Още

  Ню Ривър Гордж – какво може да се види в най-новия национален парк на САЩ

  Сгушени в Апалачите, в южната част на щата Западна Вирджиния, се намират над 28 300 хектара красива природа. Ню Ривър Гордж е най-новият национален парк в САЩ (от 2020 г.) и предлага безкрайни възможности да се насладите на страхотната природа – от изследване на величествени водопади и рафтинг до планинско колоездене и преходи по живописни туристически пътеки. Ето част от обектите, които могат да се видят:

  Мостът Ню Ривър Гордж

  Мостът Ню Ривър Гордж е завършен 22 октомври 1977 г. Това превръща 40-минутното пътуване с кола по тесни планински пътища в 1-минутно возене.

  Мостът е:

  • Трети по височина в Съединените щати;

  • Третият най-дълъг единичен дъгов мост в света;

  • Най-дългият единичен сводест мост в западното полукълбо;

  • Тринадесети най-висок мост в света;

  За наблюдението на моста Ню Ривър Гордж са изградени две погледни площадки. На посетителите се предлага и разходка по специална тясна платформа под моста, откъдето се разкриват гледки към каньона и реката долу.

  Веднъж годишно – третата събота на октомври, се отбелязва Денят на моста. Това е единственият ден през годината, когато съоръжението се затваря за автомобили и по пътя се допускат пешеходци. На празника се организират и редица екстремни спортни мероприятия: скачане с парапланери от моста, спускане по въжена линия от него и др.

  Търмънд (Thurmond) – автентичен миньорски град

  През първите две десетилетия на 1900 г. Търмънд е класически бързоразвиващ се град. Огромни количества въглища от мините в района биват доставяни в него. Градът е генератор на големи приходи, а банките му са най-богатите в щата. Петнадесет пътнически влака минават през града всеки ден, а гарата му обслужва 75 000 пътници годишно. При толкова много посетители хотелите и пансионите винаги са препълнени. Магазините просперират. Но с преминаването към дизелови локомотиви и затварянето на местните мини, градът започва да запада. Много фирми затварят и повечето жители се преместват.

  Днес Търмънд остава недокоснат от модерното развитие и дава възможност да се види автентично миньорско градче от миналото.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Най-невероятните пещери

   

  Нътълбърг (Nuttallburg)

  Нътълбърг е един от близо петдесетте града, които изникват по поречието на Ню Ривър в отговор на нарастващата нужда от въглища. През 1870 г. Джон Нътъл вижда възможността за забогатяване от добива на въглища по Ню Ривър и започва да купува земя и да изгражда инфраструктура.

  През 20-те години на миналия век автомобилният индустриалец Хенри Форд прави опит да получи контрол над всички аспекти на производството, известен като „вертикална интеграция“. Тогава наема градските мини, за да осигури въглища за стоманодобивните заводи на своята компания. Компанията Fordson Coal прави много подобрения в мината и града по време на осемгодишното си управление. Но планът на Форд за „вертикална интеграция“ се проваля, когато става ясно, че той не може нито да контролира, нито да си позволи да купи железопътната линия, която отговаря за транспортирането на въглищата от неговите мини.

  Мините преминават през трима собственици след Хенри Форд. Добивът е спрян през 1958 г. и Нътълбърг е сполетян от същата съдба като много други крайречни общности, които процъфтяват и западат поради промените в индустрията.

   Грандвю (Grandview)

  Грандвю предлага някои от най-живописните пейзажи в Ню Ривър Гордж и е популярно място за туризъм, пикник и разглеждане на забележителности. В тази част на парка има няколко погледни площадки към река Ню Ривър, посетителски център, пет туристически маршрута, зони за пикник с детски площадки, предлагат се обиколки, водени от рейнджъри и др.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Великата зелена африканска стена

  Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

   

  Водопадите на Ню Ривър Гордж

  В националния парк могат да се видят и много водопади. Парковата дирекция е създала маршрут, включващ посещението на осем от тях.

  Най-големият водопад на Ню Ривър е Сандстоун фолс (Sandstone Falls). Той обхваща реката на място, където е широка около 450 м. Разделена от поредица от островчета, водата пада от височина от 3 до 7,5м. Водопадите отбелязват прехода на Ню Ривър от широка долинна река към тесен планински поток, който бучи през дълбоко, осеяно с камъни V-образно дефиле.

  Тук се намира и Катидрал Фолс (Cathedral Falls), който е над 18м висок и е сред най-високите водопади в щата.

  Списъкът със забележителности в най-новия национален парк на САЩ не свършва дотук. Освен тях Ню Ривър Гордж предлага възможност за различни дейности като: катерене, колоездене, планински преходи, рафтинг, лов, риболов и др., съпроводени от невероятни природни пейзажи.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

  Мистерията с Торинската плащаница

  10 от най-красивите гръцки острови

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  Пещерите Елора

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови