авг. 22, 2010
15264 Views

Невероятни индийски пещерни храмове

Автор:

Преди векове индийски монаси с години издълбавали със собствените си ръце невероятни форми в скалите. Те красили стените със стенописи и запълвали залите със статуи. Индийските пещерни храмове показват ранните следи от човешкия живот и култура и значението на индуизма и будизма в историята.

Пещерите Елора в Махаращра

Снимка: Romain Baluteaud

30-те пещери на Елора били издълбани по вертикалния свод на хълмовете Чаранандри през 5-ти век пр.Хр. Храмовете са посветени на будизма, индуизма и джайнизма – демонстрирайки религиозната хармония през онези времена. Будистките пещери са направени като манастири, в индуските има рисунки на различни богове, а в джайнизките таваните са детайлно изрисувани.

Пещерите Ажанта в Махаращра

Снимка: danchitnis

В повечето пещерни храмове по стените има рисунки, които са исторически ценни, но не са особено красиви. Рисунките в Ажанта обаче се смятат за произведение на изкуството. През 1-ви век пр.Хр. всеки сантиметър, освен подовете, на тези 34 пещери е украсен с детайлни рисунки.

Пещерните храмове Вараха в Тамил Наду

Снимка: Road Blog

Комплексът от четири храма е изключителен пример за палавската архитектура. Палавите били могъща южноиндийска династия през 7-ми век пр. Хр. които променили издълбаните в скалите пещери в самостоятелни, издялани от камък храмове, които днес преобладават в Индия. Храмовете Вараха са в чест на бог Вишну и богинята на земята Бхуми

Пещерите Ундавали в Андра Прадеш

Снимка: Arve_Bee

През 4-ти век пр. Хр. седемте храма на Ундавали били издълбани в пясъчниковата скала в чест на Тримурти – индуските богове: Шива, бог на трансформацията, Брахма, бог на сътворението и Вишну, върховен бог. Често тези богове били почитани поотделно, но пещерите Ундавали подчертавали хармоничната връзка между тях.

Пещерите Елефанта в Мумбай

Снимка: Christian Haugen

Елефанта се намират на остров в Арабско море. Седемте пещери са разделени на две групи – първата е посветена на бог Шива, а втората на Будизма. От създаването си през 5-ти век пр.Хр. до управлението на португалците през средата на 16-ти век, тези пещери са били действащи храмове. Големи скулптури на слонове били разпръснати из пещерите, но сега много от тях са преместени на други места, като музейни експонати.

Храмът Амарнат в Жаму и Кашмир

За разлика от повечето пещерни храмове в Индия, Амарнат се основава на естествена формация. В пещерата има леден сталагмит – леден блок, стърчащ от земята. Сталагмитът се уголемява и се смалява според фазите на луната. През 3-ти век пр.Хр. пещерата е украсена със стенописи и рисунки в чест на бог Шива.

Пещерите Удаягири в Мадхя Прадеш

Снимка: jenatknox

Пещерите са издълбани насред индийски склонове през 5-ти век пр.Хр. в чест на будизма. Освен 14-те храма, комплексът включва и проход в естествен скален каньон, през който е преминавала река. Пещерите Удаягири са най-известни с вратите във формата на „Т“ и гигантските скулптури с глави на глиган.

Пещерите Канхери в Мумбай

Снимка: snonymousk

Тези 109 храма се намират в дълбоките гори на национален парк Санджай Ганди. Зелените дървета обгръщат черната базалтова скала на храмовете, а масивни каменни стълбове допълват будисткото светилище. Пещерите са били населени през 1-ви век пр.Хр.

Пещерите Бимбетка в Мадхя Прадеш

Снимка: Marc Shandro

При положение, че човек живее само няколко десетки години е трудно да си представим колко са 100 000 години. Когато през 50-те години на миналия век антрополози открили тези 700 пещери и установили, че са създадени преди 100 000 години, те били изумени от това как най-ранните индийци са показали живота си с рисунките по стените.

Пещерните храмове Бадами в Карнатакка

Снимка: Arun Shah Masood

Петте храма на Бадами са изключително живописни. Намират се в устието на зелено дефиле. Пещерите са издълбани през 6-ти век пр.Хр. в хълмовете на Югозападна Индия в чест на боговете Вишну и Шива и първоизточниците на Джайна. Архитектурата е уникална поради смесването на стилови елементи от Северна и Южна Индия.

Снимка: Anoop Negi

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Етикети:
·
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *