Още

  Осем неща, които са строго забранени в армията на Израел

  Както е известно, Израел е една от най-малките държави в Близкия Изток – но в същото време израелската армия е общопризната от военните специалисти като една от най-боеспособните в цял свят. Освен чисто военните технологии, таланта на израелските военачалници и уменията на техните войници, определено принос за това има и строгата дисциплина, която е въведена в ЦАХАЛ – въоръжените сили на Израел.

  Преди всичко, трябва да се знае, че всички граждани в тази държава след 18-годишна възраст подлежат на военна служба – мъжете по 32 месеца, а жените по 24. Освободени са само арабите и бедуините, които могат да служат в армията като доброволци. Също така, учащите в религиозни училища (йешиви) може да бъдат освободени от военна служба по време на учението си, което понякога продължава, впрочем, цял живот. Девойките по религиозни съобръжения също може да бъдат освободени от служба или да я изкарат чрез алтернативни форми – в болници, образователни учреждения, доброволчески организации. По този начин повечето ултрарелигиозни граждани са фактически освободени от военна служба – а това, естествено, е източник на социално недоволство и напрежение в израелското общество.

  Армия на Израел. Снимка: pikabu.ru

  В тази ситуация строгата дисциплина в армията, както и спазването на някои категорични ограничения, са сериозни условия за поддържане на висока боеспособност в израелската армия. Ето осем от най-разпространените забрани, касаещи военослужащите.

  1. Снимките

  Една от най-разбираемите забрани касае снимките. Всеки войник има право да фотографира всяко място по време на службата си – но е категорично забранено снимките да се публикуват в социалните мрежи или в интернет-сайтове с открит достъп. Причините са съвсем понятни – по най-различни косвени детайли враговете на израелската държава (а, както е известно, те са доста по цял свят) може да получат ценна информация от военен характер.

  1. Кипите

  Религиозната шапчица на мъжете „кипа“ може да се носи в армията, защото евреите са много религиозни. Но кипите са най-различни. Близко до ума е, че в армията едва ли са най-подходящи кипи с ярки цветове – те може да демаскират войника в неподходящ момент. Неуместни биха били също и прекалено скъпи, които пък акцентират върху социалните различия. Разрешено е да се носят само обикновени кипи с монохромни цветове, без логотипове, надписи и знаци.

  1. Аполитичност

  Армията не е политическа структура. Дори по правило всяка армия трябва да бъде аполитична. На войниците и офицерите в ЦАХАЛ е забранено открито да изразяват и демонстрират своите политически възгледи. Включително в социалните мрежи – военослужащите не може да харесват и да оставят коментари в политически интернет-общности.

  1. Автостоп

  Забранено е да се използва автостоп. До някои отдалечени места е трудно да се стигне с обществен транспорт, но пътуването на автостоп под какъвто и да било предлог е строго забранено. Това е за доброто на самите войници – враг може да изникне отвсякъде и боецът да попадне в ръцете на терористи.

  1. Хазартни игри

  Също така, в армията е забранено да се играят карти и други хазартни игри (например, зарове). Но шах, табла, шашки, играта „го“ не се считат за хазартни – те са разрешени.

  1. Горното копче

  Най-горното копче на куртката трябва винаги да се оставя разкопчано. Първо, това вероятно е известен род военно суеверие, каквито съществуват в армиите по цял свят. Тук то е породено от факта, че всички копчета се закопчават само в униформата на загинали войници. Друга, по-прагматична причина е, че по този начин е възможно в опасни и рискови моменти да изпратите без думи сигнал до колегите, че нещо се е случило – ако копчето е закопчано, това означава, че боецът се намира в ситуация на риск, може да е взет в момента за заложник и пр.

  1. Цивилни дрехи

  Забранено е войниците от ЦАХАЛ да носят цивилни дрехи, дори отделни такива елементи в облеклото. Освен това, не е позволено дори да ги държат или носят в ръце – само в чанта или раница.

  1. Само една слушалка

  Забранено е войникът да слуша музика или радио с две слушалки едновременно. Причината е проста – бдителност. Всеки боец ​​е длъжен да държи поне едното си ухо свободно за случай на аларма или екстрени ситуации, за да не бъде изненадан от непредвиден развой на събитията.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link