Още

  Най-невероятните скали

  Транго тауър в Пакистан
  Снимка: nickrash

  Транго тауър е висок 6286м. и е истинско предизвикателство за катерачите – това е най-високият почти вертикален връх на планетата.

  През 1992г. австралийците Глен Сингълмен и Ник Фетерис не само скачат от върха на Транго, но и записват всичко на видео. Двамата се изкачили до 5955-ия метър на северозападната страна на върха, откъдето скочили и се приземили на височина 4200м. – цели 1755м. вертикално спускане.

  Белите скали на Доувър във Великобритания
  Снимка: lm.alblas

  Това е един от символите на Англия. Простирайки се по югоизточния бряг и преминавайки през пристанището на град Доувър, скалите са на 100 милиона години и са съставени от ситен варовик като тебешир. Най-високата точка на скалите е Бийчи хед, където варовикът се е наслоявал през милионите години и е достигнал 150м. височина.

  Скалите „участват“ във филма от 1979г. Квадрофения, където бунтарят Джими поема на последния си път по върха на скалите. Интересно съвпадение е, че през Май 1964. Бари Приор се самоубива като се хвърля от скалите с мотора си.

  Пламтящите скали в Монголия
  Снимка: gakout

  Няма много места на Земята, които да са по-изолирани от Пламтящите скали в Монголия. Между 1922г. и 1930г. американският изследовател Рой Чапмън Андрюс прави пет експедиции в региона. Андрюс и екипът му откриват много нови видове динозаври при разкопки в скалите, включително и първото динозавърско яйце и цели гнезда, погребани под ръждивочервеният пясък.

  Скалите Калаупапа в Хаваи
  Снимки: Allyeska

  Нека зеленината не ви заблуждава – високите 1010м. скали на хавайският остров Молокай са най-високите морски скали в света. Те са част от древен вулкан, който отдавна не е активен.

  Гледката от върха към градчето на Калаупапа е като от самолет. Равното и изолирано от скалите място е идеално за приютяване на болни от проказа. Дори до появата на първите лекарства през 40-те години, жителите на Калаупапа и близкия Калауао са били единствено болни от ужасната болест.

  Санторини в Гърция
  Снимка: MarcelGermain

  Релефните скали по крайбрежието на Санторини говорят за бурната история на красивия гръцки остров. Съставени от пемза, вулканична пепел и изстинала лава, 300-метровите скали са основата на град Тира.

  Изчислено е, че вулканът в основата на Санторини е изригвал 12 пъти през последните 200 000 години, а опустошителното изригване през 1650г.пр.Хр. е било едно от най-големите на Земята за последните 10 000 години. Изригването вероятно е причината за заличаването на напредналата Минойска цивилизация на Крит, а според някои дори стои в основата на легендата за изгубения континент на Атлантида.

  Прейкестолен в Норвегия
  Снимка: Harrycruz

  Прейкестолен е 600-метрова равна скала, която предоставя невероятна гледка към фиорда Лизефьорден.

  Снимка: gardkarlsen

  Равната горна част на скалата е с площ около 25 на 25 метра и годишно е посещавана от 100 000 човека. Посетителите се предупреждават да не се приближават до ръба на скалата, но това не спира запалените фотографи.

  Остров Локрум в Хърватия
  Снимки: kskaletski

  Бивш дом на ерцхерцог Максимилиан Фердинанд, който за кратко през 1860-те е бил император на Мексико, Локрум се намира в Адриатическо море, близо до брега на Дубровник. Островът е известна туристическа атракция с нудистките си плажове.

  Вестманаеяр в Исландия
  Снимка: Gussi Jons

  Вулканични скали изваяни от безброй бури и океански вълни – това е архипелагът Вестманаеяр. Островите са заселени първоначално преди 1000 години от викинги, които водели роби от Ирландия. Малко известно е, че през 1627г. островите са били нападнати от варварски пирати от Алжир. Флотилия от 15 кораба акостират на брега на главния остров Хеймей и пиратите убиват или пленяват почти половината от 500-те жители. Живите били продадени като роби в Алжир.

  Снимка: Stjáni Fáni

  По-малките острови са предимно ненаселени и ветровитите им и недостъпни скали служат като сигурно място за гнездене на атлантическите кайри.

  Асгард в Канада
  Снимка: gemini_joel

  Връх Асгард се състои от две цилиндрични гранитни кули със стръмни склонове и равни в горната си част. Намира се в националния парк Ауитук на остров Бафин в Канада. Името му идва от легендата за Асгард – норвежкият еквивалент на гръцкия Олимп. Северната кула е висока 2015м. и е изкачена за първи път през 1953г. Възможно е да сте виждали връх Асгард без да знаете – в началната сцена на филма от 1976г. за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“ каскадьорът Рик Силвестър скача от върха.

  Томоива в Япония

  Малко хора са запознати със скалата Томоива в префектурата Гунма в Япония, но 120-метровата скала наскоро стана известна, след като тялото на известния художник Йошито Усуи е откритo в подножието й. Усуи е обявен за издирване след като е тръгнал да изкачва 1422-метровия връх Арафуне и не се връща.

  Фотоапаратът на Усуи е открит близо до тялото му и от проявените снимки се вижда как той наднича от ръба на скалата.

  Скалите на Мохер в Ирландия

  Скалите на Мохер са топ туристическа атракция в Ирландия. Високи са 214м. в най-високата си точка и се разпростират на 8км. по крайбрежието. От скалите се виждат островите Аран, залив Галуей и планините Дванадесетте карфици. Името им идва от форт Модар, който е бил разрушен по времето на Наполеон.

  През 2009г. скалите достигат до 5-то място в своята категория за „Новите седем чудеса на света“. Мястото е показвано в няколко филма, включително и в „Хари Потър и нечистокръвния принц“. Там е разпръсната и пепелта на певицата Дъсти Спрингфилд от нейния брат, Том Спрингфилд.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link