Още

  Остров Стафа

  Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните. Има площ от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, но днес се пълни предимно с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, но през 1777г. е продаден и в последствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.

  Снимка: Peter Ribbeck

  Стафа е изцяло вулканичен остров и е най-известен с уникалните си географски забележителности, сред които са Фингалската пещера и уникално оформените базалтови колони. В основата му е варовикова скала, над която има два вида базалт. Про по-бавното охлаждане на средния слой базалт са се образували шестоъгълни колони.

  Снимка: RJD79

  Островът никога не е имал особено историческо значение, но е бил посещаван от много известни личности, като Феликс Менделсон, който композира увертюрата Хебриди, за която черпи вдъхновение от Фингалската пещера. Сред имената на известните посетители фигурират и хора като сър Уилям Скот, Уилям Уърдсуорт, кралица Виктория, принц Албърт, Жул Верн и Дейвид Ливингстоун.

  Снимка: RJD79

  Входът на изпълнената с вода Фингалска пещера се вижда отдалече, но вътре не може да се влезе с лодка. Няколко туристически агенции предлагат маршрути в близост до нея, но може да стигне и по земя.

  Галерия

        

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link