Още

  Психологически факти, които не сте знаели за себе си

  Човешката психика е една от най-големите мистерии в света. Въпреки това, учените вече са развенчали доста интересни факти за психологическите характеристики на човека, чрез които могат да предскажат поведението ни въз основа на определени правила.

  Знаете ли, колко погрешни са спомените ви, колко време се формират навиците ви или броя на приятелите, които може да запазите?

  Вие сте в състояние да задържите вниманието си около 10 минути. Дори ако сте на среща и се интересувате от темата и човекът, който я презентира, максималното време, в което можете да поддържате вниманието си е 7-10 минути. След това, започва да отслабва и трябва да направите почивка, за да запазите интереса си.

  Способността ви да отложите незабавното задоволяване на вашите желания възниква още в ранна детска възраст. Хората, които умеят да отлагат удоволствието от ранна възраст, са по-добри ученици в училище и се справят по-добре със стреса и разочарованието.

  Ние мечтаем през 30% от времето. Според психолозите, всички обичаме да се отдадем на мечти, поне през 30% от времето. Изследователите твърдят, че хората, които обичат да мечтаят, като правило, са по-изобретателни и по-добре решават различни проблеми.

  Учените, изучаващи колко дълго тези или онези действия стават навик, установиха, че се нуждаем от около 66 дни. Колкото по-сложно е поведението, което искаме да придобием, толкова по-дълго време ще отнеме. Така че, тези които искат да привикнат да правят физически упражнения, често се нуждаят от 1,5 пъти повече време, за да правят това автоматично, отколкото тези, които развиват навика да ядат плодове за обяд.

  Вие надценявате реакцията си по отношение на бъдещи събития. За да бъдем по-точни, ние надценяваме нашата реакция към бъдещи събития, независимо дали са приятни или отрицателни. Изследванията показват, че хората вярват, че положителни събития, като брак или голяма печалба, ще ги направят много по-щастливи, отколкото всъщност се случва. Също така, смятаме че отрицателните събития като загуба на работа или злополука, ще ни причинят много повече неприятни емоции, отколкото в действителност.

  Обвинявате друг човек, а не ситуацията (и ситуацията, а не себе си). Спомнете си, когато чакахте някой, който закъснява за срещата. Тогава най-вероятно си обяснявате неговото закъснение с безотговорност и неорганизираност. В същата ситуация вие обяснявате своето забавяне с външни обстоятелства (като задръствания на пътя).

  Броят на приятелите, които можете да имате, е ограничен. Дори да се хвалите с няколко хиляди приятели в социалните мрежи, всъщност имате много по-малко. Психолози и антрополози са идентифицирали „номера на Дънбар“ – т.е. максималният брой близки връзки, които човек може да има и това са от 50 до 150.

  Не можете да пренебрегвате храната, секса и опасността. Забелязали ли сте, че хората винаги спират, за да видят сцени от инциденти. Всъщност, не можем да пренебрегнем ситуацията на опасност. Всеки има мозъчна структура, която е отговорна за оцеляването и пита: „Мога ли да ям това?“ Възможно ли е да правя секс с този човек? Може ли това да ме убие?“ Храната, сексът и опасността са свързани с това, което е важно за човека. Защото без храна той ще умре, без секс няма да продължи рода, а ако човек умре първите две точки няма да имат смисъл.

  Знаете как да правите неща, които никога не сте правили преди. Искате по-голям избор, отколкото ви е нужен. Ако отидете в някой супермаркет ще видите огромен асортимент от продукти и всичко това, само защото хората се нуждаят от голям избор.

  В едно проучване, проведено в супермаркет, изследователите представили на участниците 6 вида конфитюр, последвани от 24 вида сладко. И въпреки, че хората често спирали пред рафта с 24 вида сладко, те са имали 6 пъти по-голяма вероятност да купят конфитюр от предлаганите 6 вида. Това се обяснява просто: въпреки факта, че ни се струва, че искаме повече, мозъкът ни може да се справи само с ограничен брой елементи едновременно.

  Вие сте по-щастливи, когато сте заети с нещо. Представете си, че сте на летището и трябва да си вземете багажа. В този случай се нуждаете от около 12 минути, за да стигнете до зоната за получаване на багаж. Когато стигнете до лентата за доставка на багаж, незабавно вземате куфара си. Колко нетърпеливи се чувствате?

  Сега се опитайте да си представите подобна ситуация, в която стигате до лентата за доставяне на багаж в рамките на 2 минути и чакате багажа си 10 минути. Въпреки, че и в двете ситуации вземането на багажа ви отнема 12 минути, във втория случай вероятно сте били по-нетърпеливи.

  Повечето решения правим подсъзнателно. Въпреки, че ние искаме да мислим, че всички наши решения се следят и обмислят внимателно, изследванията показват, че ежедневните решения всъщност са подсъзнателни и за това има причина. Всяка секунда нашият мозък обработва над 11 милиона отделни единици данни и тъй като не можем да проверим всичко това внимателно, нашето подсъзнание ни помага да вземем решение.

  Вие преправяте своите спомени. Възприемаме нашите спомени като малки „филми“, които губим в главата си и вярваме, че те се съхраняват точно като видеото в нашия компютър. Това обаче не е така. Когато психически се връщате към дадено събитие, го променяте, защото нервните пътища се активират по различен начин всеки път. Това може да бъде повлияно от по-късни събития и желанието да се запълнят пропуските в паметта.

  Вие не можете да правите няколко неща едновременно. Ако смятате, че можете да правите няколко неща едновременно, грешите. Учените са доказали, че не можем да правим 2-3 неща наведнъж. Разбира се, можем да вървим и в същото време да разговаряме с приятел, но мозъкът ни се фокусира само върху една приоритетна функция в даден момент. Това предполага, че не можем да мислим за две различни неща едновременно.

  Най-ярките ви спомени са погрешни. Известни примери за това явление са събитията, свързани с 11 септември. Психолозите поискаха от участниците да опишат подробно какво са правели, къде са били и други подробности, свързани с това събитие, непосредствено след терористичната атака и след 3 години. Оказва се, че 90% от по-късните описания се различават от първоначалните описания. Много хора могат да опишат подробно къде и какво са правели в момента, в който са чули новината. Проблемът е само, че тези детайли не са правилни, тъй като силните емоции, свързани с паметта, изкривяват спомените.

  Вашият мозък  е толкова активен по време на сън, колкото и по време на бодърстване. Когато спите и мечтаете, мозъкът ви обработва и обединява преживяването през целия ден, създава асоциации от получената информация, решава какво да запомни и какво да забрави. Разбира се, че често сте чували съветите за „добър сън“ преди изпита или важно събитие. Ако искате да си спомните какво сте научили, най-добре е да си легнете, след като сте научили материала.

  Още публикации

  Коментари

  1. При превода е объркано “мечтаете” със “сънувате”. Обърнете внимание на смисъла, когато превеждате статии. Обичайно, когато спите не мечтаете, а сънувате.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link