Още

  Още ужасни действия, които са законни в някои държави

  Продължаваме своя разказ за още ужасни действия, които са законни в някои държави.

  А ето и първата част на стататията.

  Изнасилване

  В Индия на съпруга е позволено да изнасилва жена си. Съдия от Делхи постановява, че законите срещу принудителния секс не се прилагат при брака. Случай, в който съдията гледал, бил на 21-годишна жена, която твърдяла, че е подписала документи за брак, след като била дрогирана. След това, докато била в нетрезво състояние, тя била принудена да прави секс със своя „съпруг“. Било установено, че случаят е нереален и има „липса на доказателства“, но съдията постановил, че въпреки употребата на насилие, сексът не представлява изнасилване и нейният „съпруг“ не е виновен за никакво престъпление. Брачното изнасилване е законно и в Афганистан, Китай, Пакистан, Саудитска Арабия и на други места. През 2016 г. индийското законодателство предложило да се уточни, че „бракът не трябва да се счита за неотменимо съгласие за сексуален акт“, но промяната в законите за сексуално насилие на нацията е отхвърлена.

  Кастрация

  В някои ситуации Калифорния, Флорида, Джорджия, Луизиана, Монтана, Орегон, Тексас и Уисконсин позволяват наказанието на сексуалните престъпници чрез химическа или хирургическа кастрация. При химическа кастрация нарушителите получават изкуствен женски хормон, който намалява тестостерона до нива „преди пубертета“. В Калифорния такова третиране се прилага за рецидивисти, а в Луизиана това е условие за намалена или условна присъда. В Калифорния, Джорджия, Луизиана, Монтана и Уисконсин законите за кастрация се прилагат само в случай на сексуални престъпления срещу непълнолетни. В Тексас рецидивистите могат да изберат хирургична кастрация, а в Калифорния и Луизиана нарушителите могат да предпочетат хирургическа кастрация, а не химическа обработка. Към 2013 г. Естония, Молдова, Полша, Русия и Южна Корея бяха сред държавите, които позволяват химическа или хирургическа кастрация на сексуални престъпници.

  Телесно наказание

  Телесно наказание се постановява от съда и се прилага публично с помощта на бастуни, бич от 9 ленти, каиши, тамариндски пръчки или камшици. Ударите на тези инструменти обикновено се нанасят по голия гръб или дупето. Обикновено наказанието е тежко, често причинява дълбоко натъртване на плътта и множество разкъсвания на мускулите, възстановяването на които отнема дни, седмици или месеци.

  Телесните наказания са законни в Бахамските острови, Ботсвана, Бруней, Доминика, някои общности в Еквадор, Гвиана, провинция Ачех, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Катар, Сейнт Винсент и Гренадини, Саудитска Арабия, Сиера Леоне , Сингапур, Судан, Свазиленд, Танзания, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу, Обединените арабски емирства, Йемен и Зимбабве.

  Известен случай на съдебно наказание, свързан с американски гражданин, се случи, когато Майкъл П. Фей, тогава 19-годишен, бил налаган с пръчки в Сингапур заради вандализъм. Според Фей, който получил четири удара от ратанов бастун с дебелина 1,3 сантиметра (0,5 инча) на 5 май 1994 г, инструментът „оставил три тъмнокафяви белега на дясното му седалище и четири линии, всяка около половин инч широка, на лявото. Служителите на затвора го чули да вика: „Умирам!“ след първия удар, въпреки че не си спомня да е казвал подобно нещо. Първоначално Фей е осъден на четири месеца затвор и шест удара с бастун, но броят на ударите е намален на два. Фей каза, че наказанието му е продължило около минута, след което е бил в състояние да ходи. Той не можел да седне удобно няколко дни, а от раните си изпитвал болка пет дни, след което започнали да отшумяват.

  Убийство с камъни

  Ислямският наказателен кодекс предвижда начина на наказание убийство с камъни или умилостивяване. Мъжете се заравят в пясъка до кръста, жените – малко над гърдите. След това група палачи убива жертвата с камъни. Онези от осъдените, които успяват да се измъкнат от дупките, в които са заровени, могат да бъдат освободени, но за жените е много по-трудно да извършат такъв подвиг, защото са заровени по-дълбоко от мъжете. За да се гарантира, че изпълнението не е нито твърде кратко, нито твърде дълго, законът също така определя размера на камъните, които ще бъдат използвани. Днес камъните като средство за съдебно наказание продължават да се използват в Иран, части от Нигерия, Пакистан, Судан и Обединените арабски емирства.

  Робство

  Въпреки 13-ата поправка на конституцията на САЩ, която премахва робството в страната, то все още се практикува в САЩ, благодарение на така наречената наказателна клауза на поправката. Въз основа на Северозападната наредба от 1787 г., клаузата позволява на всеки, който е „надлежно осъден“ за престъпление, да бъде подложен на принудителна работа като „роб на държавата“. Изключението от премахването на робството отразява вярата, че упоритата работа е от съществено значение за моралната реабилитация. Година след Гражданската война клаузата за наказание била използвана като оправдание за продажбата на чернокож в робство, след като бил признат за виновен за кражба в Мериленд. Скитничеството също може да доведе до същото „наказание“.

  И до днес робството остава законно в САЩ, „стига да е в съответствие с наказателна присъда и ако е ограничено до принудителен некомпенсиран труд“. Когато щатите осъзнават потенциала, наказателната клауза трябвало да превърне затворническите системи в предприятия за производство на пари, използвайки принудителен труд за производство на „затворнически продукти“, много от тях започнали да прилагат наказателната клауза. Въпреки тестовете в съдилищата, клаузата е приета като конституционна и поне 37 щата са направили законно корпорациите да налагат трудов затвор в държавните затвори.

  А ето и първата част на стататията.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link