ян. 17, 2018
22786 Views

Странният случай на Робърт Дърст

Автор:

След години, през които Робърт Дърст заема първите страници на вестниците заради престъпления, както недоказани, така и потвърдени, някои хора смятат, че е време фокусът да бъде обърнат към жената, с чието изчезване започва целият случай. Тялото на Кетлийн Дърст не е открито никога и не са открити убедителни доказателства, с които съпругът ѝ Робърт да бъде обвинен.

Въпреки това, близките до семейството още отначало вярвали, че именно Робърт е отговорен за изчезването на Кетлийн. През цялото време подкрепа му оказвала единствено неговата близка – авторката Сюзън Берман. Някои подозират, че с течение на времето Сюзън узнава повече, отколкото е необходимо по случая с Кети и е била готова да говори, затова през 2000 година тя е простреляна в тила в дома ѝ в Лос Анджелис.

Ето и няколко чудновати факта за сагата с Дърст:

През 1982 година почти напълно отчуждената съпруга на Робърт – Кетлийн, която скоро щяла да завърши медицинското си образование, изчезва безследно. Съпругът ѝ бил заподозрян, но нито тяло, нито каквито и да било доказателства за вината му били открити. Разследването показва, че след изчезването на Кетлийн бизнесът на Робърт процъфтява.

След това в края на  90-те години Дърст изоставя фирмата и самият той изчезва, само за да бъде открит в Тексас и то като основен заподозрян в убийството и разчленяването на негов съсед. Дърст е заловен и по-късно оправдан. Междувременно дългогодишната приятелка на заподозрения Сюзан Берман също е убита в Калифорния. На 14.03.2015 година Дърст е арестуван във връзка с убийството на Сюзан.

Това са само щрихите около сагата с Дърст. Но има и някои изключително любопитни детайли относно цялата история:

Дърст привличал проблемите през целия си живот. Когато бил само на 7 години, неговата 32-годишна майка или е скочила, или пада от семейната им къща в Ню Йорк, при което загива. Робърт бил свидетел и за него следват години посещения при психолози.

Макар че бил богат, Робърт се обличал доста скромно през 60-те и 70-те години. Докато учи в Калифорнийския университет, той употребява марихуана. В началото на 70-те години се запознава с Кетлийн и двойката се премества в Ню Хемпшир, където отваря магазин за здравословни храни.

Робърт не изглеждал никак притеснен от изчезването на съпругата си. Кетлийн била на път да напусне Робърт, когото приятелите на двойката описват като контролиращ и зъл, когато изчезва през 1982. Дърст не съобщава за изчезването на Кетлийн в продължение на 4 дни, а показанията му относно последния път, в който е видял съпругата си, се променят непрекъснато по време на разследването. Следователите попадат в задънена улица, но тогава няколко приятели на Кетлийн предприемат свое собствено разследване, след което домовете им са разграбени и материалите по случая унищожени.

През 2000 – същата година, в която приятелката му Сюзан Бергман е убита, Робърт се премества в Галвестон, Тексас и започва да се облича като жена, нарича се Дороти Чинер (име на жена, която той действително познавал) и се преструва на ням.

През септември 2001 година, тялото на 71-годишния съсед на предполагаемата Дороти – Морис Блек е открито на брега на океана в Галвестон. Главата на мъртвия липсвала. По-късно е открита следа от кръв, започваща от апартамента на Дороти и стигаща до вратата на убития Блек. Истинската ѝ самоличност е разкрита и Робърт е арестуван, но плаща гаранцията си и излиза на свобода.

Все още облечен като жена и носещ перука на главата си, Робърт е задържан, след като успява да открадне сандвич, вестник и лепенки от супермаркет в Пенсилвания. Повдигнати са му обвинения в убийството на съседа му Блек. Той се обявява за невинен, но заявява, че борбата за оръжието му е довела до смъртта на Блек. След това е оневинен отново.

По случая са направени няколко филма, най-популярния сред които е документалния филм от 6 части „The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst”, в края на който Дърст е заснет как се отправя към банята, където, все още носейки микрофона си, той казва, че е убил всички.

loading...
Категория:
Любопитно · Мистерии
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *