Още

  Още 5 от неразкритите мистерии на една древна цивилизация – Египет

  Как е умрял Тутанкамон?

  Никой не знае каква е била причината Тутанкамон да си отиде толкова млад – само на 19 години. И не защото е умрял на толкова крехка възраст, а просто защото причината за смъртта му не може да се определи. Той е страдал от толкова болести, че никой не знае коя точно го е довършила.

  Генетичните увреждания на фараона, навеждат историците на мисълта, че родителите му са била брат и сестра. Оказва се, че неговите 19 години са цяло чудо – трябвало е да умре много по-млад. Чудо е как е оцелял.

  Генетичните му увреждания не са били единствените му заболявания – страдал е и от малария. При разкопаването на гробницата му са открити следи от удар по главата му. От тук идва хипотезата, че може би е убит от него. Друга вероятност е просто да е бил контузен докато са го балсамирали. Не се знае още.

  Друга хипотеза, е че е убит по време на катастрофа. На тази мисъл навежда счупеното му коляно. Как обаче е бил способен да се качи на колесница след като едва е можел да седи прав заради дефектите си, още не е ясно.

  Мумия обвита в страниците на етруска книга

  Когато някакъв случаен човек купува мумия от магазин в Александрия през 1848 годна и започва да я излага като декорация, никой не открива нищо чак толкова необичайно. Помислете обаче за шока, който човекът е изпитал, когато години по-късно превръзките от мумията са премахнати и отдолу се вижда, че мумията е обвита в страници, които не са написани на египетски. Страници на книга.

  По-късно езикът е дефиниран като етруски – езикът на също толкова стара цивилизация като египетската, но на територията на днешна Италия. Изненадата става още по-голяма – текстът написан на тези страници е и най-дългият етруски текст намиран някога. А дори не се знае много за него. И все пак най-големият въпрос, който възниква е какво прави етруска книга върху тялото на египетска мумия?

  Естеството на текста продължава да е неизвестно. Правят се различни предположения, но са разпознати само няколко думи, за които се смята, че са имена на богове и дати.

  ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Древен Египет – 5 неразкрити мистерии на една древна цивилизация

  Барелефът от Дендера

  Ако посетите храма в Дендера ще забележите доста странно изображение на стената – змия в огнена топка, която излиза от лотусов цвят, докато се държи от стълб с човешки ръце.

  Най-странното в това изображение не е че стълбът има човешки ръце, а че изображението доста прилича на вид ранна крушка, наречена Круксова тръба, изобретена през 19 век.

  Рисунката изглежда досущ като упътване за това как да си направиш крушка. Тази теория си има и доста солидни доказателства. Например в стаята, в която е нарисуван барелефът липсва какъвто и да е вид осветление. В другите помещения е имало лампи с горящ огън. Това повдига въпроса защо му е на някой да рисува подобно изображение в стая, в която то не може да бъде видяно.

  Джедефре и неговата пирамида

  Въпреки липсата на ресурси, Джедефре и искал неговата пирамида да бъде най-високата в Египет. Така решил да я построи на хълм. За това е направил върхът на гробницата му да бъде най-високият. Пирамидата обаче бил разрушена – никой не знае защо и как. Може би той просто е умрял преди да бъде завършена или климатичните условия са си свършили работата. А може би е била разрушена заради строителните материали от римляните. Или пък от омразата към Джедефре собственият му народ я е разрушил. Това винаги ще си остане загадка.

  Изчезналата земя Пунт

  Според писанията Пунт едва ли не е бил раят на земята. Египтяните го наричали „Божията земя”. И то с доста уважение. Място богато на злато, слонова кост и екзотични животни. Пунт се споменава в много писания, въпреки че никой не знае къде се намира.

  В древен египетски храм е намерена рисунка на кралицата на Пунт. Открити са артефакти, които египтяните са запазили. Мумифицираните останките на два бабуина дадени като дар за египтяните са изследвани и според анализа произходът им е от съвременната част на Източна Етиопия или Еритрея. Само, че няма как да знаят със сигурност. Единственото, което би могло да даде светлина върху това мистериозно място е останките на Пунт да бъдат открити.

  ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Древен Египет – 5 неразкрити мистерии на една древна цивилизация

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link