Още

  Странни истории от Северна Корея, които са абсолютна истина

  Северна Корея е комбинация от бедност, показност, пропаганда и интензивен милитаризъм. И като такава, странните истории за това какво прави тя, за да изглежда като истинска държава, а не като място на покварената диктатура, са навсякъде. Всеки път, когато Северна Корея извърши нещо чудновато, това напомня на света колко крехка всъщност е тя – крепяща се единствено на култа към личността и масовата заблуда.

  Странните, налудничави истории за Северна Корея включват всякакви необикновени случки, като се започне от китайски „фенове”, наети да аплодират и да викат за отбора на Северна Корея по време на Световната по футбол, премине се през това колко далеч отиват, за да докажат колко по-велика е Северна Корея от останалите държави в света и се стигне до пропагандата, на която севернокорейците са изложени от най-ранна детска възраст.

  По ирония на съдбата, американците са сериозна част от тези пропагандни материали, имат възможността да се възхищават на недовършения хотел в столицата на Северна Корея, могат да сърфират на официалната страница на Северна Корея на чист английски език, както и да посещават музеи, пълни с бруталности, извършени именно от американци.

  Ето и някои от най-странните неща в Северна Корея – факти, които показват колко наистина сюрреалистична е тази държава.

  1. Нападнаха Южна Корея с балони, пълни с нечистотии

  Тестовете на „водородната бомба” от 2016-та от страна на Северна Корея предизвикаха изпращането на множество пропагандни балони над демилитаризираната зона от страна на Южна Корея. На свой ред Северът отговори със своя собствена канонада от балони, но те не бяха пълни просто с пропаганда, но и с боклук. В смисъл – истински боклук, включително фасове и използвана тоалетна хартия.

  Когато пристигнаха в Южна Корея, съдържанието им, пълно с човешки нечистотии, достигна земята. Властите в Южна Корея бяха основно притеснени това да не е някакъв вид биологична атака, но се оказа, че е просто глупава пропаганда.

  2. Публикуваха писмо от „Ейбрахам Линкълн” до Обама

  Съвсем нормално за Северна Корея е да подхвърля театрални обиди по повод военните умения както на Южна Корея, така и на САЩ. През април, 2016-та обаче, те отидоха още по-далеч, като апелираха с, разбира се фалшиво, писмо от починалия 16-ти президент на САЩ, Ебрахам Линкълн, адресирано до Барак Обама. Писмото беше публикувано на управлявания от правителството на Северна Корея уебсайт DPRK Today, и беше наречено „Съвет от Линкълн към Обама”. В него Линкълн обвинява Обама за това, че не помисля да намали ядреното въоръжение на САЩ, а същевременно изисква това от Северна Корея.

  3. Построиха фалшив град, за да заплашват Южна Корея

  Граничното селище Киджонг-донг може да се похвали с множество нови къщи и офис пространства, училище, масивна радио кула, полета, изобилстващи с посеви, дори болница. Това, което си няма този град обаче, са жители. Той е напълно фалшив и построен като примамка, която да накара южнокорейците да се провалят.

  До 2004-та, Северна Корея го използва като масивна база, в която има огромни говорители, които облъчват с пропаганда Южна Корея. В същата година двете държави се споразумяват пропагандните предавания да бъдат прекратени, а градът все още си е там, напълно празен.

  4. Училищата са пълни с невероятно жестока пропаганда

  Туристите в Северна Корея разказват за вездесъщата пропаганда. От огромните статуи до малките червени значки, носени от жителите на Пхенян, снимките на династията Ким и тяхната слава са навсякъде. Пропагандата е особено натрапчива и жестока в училищата, а основната им задача е да вменят в съзнанието на децата на Северна Корея философията на правителството.

  Как постигат това? Чрез стенописи. Някои от тях могат да минат за безобидни, но има и такива с дълбоко покъртително съдържание, изобразяващи военни сцени – включващи всякакви изображения като се започне от симпатични малки севернокорейчета, убиващи американски войници и се стигне до откровено брутални сцени, в които възрастни севернокорейци победоносно стоят над осакатените, обезобразени тела на „вражеските” войници.

  5. Някога почти започнаха война заради… дърво

  Инцидентът с убийството с брадва от 1796-та е започнал като елементарна военна операция и за малко не се е превърнал в истинска война. Контролно-пропускателният пункт № 3 на ООН е бил място, в което севернокорейците са направили безброй много опити да отвлекат американски войници. Но видимостта към този пункт е била блокирана от дърво и един американски войник се опитал да го отсече. Последвала кървава засада от страна на севернокорейците, които се мотивирали с това, че дървото било лично засадено от Ким Ир Сен. Те атакували леко въоръжените американци с брадви, убивайки двама от тях. В отговор на това САЩ мобилизирали силите си да премахнат дървото – изпращайки стотици войници, въоръжени с картечници и базуки, танкове и военни хеликоптери на позиция, както и уведомили всичко войници вече намиращи се на място да бъдат в бойна готовност. Дървото било отрязано без последващи инциденти, но два севернокорейски наблюдателни поста били напълно разрушени, а дънерът бил оставен на мястото му, за да напомня за силата на ООН.

  6. Наели актьори, които да викат за отбора на Северна Корея по време на Световното първенство по футбол

  В Северна Корея има драконови мерки относно това кой може да напуска територията на страната – и въпреки това имаше хиляди футболни фенове от Северна Корея по време на Световното по футбол в Южна Африка. Да не би пък от династията Ким изведнъж да са станали благосклонни към пътуванията на севернокорейците в чужбина? Не. Вместо това изпратиха хиляди китайски актьори, които да се представят за футболни фенове от Северна Корея.

  Коментаторът на ESPN – Мартин Тайлър – каза: „Беше ни казано, че феновете от Северна Корея не са севернокорейци, че са специално подбрани актьори от Китай, които са изпратени, за да играят ролята на севернокорейски запалянковци. Сред тях не открих нито един, на когото можех да говоря или който може да ми отговори, за да ми каже какъв точно е случаят. А и се съмнявам, че някой от тях щеше да ми каже истината, ако случаят беше такъв.”

  7. Отвлякоха режисьор от Южна Корея, който да направи севернокорейската версия на „Годзила”

  Шин Санг-ок е голямо име в южнокорейската филмова индустрия, режисирайл е десетки филми. Подмамен е в Хонг Конг през 1976-та и е отвлечен от севернокорейски агенти. През следващите пет години е заложник в относителни добри условия на живот, като през цялото време мозъкът му е промиван. През 1983-та най-накрая е заведен да се срещне с Ким Чен Ир и научава, че бившата му съпруга също е била отвлечена. Двойката се жени повторно, а Шин режисира „социалистическата Годзила”, филм на ужасите, наречен “Pulgasari”. Шин и съпругата му успяват да избягат от Северна Корея през ’86-та и той емигрира в Холивуд. Той е един от безброй многото южнокорейци и японци, отвлечени от династията Ким през последните няколко десетилетия.

  8. Посетителите на Северна Корея трябва да попълнят доста зловещи документи, преди да влязат в страната

  Въпреки че севернокорейците нямат абсолютно никакво право да напускат страната, то за туристите не е чак толкова невъзможно (макар и да не е лесно) да влязат в нея. Когато кацнете в Пхенян, бъдете готови да попълните злокобна документация, която изисква от вас да впишете дали носите със себе си много неща, започвайки се от „уреди, с които да убиете някого”, преминавайки през печатни трудове и стигайки до наркотици. Всяко електронно устройство, което носите трябва да бъде изключено.

  9. Построиха огромен луксозен хотел и никога не го отвориха за посетители

  Всичко в Северна Корея се прави с цел показност. Как карате страната си да изглежда далеч по-просперираща, отколкото в действителност е? Строите гигантски супер луксозен хотел в столицата, който е трудно да остане незабелязан. Във формата на грамадна ракета, хотелът Рюгьон разполага със 105 етажа и е 49-тата по височина сграда в света. В него има между 3 и 7 хиляди стаи, както и пет въртящи се ресторанта.
  Но в него никога не е отсядал нито един гост, защото така и никога не е довършен. Икономическите проблеми, причинени от разпадането на СССР, в комбинация с пълната липса на средства, оставят сградата незавършена.

  10. Ако снимате Ким Ир Сен, то трябва задължително да го хванете в цял ръст

  Режимът има налудничаво конкретни и детайлни правила за това как да се снима и запазят образите на Ким Ир Сен, синът му Ким Чен Ир, както и внука му – Ким Чен Ун.

  Сред правилата, които са били представени на един турист са:

  • ако снимате когото и да е от династията Ким, то снимката трябва да е в цял ръст – от главата до петите. Не се позволява изрязване на снимката.
  • печатните материали, изобразяващи членовете на династията Ким не могат да бъдат намачквани, повреждани, изхвърляни или използвани като опаковъчна хартия
  • когато посещавате някоя от статуите им (а те са буквално навсякъде), групата, с която се движите, трябва да се подреди един зад друг пред статуята и да се поклони, с ръце встрани от тялото. Ръцете ви не могат да бъдат разположени по абсолютно никакъв друг начин.

  11. Северна Корея си има свой собствен официален уебсайт. И той не е на корейски.

  За да запазят илюзията, че са свободна, правова държава, севернокорейците са създали официален уебсайт на държавата, в който могат да се видят снимки на множество монументи, прекрасни нови строежи. Има секции за туризъм и бизнес, и никъде няма текстове на корейски. Сайтът е очевидно разработен за чужденците, тъй като, освен всичко останало, в Северна Корея няма Интернет, а само вътрешен за страната интранет.

  От време на време на сайта може да се види стандартната пропаганда, включително препратки към славната победа в Корейската война (която завършва с оттегляне), агресивни американски кораби, както и войниците-герои на страната. Естествено, няма препратки към Северна Корея, само към Корея.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link