Още

  Някои от най-известните учители в историята

  Веднъж Аристотел казал, че хората, които обучават децата добре, трябва да са по-почитани от онези, които създават деца, защото родителите дават живот, а учителите даряват децата с изкуството на добрия живот. Аристотел разбира се е живял в друго време, различно от нашето, но все пак, неговите думи дават повод за размисъл. Добрите учители действително играят роля в това какви хора сме, защото променят начина ни на мислене и ни провокират да бъдем по-добри.

  Представяме ви няколко учители от историята, които чрез образование са повлияли положително на животите на хората:

  Ан Съливан

  Ан Съливан била 20-годишна, когато е наета да обучава глухата и незряща Хелън Келър през 1887 година. Самата Ан била незряща през значителна част от живота си (по-късно зрението ѝ се възстановява до известна степен) и когато се отправя към Алабама за работата с Келър, Ан несъмнено е разбирала чувствата на момичето.

  Съливан постигнала забележителни неща с образованието на Келър. Тя пишела думите с пръст върху ръката на Хелън, за да ѝ покаже, че всяко нещо се свързва с определена дума. Учителката поставяла едната длан на Хелън под течаща вода, а на другата изписвала думата „вода“. Съвсем скоро Хелън умеела да се изразява далеч по-добре от примитивните знаци, които използвала преди появата на Ан.

  Съливан убеждава родителите на Хелън да изпратят момичето в училище и от този момент нататък учителката става най-близка приятелка на своята ученичка – чак до смъртта ѝ през 1936. Хелън се превръща във вдъхновяваща писателка и активистка. Нищо от това не би било възможно без усилията на Ан Съливан – жената, която днес знаем като „чудодейката“.

  Мария Монтесори

  Една от най-иновативните и влиятелни образователни философии на 20 век е развита и разпространена от учителка, чието име се е превърнало в емблематично и което продължава да вдъхва уважение – Мария Монтесори.

  Родената в Италия през 1870 Монтесори била необикновена още от началото. Тя била единственото момиче в училище и в крайна сметка се превръща в една от първите жени с докторска степен в Италия. През 1907 тя отваря детски център в Рим, в който практикува своята философия относно образованието.

  Според Мария децата се учат сами, а единствената цел на учителя е да осигури подходяща обстановка и да провокира искрицата, която позволява на децата да се развиват естествено. Всички деца се справяли отлично и разцъфвали благодарение на нейната образователна система. Това, което по-късно става известно като Метод на Монтесори постига огромен успех в Италия, а по-късно се разпространява и в цял свят. Монтесори е номинирана за Нобелова награда за трети път, когато умира през 1952 – на 81-годишна възраст.

  Уилям Мкгуфий

  Още един учител, който успява да развие своите теории относно образованието на децата – Уилям Мкгуфий. Той е роден през 1800 година и бил изключително надарено дете. Самият той започва да преподава на 14-годишна възраст. Скоро той забелязва, че не съществува стандартен метод, по който децата да се учат на четене – в повечето случаи Библията била единствената достъпна книга.

  Мкгуфий прекратява временно учителската си кариера, за да се запише в колеж и на 26-годишна възраст става професор в университета в Охайо. Идеите му се приели изключително добре от колегите му и през 1835 година той е помолен да напише серия от учебници, по-познати като „Ecletic Readers”. Те представляват шаблон, по който се пишат днешните учебници и читанки.

  Популярността на “Ecletic Readers” – смята се, че са продадени над 120 милиона копия, била ненадмината. Те надживяват своя автор, който умира през 1873 година.

  Ема Уилард

  В миналото жените много рядко имали достъп до образование. Те получавали знания, свързани с дома и бита, но не и с математика, наука или философия. Ема Уилард обаче, решава да промени всичко това.

  Уилард е родена в Кънектикът през 1787 година и от ранна възраст показвала изключителна интелигентност. Баща ѝ държи много на образованието ѝ и на 17-годишна възраст Ема става учителка в академията, която завършила. На 19 години тя става ръководител на академията.

  След като сключва брак, Ема се премества във Върмонт, където ѝ е предложено да стане директор на училище, но тя решава да действа сама и основава свое училище, в което преподава история и наука на млади момичета. Благодарение на нея през 1821 година е основано “Troy Female Seminary” – подготвително училище в Трой, Ню Йорк. Училището на Уилард постигнало огромен успех и много скоро по-богатите семейства започват да изпращат дъщерите си там.

  Равенството в достъпа до образование не било като днес, но Уилард е тази, която подклажда огъня. Тя изнася лекции за образованието на жените в Америка и Европа, основава женска школа в Гърция и пише учебници през целия си живот – до смъртта си през 1870. Училището, което тя основава в Трой, съществува и до днес, но с друго име – училище „Ема Уилард“.

  Джейми Ескаланте

  През 1988 излиза книгата „Best Teaher in America”, а по-късно е направен и филма „Stand and Deliver”. И книгата, и филма са посветени на един човек – учителят Джейми Ескаланте. Роден и отраснал в Боливия, Джейми решава да заживее в Америка в средата на 30-те години. Започвайки от нулата, той научава английски, учи математика и става учител.

  Подходър на Ескаланте бил необикновен – той предизвиква своите студенти да мислят по-надълбоко и да искат да постигат умения. Постепенно подходът му, който в началото бил критикуван, постига огромен успех. Той създава проект за подготовка на учениците за теста Calculus и много скоро всички от обучаемите го преминавали успешно.

  През 1988 – годината, в която излизат книгата и филма за него, Ескаланте е награден с медал за постижения в образованието.  През 2001 той се завръща в Боливия, където преподава до 2008, когато здравето му се влошава. Умира на 30.03.2010 година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link