Още

  От красавица до чудовище: Историята на Мери Ан Уебстър – най-грозната жена в света

  Всяка жена мечтае да бъде красива, желана и разбира се, иска да види доказателства за своята привлекателност в огледалото. Трудно е да се предположи, че някъде има жена, която мечтае да стане известна с грозотата си и да печели пари, като изрод в шоу. Но животът не винаги е справедлив и понякога не остава нищо друго, освен да се смириш и да се опиташ да извлечеш максимума от ситуацията, както е направила Мери Ан Беван, най-грозната жена в света.

  Мери Ан Уебстър е родена през 1874 г., в един от бедните райони на Лондон. Семейството й било голямо – заедно с нея в къщата са израснали още седем деца. За да помогне на родителите си да изхрани толкова много гърла, Мери много преди да навърши пълнолетие, започнала да работи като медицинска сестра в лондонска болница.

  С времето тя се превърнала в много красиво момиче, което имало обикновени мечти за бъдещето – искала да срещне любим човек, да се ожени, да роди деца и да стане пазителка на семейното огнище. Всичко това било дадено на Мери от съдбата, но не веднага. Едва през 1903 г., на 29-годишна възраст, момичето срещнало цветаря-декоратор Томас Беван, за когото се омъжила, и приела неговата фамилия.

  Двойката имала четири деца – двама сина и две дъщери. Семейството живеело, макар и не богато, но уютно и Мери се чувствала почти щастлива. Тъмна сянка над живота хвърлило здравословното й състояние. Почти веднага след брака тя започнала да страда от пристъпи на мигрена. След известно време тези симптоми били придружени от болки в мускулите и ставите.

  Мери трябвало да бъде внимателно прегледана, но семейството на Беван нямало пари за добър лекар и още по-малко, като многодетна майка нямала свободно време да се погрижи за здравето си. То се влошавало от ден на ден и болестта започнала да се отразява на външния вид на хубавата Мери.

  Чертите на лицето й се уедрили, долната й челюст станала масивна, носът и ушите нараснали. Черепът се деформирал и започнали да настъпват промени в цялото тяло. Значително увеличение на крайниците и разширение на раменете.

  Много скоро Мери напълно спряла да изглежда като жена и повече приличала на голям грозен мъж, облечен в дамска рокля. За късмет със съпруга си – въпреки ужасните метаморфози, той дори не помислил да изостави майката на децата си. Томас обичал Мери, грижел се за нея и я подкрепял по всякакъв начин.

  За съжаление мъжът починал през 1914 г., а съпругата му, страдаща от тежко заболяване, останала сама с четири деца и без средства за препитание. След смъртта на съпруга си Мери Ан Беван най-накрая разбрала диагнозата си. Болестта й се нарича акромегалия и се причинява от нарушение в ендокринната система, свързано с прекомерната секреция на хормона на растежа.

  Това заболяване не се лекува дори днес, но постиженията на съвременната медицина могат да спрат растежа на костите и да постигнат устойчива ремисия. Разбира се, в началото на миналия век, метода не е бил известен, така че Мери можела само да се примири със своята незавидна съдба.

  Болестта прогресирала и скоро всички зяпали нещастната жена и децата я сочели с пръст. Измисляли и различни прякори подсвирвали след нея, така че всяко излизане от дома се превръщало в истинско мъчение за нея.

  За да изхрани децата си, Беван се заемала с най-различни работи, но парите все не достигали. Един ден Мери разбрала, че в Лондон се провежда конкурс за най-грозната жена. Колкото и да е унизително, тя отишла, защото наградата била впечатляваща сума. Мери се явила на конкурса и го спечелила.

  Унизителната победа захранила семейния бюджет. В допълнение към наградата Мери получила допълнителни приходи от участия в различни шоу програми. Популярността на жената чудовище се подхранвала от журналистите, които неуморно пишели в пресата за грозната Мери, като по този начин я рекламирали.

  До 1920 г. Мери Ан Беван се превърнала в звезда освен в страната си, славата й прелетяла и над океана. Получила покана от Сам Гампец, собственик на развлекателния парк „Кони Айлънд“ на Dreamland и я приела, като се преместила с децата си в Америка. Гампец бил находчив бизнесмен, който събрал хора с увреждания по целия свят. Изродният му спектакъл бил много популярен и винаги пълнел залите.

  Ролята на Мери в шоуто не била трудна, просто трябвало да излезе на сцената като жив експонат и да даде възможност на публиката да се замисли, под коментара и шегите на шоумена. За да подчертае грозотата и мъжествеността на Мери, тя била обличана в неудобни и комични тоалети.

  Други участниците в шоуто с физически аномалии били жена с брада, джуджета, сиамски близнаци и гиганти. Трудно е да си представим как се е чувствала в този цирк на изроди, като до скоро била красива жена, обичана от съпруга си. Но тази ужасна работа изправила Беван на крака и осигурила добър живот на децата й.

  Запазена е семейна снимка на най-грозната жена, на която тя е заснета децата си. Всички деца изглеждат спретнати и нахранени. Самата Мери на снимката също се опитала да изглежда възможно най-добре.

  Мери Ан Уебстър с децата си.

  Снимката показва, че Мери Ан Беван е била добра, грижовна майка, която въпреки злочестата си съдба е дала на децата си най-доброто. През остатъка от живота си работила в американския цирк и само веднъж посетила Европа, когато Шоуто Gampetz се представило в Париж, на Световния панаир.

  Мери Беван умира от усложнения, причинени от акромегалия през 1933 г., на 59-годишна възраст. За човек с нейната диагноза достигнала впечатляваща възраст.

  Днес историята на Мери Ан Беван предизвиква не само съжаление. Мнозина се възхищават на саможертвата на човек, който въпреки здравословните проблеми, унижението и отчаянието прави всичко, за да осигури по-добър живот на децата си.

  Още публикации

  Коментари

  1. Не е страшно да си преминал от красавица до”чудовище” страшното е да се родиш на земята, защото тук е пълно с чудовище и душевно грозни изроди. Може да ги познаете по красотата на лицата им. А за тази жена просто злото е разкрило, че не е душевно грозна като него, и я е разчекнало да заприлича на това, което прилича то отвътре! Засъжаление тази земя не е за добри хора, и когато е разбрало, че имъжът и е добър и не би я оставил само защото е станала грозна го е убило. Както казах това не е земя за добрина

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link