Още

  Отрязал ли е Ван Гог сам ухото си?

  Всеки е чувал историята за това как Ван Гог грабнал бръснач и отрязал част от ухото си. По-задълбочен анализ на историческите документи обаче говори, че това не е станало така. Има голяма вероятност ухото на Ван Гог да е било отрязано от неговия дългогодишен приятел и съквартирант Пол Гоген, с който се скарали.

  Отрязал ли е Ван Гог сам ухото си?

  Според популярната история, с която сме запомнили Ван Гог като откачения художник, който сам си е отрязал ухото, той се скарал с френския художник Пол Гоген през 1888г. Една вечер, малко преди Коледа, двамата влезли в разгорещен спор. Ван Гог, уж за да докажел правотата си по някакъв въпрос, хванал един бръснач и отрязал част от ухото си – колко точно е отрязал е обект на друг спор, но не е отрязал цялата ушна мида, защото това би било смъртоносно.

  Ван Гог и Гоген били добри приятели, дори много добри. Те живели заедно в южна Франция, в градче, което се превърнало в нещо като комуна за хората на изкуството. Днес, нови доказателства подсказват, че животът в дома на двамата художници не е бил толкова перфектен. Те често спорили за изкуство. Ван Гог смятал, че художникът трябвало да рисува каквото вижда, докато Гоген рисувал по памет. Когато на Гоген му писнало от непредсказуемите настроения на Ван Гог и обявил, че си тръгва, ситуацията станала опасна.

  Анализът на писма, статии, дневници и свидетелски показания говори, че спорът между двамата е бил доста сериозен. Ван Гог хвърлил една винена чаша по Гоген, който пък отвърнал като замахнал с рапирата си… все пак говорим за Франция. Успял да закачи ухото му, макар да е било по-скоро инцидент, за който моментално е съжалил.

  Ван Гог, който въпреки всичко държал на приятелството си с Гоген, вероятно не искал да му създаде неприятности със закона, затова не казал нищо на полицията. Когато Гоген бил разпитан обаче, той измислил историята за това как Ван Гог сам си отрязал ухото. Тя се базира изцяло на неговите думи.

  Какво наистина се е случило в онази нощ едва ли някога ще разберем със сигурност.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link