Още

  Осло забранява автомобилите до 4 години

  Норвегия, едно то най-приятните места да прекараш старините си, е на път да стане дори още по-приятно.

  До 2019г Осло ще се отърве от частните автомобили, за да направи място за 60км нови велоалеи и допълнителни опции за градски транспорт. С популация около 650 000 души, изключително подреденият град служи като правителствен и икономически център на Норвегия.

  d63814100d02a2100309fb076d8c7798

  Други европейски градове вече са експериментирали с ограничаване на автомобилния трафик за намаляване на замърсяването на въздуха. Мадрид въведе забрана за преминаване на автомобили на чужди жители, а Милано предлага ваучери за обществения транспорт на онези, които са се отказали от колите си. В Лондон пък има солени такси за шофьорите, които не се предвижват с електрически автомобили. Амстердам – град с толкова много велосипеди, че няма място за паркирането им – също се опита да забрани колите в центъра за кратки периоди.

  И стигаме до Париж. Освен че въведе забрана за дизеловите автомобили в центъра и ограничи трафика в периодите, когато въздухът е твърде замърсен, Градът на светлините въведе цял ден без автомобили през миналия месец. Резултатът беше сюрреалистичен, зловещ и напълно невероятен.

  Париж без коли
  Париж без коли

  Всички тези усилия обаче бледнеят пред това, което беше обявено в Осло – намерението на града да се превърне в първата европейска столица без автомобилен трафик в центъра си.

  Разбира се, ще има изключения. Автобусите и трамваите ще останат в центъра на Осло. Специален превоз ще има за инвалидите. Колите, които трябва да преминават през центъра, за да зареждат магазини, ресторанти и други бизнеси също ще получат разрешение – именно бизнесмените бяха най-големите противници на забраната.

  Както съобщава The Guardian, макар само 1000 души да живеят в самия център на Осло, повече от 90 000 работят там. 11 от 57-те най-големи търговски комплекса също се намират в бъдещата свободна от коли зона.

  Зад всичко това стоят конкретни цели и срокове. Забраната за частни автомобили в центъра на Осло е част от по-голям план за намаляване на вредните емисии с 50% до 2020г в сравнение с нивата от 1990г.

  Извън центъра, градските управници се надяват да намалят автомобилния трафик в целия град с 20% до 2019г и с 30% до 2030г.

  Вероятно най-впечатляващото тук е бързината, с която се случва всичко. Четири години е доста малък период, особено за скандинавска нация, която обикновено оперира много по-бавно и премерено. Да не забравяме, че там ТВ зрителите застават пред екраните, за да гледат 18 часа как сьомга плува срещу течението.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link