Още

  Защо прилепите висят с главата надолу?

  През нощта, прилепите ловят стотици насекоми и дребни животни. През деня обаче, те почти не помръдват. Вместо това прекарват времето си спейки с главата надолу на някое изолирано място.

  Има няколко различни причини защо прилепите спят по този начин. Първо, това е идеална позиция за излитане. За разлика от птиците, прилепите не могат да излитат от земята. Техните крила не създават достатъчно подемна сила, за да ги повдигне, а краката им са толкова малки и недоразвити, че с тях не могат да тичат, за да развият нужната за полет скорост. Вместо това прилепите се покатерват на някое високо място и скачат от там, за да полетят. Като спят с надолу главата, те са в режим на готовност, ако им се наложи да излетят бързо.

  Така стоят и далеч от опасностите. В часовете, когато повечето хищници са най-активни, прилепите се събират на места, където никой няма да ги търси, а пък и не може да ги достигне. Освен това за тези места има много малко конкуренция, тъй като другите летящи твари не могат да висят по този начин.

  Защо прилепите висят с главата надолу?

  Прилепите имат уникална физиологична адаптация, която им позволява да висят с надолу главата, без да изразходват никаква енергия. Ако вие искате да се захванете за нещо, трябва да свиете няколко мускула в ръката си, които са свързани с пръстите чрез сухожилия.

  Пръстите на прилепа се свиват по същия начин, само че сухожилията му са свързани само с горния торс, а не с мускулите. За да увисне, той разтваря пръсти с мускулите си и се хваща за някоя повърхност. За да остане там, трябва просто да отпусне тялото си. Тежестта му опъва сухожилията, свързани с пръстите, което ги свива. Когато иска да се пусне, прилепът не трябва да прави нищо друго, освен да свие няколко мускула, с които да отпусне хватката.

  Понеже прилепите висят отпуснати, без за това да е нужна енергия, когато умрат в тази позиция, те остават да висят, докато нещо не ги събори.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link