ние имаме различни въпроси към тези хора и открихме нещо, което антрополозите са пропуснали“ – допълва той.

  Езикът „jedek” е открит, докато изследователите проучвали езика „jahai”. „Установихме, че голяма част от хората в селището използват различен език. Те употребяват думи, фонеми и граматически структури, които не се използват в  езика “jahai”. Някои от думите все пак могат да бъдат свързани с други езици, използвани в различни части на полуостров Малака“ – разказват лингвистите.

  Хората, които употребяват по-разпространения език „jahai”, били наясно за разликата между езиците и наричали другите хора„Jdɛk“ – от където идва и наименованието на езика, дадено от учените. Освен всичко това, учените установяват, че в това общество няма почти никакво насилие, хората активно насърчават децата си да не се конкурират помежду си, нямат съдилища и закони. Също така нямало полова дискриминация и всеки учи еднакви неща и практикува занаята, към който проявява интерес.

  Всички тези характеристики рефлектират и върху езика им, защото там нямат дума за „професия“, „закон“ или „собственост“. Вместо това речникът им е богат на думи, описващи „обмен“ и „споделяне“.

  „Има толкова много начини да сме хора, но прекалено често ние използваме нашите модерни и съвременни предимно градски общества като критерии за това, което е универсално човешко“ – споделя Бюренхулт. „Имаме толкова много да учим, дори за самите себе си, от тези недокументирани и до голяма степен застрашени лингвистични и културни богатства, които са там“.

  Днес в света се използват около 6000 езика, 3600 от които се употребяват от по-малко от 20% от световното население. Според доклад на ЮНЕСКО от 2015 година, половината от световните езици биха могли да изчезнат до края на века, ако не се направи нищо за тяхното запазване.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link