Още

  Нови доказателства разкриват, че Титаник може да е потънал заради пожар

  Още от потъването на Титаник на път за Ню Йорк през април 1912г, винаги сме мислели, че причината е твърде високата скорост и най-мразения айсберг в света. Нови доказателства обаче разкриват, че това не е цялата история.

  Сенан Молони, ирландски автор, писал доста за историята на Титаник, посочва, че според нови улики, бедствието на борда на кораба е причинено от пожар, а не от лед.

  Новата теория е представена в документалния филм „Титаник: Новите доказателства“, излъчен по британския Channel 4 на 1 януари.

  „Първоначалният доклад приписва потъването на божие дело. Това не е проста история на сблъсък с айсберг и потъване, а перфектна буря от необикновени фактори, случили се в точния момент: огън, лед и престъпна небрежност.“ – обяснява Молони.

  Нови доказателства ракзриват, че Титаник може да е потънал заради пожар

  Според автора, пожар е избухнал в един от бункерите с въглища още преди корабът да напусне родното си място в Белфаст. Наскоро разкрити снимки показват, че по кораба е имало дълга 9 метра черна следа по корпуса преди да напусне пристанището в Саутхемптън, Англия. Пожарът е огънал стоманената обвивка и я е направил по-крехка.

  Смята се, че точно на това място айсбергът удря кораба. Молони казва, че пожарът може да е отслабил корпуса на кораба и да е го е направил значително по-уязвим към силата на удара.

  Добавя също, че се е знаело за пожара, но информацията е прикрита от страх, че пътуването ще бъде отменено.

  Новата теория развива предишна идея на професор Робърт Есенхай от 2004г. Според него, сериозен пожар може да е принудил екипажа на кораба да увеличи скоростта, поради което се е стигнало да сблъсъка с айсберга.

  Повечето историци днес са съгласни, че в даден момент на борда на Титаник е имало пожар. Точно кога обаче, все още не може да се каже със сигурност. Някои обаче твърдят, че дори да не е имало пожар, силата на сблъсъка е била толкова голяма, че корабът не е имал шанс.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link