Още

  Оцелели при самолетни катастрофи

  Анет Херфкенс – 30 загинали

  На 14 Ноември 1991г. Анет Херфкенс става известна като единствената оцеляла от самолета на Виетнам Еърлайнс, в който е имало 25 пътници и 6 човека екипаж. Самолетът излита без проблеми, но по време на полета е бил твърде ниско и се разбива в планина. Херфкенс е единствената оцеляла след инцидента и е лежала сред останките в продължение на осем дни, докато спасителите успеят да стигнат до нея. Тогава тя е била на 31г. и е имала множество наранявания, но е успяла да оживее като е пила дъждовна вода.

  Херфкенс казва, че е чувала гласове на други оцелели след катастрофата, но докато спасителите успеят да стигнат до мястото, всички са загинали от раните си. Специалисти установяват, че ако са били тръгнали пеша, са щели да спасят повече хора.

  Първи лейтенант Мартин Фаркас – 43 жертви

  Единствената катастрофа с военен самолет в нашия списък е тази на самолета Антонов Ан-24 на 19 Януари 2006г. На самолетът е имало 44 словашки миротворци, но само един от тях оцелява. След като закача върховете на дърветата и избухва в пламъци, самолетът се разбива в горския и силно заснежен терен Борсо Хил, на 7км. надморска височина. Оцеляването на първи лейтенант Мартин Фаркас е истинско чудо, но бързите и находчиви действия определено са му помогнали. След като самолетът се разбива, той открива мобилния си телефон, обажда се на жена си и тя праща спасителните екипи. Не след дълго Мартин е закаран в болница с травма на белия дроб и мозъчно сътресение. За да се излекува тялото му, той е поставен в изкуствена кома, докато се стабилизира.

  По време на катастрофата Фаркас е бил в тоалетната, което може би му е спасило живота. Причината за катастрофата се отсъжда на пилотска грешка.

  Джеймс Полехинке – 49 жертви

  Полет 5191 на Делта Кънекшън от Лексингтън за Атланта с 47 пътници и 3-ма души екипаж на борда трябвало да излети на 27 Август 2006г. Първоначално самолетът трябвало да излети от писта 22, но някак се озовал на писта 26, която била с 1200м. по-къса. Самолетът не успява да излети и излиза от пистата, след което се разбива. Всички пътници загиват, а един от екипажа оцелява. Джеймс получава много тежки наранявания, включително пневмоторакс, счупени кости и кръвоизливи. Левият му крак е ампутиран и Джеймс не си спомня нищо за инцидента.

  Причината за катастрофата е пилотска грешка. Пилотите не са успели да определят правилно на коя писта са.

  Неуба Тезо – 50 жертви

  На самолета от Абиджан, Бряг на слоновата кост на 3 Януари 1987г. са били 39 пътници и 12 човека екипаж. Въпреки че самолетът успява да излети, той не остава за дълго във въздуха. Само на 18км. от пистата Боинг 707 се разбива и оставя след себе си 50 жертви и само един оцелял. Самолетът е летял за Рио де Жанейро, но е тръгнал обратно към пистата, поради механичен проблем.

  Според докладите самолетът е имал сериозен проблем с левия двигател, поради което пилотите са решили да се върнат. Въпреки че много от пътниците са извадени живи от останките, само Неуба оцелява.

  Ерика Делгадо – 51 жертви

  На 11 Януари 1995г. 10-годишната Ерика Делгадо се качва на борда на полет 256 на Интерконтинентал заедно с родителите си. Полетът е от Богота до Картагена. Пилотът опитва да се приземи аварийно в блато, но някак е уцелил твърдата земя и самолетът избухва. Очевидци на катастрофата казват, че самолетът се спуснал без никакви светлини и се разбил в земята. Всички, освен Ерика загиват. Тя е изхвърлена от самолета и се приземява върху купчина водорасли, които я спасяват. Фермери чуват плача й и я спасяват, а тя им казва, че майка й я изхвърлила от самолета, преди да избухне.

  Само 32 тела са открити, а останалите са отнесени от течението на реката.

  Джордж Ламсън Джуниър – 70 жертви

  Ден след Супер купата, когато Сан Франциско бият Маями долфинс, Ламсън и баща му празнували в Невада, но трябвало да се приберат в Минесота. Полет 203 на Галакси бил самолет с четири двигателя и още 68 човека на борда. Поради малкия размер на самолета, двигателите му се палели един по един ръчно от земята с компресори. Имало проблем с връзката между екипажа и хората на земята и вратата, през която се вкарва въздуха за запалването на двигателите била оставена отворена. Самолетът излетял, но няколко минути по-късно първият пилот поискал да се върнат поради вибрации. Секунди по-късно самолетът се разбива.

  Джордж Ламсън Джуниър е изхвърлен от самолета, още закопчан за седалката си, но бързо успява да избяга преди самолета да се взриви. Въпреки, че баща му оцелява след катастрофата, в крайна сметка загива от тежките травми и изгаряния.

  Джулиан Кьопк – 91 жертви

  На 24 Декември 1971г. Джулиан и още 84 пътници и 6 човека екипаж се качват на борда на полет 508 на Ланса. Полетът бил от Лима до Икуитос, като трябвало да спре в Пукалпа. 17-годишната Джулиан била в Перу да изучава животните и се надявала да извърви стъпките на родителите си, които също се занимавали с това. Самолетът излита нормално, но когато достига 6400м. височина влиза в гръмотевична буря и силна турбуленция. Пилотът решава да продължи въпреки опасното време. Светкавица удря резервоара на дясното крило и самолетът се разпада във въздуха.

  След като пада от над 3км. височина, още закопчана за седалката си, Джулиан се приземява някъде в джунглите на Амазонка, където остава 10 дни. Тя тръгва по течението на река и открива кану и подслон. Решава да остане там и да чака, докато един дървосекач не я спасил. Била със счупена ключица, инфектирана рана на дясната ръка и рана на окото. Два филма разказват нейната история – Wings of Hope и Miracles Still Happen.

  Мохамед Осман – 115 жертви

  Мохамед Осман е най-младият човек оцелял при самолетна катастрофа. На 8 Юли 2003г. Боинг 737 се отправя от Порт Судан към Хартум. Пилотът забелязва, че единият двигател не работи добре, за това го спира и съобщава, че се връща. 10 минути по-късно самолетът се разбива при опит за аварийно кацане. От 116 души на борда, само 2-годишният Мохамед оцелява. Той е открит близо до едно дърво и веднага е закаран в болница, където лекуват изгарянията му.

  Осман оцелява, но губи част от крака си. Според специалистите децата имат по-голям шанс да оцелеят при самолетна катастрофа, тъй като са леки и дърветата или други препятствия лесно ги спират.

  Бахиа Бакари – 152 жертви

  Полет 626 на Йемения става втората най-смъртоносна самолетна катастрофа в историята и най-смъртоносната катастрофа в океана. Самолетът излита от Санаа в Йемен и се отправя към Морони, Коморос на 30 Юни 2009г. На борда са 153 пътници и 11 човека екипаж. Няколко минути преди да пристигне в Коморос, самолетът се разбива в Индийския океан. Оцелява само 14-годишната Бахиа. 13 часа тя се носи по водата, държейки се за отломки от самолета.

  След катастрофата всички кораби и лодки в района търсят оцелели. Частният кораб Сима Ком 2 забелязва Бакари и един моряк скача да я спаси, понеже тя е прекалено слаба, за да се хване за спасителното въже.

  Сесилия Сичан – 156 жертви

  На 16 Август 1987г. самолет излита от летището в Ромулус, Мичиган за Джон Уейн в Санта Ана, Калифорния. На борда били 149 пътници и 6 човека екипаж. Самолетът тръгва по пистата, но при опита да излети завива на 40 градуса в ляво и лявото крило се удря в стълб в края на пистата и накрая се разбива на магистралата.

  Всички на самолета загиват, с изключение на 4-годишната Сесилия. Загиват и двама мотористи на магистралата. Установява се, че причината за катастрофата е пилотска грешка. Пилотите не са проверили дали всички елерони са в позиция за излитане. Имало е и недостиг на електричество, което е причината системата да не предупреди екипажа, че има проблем.

  Източник: toptenz.net

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови