Още

  Призрачният град в небето – паралелна вселена или оптична илюзия?

  От няколко дни се говори как хиляди жители на два отделни региона в Китай са наблюдавали призрачен град в небето.

  Разказите идват от Дзянси и Фошан, където хората били шокирани от появата на масивни небостъргачи в облаците над тях. Докато мнозина побързаха да посочат това за доказателство за съществуването на паралелни вселени, учените обясняват, че всъщност става въпрос за феномен наречен фата моргана.

  Призрачният град в небето - паралелна вселена или оптична илюзия?

  Фата моргана е много рядко оптично явление, образувано от няколко вида миражи, при които далечни обекти се виждат многократно и изкривени.

  Феноменът се наблюдава, когато слънцето затопли атмосферата над суша или вода и въздухът над хоризонта стане по-топъл от този под него. При така наречената температурна инверсия светлината, идваща от хоризонта, се отразява към земята и образува мираж.

  В конкретния случай светлината, отразявана от небостъргачите, се изкривява при преминаването през по-студения и по-плътен въздух. Понеже човешкият мозък приема, че светлината пътува в права линия, той е заблуден за разстоянието и позицията на обектите, които изглеждат много по-високо, отколкото са.

  Въпреки сравнително елементарното обяснение, записите и снимките от Китай предизвикаха множество реакции и мнозина обвиниха правителството на Китай, че изпробва топ секретна холограмна технология. Други пък бяха убедени, че нашият свят се преплита с паралелен.

  Повечето обаче не вземат предвид това, че същият феномен е наблюдаван над Китай и през 2011г, както и на други места по света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link