окт. 20, 2015
10576 Views

Призрачният град в небето – паралелна вселена или оптична илюзия?

Автор:

От няколко дни се говори как хиляди жители на два отделни региона в Китай са наблюдавали призрачен град в небето.

Разказите идват от Дзянси и Фошан, където хората били шокирани от появата на масивни небостъргачи в облаците над тях. Докато мнозина побързаха да посочат това за доказателство за съществуването на паралелни вселени, учените обясняват, че всъщност става въпрос за феномен наречен фата моргана.

Призрачният град в небето - паралелна вселена или оптична илюзия?

Фата моргана е много рядко оптично явление, образувано от няколко вида миражи, при които далечни обекти се виждат многократно и изкривени.

Феноменът се наблюдава, когато слънцето затопли атмосферата над суша или вода и въздухът над хоризонта стане по-топъл от този под него. При така наречената температурна инверсия светлината, идваща от хоризонта, се отразява към земята и образува мираж.

В конкретния случай светлината, отразявана от небостъргачите, се изкривява при преминаването през по-студения и по-плътен въздух. Понеже човешкият мозък приема, че светлината пътува в права линия, той е заблуден за разстоянието и позицията на обектите, които изглеждат много по-високо, отколкото са.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Въпреки сравнително елементарното обяснение, записите и снимките от Китай предизвикаха множество реакции и мнозина обвиниха правителството на Китай, че изпробва топ секретна холограмна технология. Други пък бяха убедени, че нашият свят се преплита с паралелен.

Повечето обаче не вземат предвид това, че същият феномен е наблюдаван над Китай и през 2011г, както и на други места по света.

loading...
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *