Още

  Особености на японското образование: как се създават бъдещи работохолици

  Отдавна сме свикнали с факта, че Япония е сякаш друга планета, със собствени специални традиции и правила. Но какво да кажем за японското училище? Какво знаем за него, освен че повечето аниме филми са посветени на японското училище, а училищната униформа на момичетата се е превърнала в модел на японската мода?

  Ето няколко дузини интересни факти за образованието в Страната на изгряващото слънце.

  Детската градина в Япония е задължителна и обикновено децата започват да ходят там от 3 годишни. Още в детската градина японските деца учат основите на аритметиката и могат да четат хирагана и катакана (срични азбуки).

  За да влязат в основно училище, всички деца трябва да издържат изпити. Тези, които не успеят на приемните изпити, могат да отидат в подготвително училище и да опитат отново следващата година.

  Образованието в началните и средните училища е задължително и безплатно. Образованието в гимназията и университетите е платено.

  В началното училище домашни не се дават. Но в средното училище и гимназията домашните работи са доста обемни. Смята се, че японските гимназисти са най-натоварените хора в страната.

  Всяко училище има своя уникална униформа.

  Веднага след влизането в училището има шкафчета за обувки.

  Повечето училища имат строги правила относно цвета на косата. За учениците е приемлив само естествен цвят на косата.

  В много държавни и частни училища момчетата нямат право да носят дълги прически, разрешена е само къса прическа.

  Правилата за момичетата включват: ходене без прически, козметика, лак за нокти и бижута (освен часовниците).

  Учениците могат да носят чорапи само в бяло, черно или тъмно синьо. Ако ученикът е например с кафяви чорапи, ако противоречи на училищните правила, те могат да бъдат конфискувани.

  NULL

  Типичният японски клас в училище се състои от 30-40 души.

  Обикновено учениците остават в една и съща стая през цялата година, а учителите преминават от клас в клас.

  Учениците трябва да научат около 2500 знака, за да могат да четат и пишат на японски.

  Японските деца трябва да се научат да четат и пишат по три различни начина: правилните японски знаци, японската версия на китайските знаци и латинската азбука.

  Основните предмети в японските училища са математика, японски, социални науки, занаяти, музика и физическо възпитание. Сега повечето основни училища преподават и английски език. Учениците изучават здравословния начин на живот, компютърните науки, музиката, изкуството, физическото възпитание и домашната икономика, както и традиционните изкуства – калиграфия и хайку (вид стихотворение).

  Училищата използват информационни технологии за подобряване на образованието. Всички училища имат интернет.

  Всички класове са разделени на малки групи. Тези групи извършват различни видове дейности – например почистване на класната стая, двора, залите и т.н.

  Повечето училища насърчават учениците да се присъединят към един от двата клуба – спортен клуб (футбол, кендо, бейзбол, джудо, тенис, лека атлетика, плуване, волейбол, ръгби) или културен клуб (калиграфия, математика, наука). Членовете на клуба се срещат след училище и прекарват времето заедно.

  В японските училища няма чистачки. След като завършат часовете, учениците сами ежедневно почистват класните стаи, коридорите, мият тоалетни и подреждат зоната около училището.

  В Япония децата ходят в начално училище 6 години, в средно – 3 години, в гимназия – също 3 години, а след това, ако желаят, отиват в университет за 4 години.

  Учебната година в Япония започва през април. Учениците учат в триместър: първият – от април до края на юли, вторият – от началото на септември до средата на декември и третият – от януари до средата на март. Така наречените летни ваканции в Япония траят само месец и половина (в зависимост от училището) и се падат в най-горещия месец – август.

  На учениците се дават домашни задачи за летните и зимните празници. Обикновено по време на празниците повечето от свободното време учениците се занимават с домашните или участват в училищни клубове.

  Обикновено учебният ден продължава от 8:30 до 15:00 часа. Преди в Япония имало само един почивен ден, но през 1992 г. правителството направило промени и ги увеличило на два. В някои училища не спазват това правило и провеждат часове и в събота.

  В училището рядко има заместници. Ако учителят по някаква причина не е дошъл, учениците учат самостоятелно и се държат тихо. От време на време друг учител може да провери класа.

  Плуването е част от учебната програма. Много училища в Япония имат свои собствени басейни, където децата се учат да плуват на минимално разстояние. Учениците, които не са успели да се научат, трябва да направят това през лятото.

  Всяко училище има диетолог, който следи здравословното хранене на учениците и съставя менюто. На учениците не е позволено да носят закуски в училището, понякога дори лекарства – като близалки за болки в гърлото, защото сладкишите се считат за безполезна храна.

  Учениците нямат право да използват мобилни телефони. Могат да ги използват на паркинга, преди или след входа на училището. Ако учителят забележи телефон по време на час, той със сигурност ще го конфискува.

  За да се премине на следващо ниво на образование, трябва да се положат изпити. Също така трябва да се полагат изпити в края на всеки триместър и в средата на първия и втория триместър.

  В Япония няма училищен автобус. Учениците идват пеш, карат колело или ползват обществен транспорт. Учениците в началното училище ходят в малки групи. По-големите може да карат кола.

  Колкото по-добри са резултатите от приемния изпит в университета, толкова по-голяма е вероятността да се получи подкрепа от голяма компания, която ще плаща за образованието. В последствие студентът започва работа в тази компания, а таксите за обучение се приспадат от заплатата му.

  В Токио и Йокохама е въведен вечерен час – 22:00 часа. Деца под 18 години след 22 часа нямат право да посещават кино и игралните автомати.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link