Още

  Невидима смърт: 7-те най-добри снайперисти в историята на всички войни в света

  Не е задължително един един добър снайперист да бъде кадрови военен. Това се е знаело много добре от войниците на Червената армия, участвали в Зимната война през 1939 година. Един успешен изстрел също не прави един човек снайперист. Късметът е много важен във войната. Но само истинското умение на боеца, който знае как да улучи целта от голямо разстояние, с необичайно оръжие или от неудобно положение, има по-висока цена.

  Снайперистът винаги е бил елитен войн. Не всеки може да възпита толкова силен характер.

  Карлос Хачкок

  Както много американски тийнейджъри от вътрешността, Карлос Хачкок мечтаел да се присъедини към армията. 17-годишното момче с бяло перо, артистично стърчащо върху каубойската му шапка, било посрещнато с усмивки в казармата. Още първият полигон, превзет от Карлос с атака, превърнал смеха на колегите му в благоговейна тишина. Момчето притежавало много повече от обикновен талант – Сякаш Карлос Хачкок бил роден единствено заради точната стрелба. 1966 г. младият боец ​​посреща във Виетнам.

  В официалната му статистика има около стотина мъртъвци. В мемоарите на оцелелите колеги на Хачкок фигурират значително по-големи числа. Това можело да се дължи на разбираемото самохвалство на бойците, ако не била огромната сума, на която била оценена главата му от Северен Виетнам. Но войната приключила и Хачкок се прибрал, без да получи нито една рана. Той починал в леглото си, няколко дена преди да навърши 57 години.

  Симо Хаюха

  Това име се превърнало в своеобразен символ на войната и за двете страни-участнички. За финландците Симо бил истинска легенда, олицетворение на самия бог на отмъщението. В редиците на бойците от Червената армия снайперистът-патриот получил прозвището Бялата смърт. За няколко месеца през зимата на 1939-1940 г. стрелецът унищожил повече от петстотин вражески войници. Невероятното ниво на умения на Симо Хаюха се допълвало от използваното оръжие: пушката M/28 с отворен обхват.

  Людмила Павличенко

  309 загинали вражески войници се водят на статистиката на  руската снайперистка Людмила Павличенко. Товя я прави един от най-добрите стрелци в историята на световните войни. Почти дете, Людмила се  втурнала на фронта още в първите дни от нашествието на немските окупатори. В едно от интервютата момичето признава, че само в началото е трудно да застреляш жив човек. В първите часове на бойното дежурство Павличенко не можела да се насили да дръпне спусъка. Тогава чувството за дълг надделяло. Точно то спасило крехката женска психика от невероятния товар.

  Василий Зайцев

  През 2001 г. на бял свят излиза филмът „Враг при портите“. Главният герой на филма е истински войник  ​​на Червената армия, легендарният снайперист Василий Зайцев. Все още не се знае със сигурност дали е имало наистина стълкновение между Зайцев и немския стрелец, отразено във филма: повечето западни източници се придържат към версията за пропаганда, лансирана от Съветския съюз, славянофилите твърдят обратното. Тази битка, обаче, на практика не означава нищо в историята на легендарния стрелец. В статистиката на Василий има 149 успешно улучени цели. Реалният брой, обаче,  е приблизително петстотин убити.

  Крис Кайл

  Осем години е най-подходящата възраст за възпроизвеждането на първи изстрел. Ако, разбира се, сте родени в Тексас. Крис Кайл стрелял в цел през целия си съзнателен живот: спортни мишени, след това животни, после хора. През 2003 г. Кайл, който вече бил успял да се включи в няколко тайни операции на американската армия, получил ново назначение – Ирак. Славата му на безпощаден и много умел убиец идва година по-късно, следващото пътуване носи на Кайл прозвището „Шайтан от Рамада”: уважително-уплашена почит към уверения стрелец. Кайл официално е убил точно 160 врагове на мира и демокрацията. В лични разговори стрелецът споменава три пъти повече убити.

  Роб Фурлонг

  Дълго време Роб Фурлонг служил като обикновен ефрейтор на канадската армия. За разлика от много други снайперисти, споменати в тази статия, Роб нямал ясно изразен талант на стрелец. Но упоритостта му щяла да стигне за една рота напълно бездарни войници. С постоянни тренировки Фурлонг развил способностите си. Скоро ефрейторът е прехвърлен в специалните части. Операция Анаконда става за Фурлонг най-високата точка в кариерата му: в една от битките снайперистът прави успешен изстрел на разстояние 2430 метра. Този рекорд важи и досега.

  Томас Плънкет

  Само два изстрела прехвърлили обикновения войник от британската армия Томас Плънкет в категорията на най-добрия снайперист на своето време. През 1809 г. се води битката при Монро. Томас, както всички колеги, бил въоръжен с мускета „Браун Бес“. Имало достатъчно полеви учения, за да могат войниците да ударят врага на разстояние от 50 метра. Освен ако, разбира се, вятърът не бил прекалено силен. Томас Плънкет, който се прицелил много добре, съборил френския генерал от коня на разстояние от 600 метра.

  Изстрелът можел да се обясни с невероятен късмет, магнитни полета и интриги на извънземните. Най-вероятно това биха направили сътрудниците на стрелеца, възстановявайки се от изненада. Обаче тук Томас демонстрирал втората си добродетел: амбицията си. Спокойно презаредил пистолета и застрелял адютанта на генерала – на същите 600 метра.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link