Още

  Оумуамуа космически кораб на извънземна цивилизация ли е?

  През 2015 г. в желанието си да открият други цивилизации няколко учени, сред които бил и прочутият английски астрофизик Стивън Хокинг, започнали поредицата проекти наречени Breaktrough Initiatives, с Юрий Милнер като спонсор. Така бил открит известният „астероид”.

  „Колкото повече изучавам този обект, толкова по-необикновен изглежда, карайки ме да мисля, че може да е изкуствено създадена сонда, изпратена от извънземна цивилизация.“. Това гласи имейла за Оумуамуа , който изпратил Льоб до руския милиардер Юрий Милнер. Тъй като Милнер се слави като човек, който се интересува от Космоса, било ясно, че ще иска да се включи в проекта.

  В изучаването на Оумуамуа участва и великият Стивън Хокинг. Докато наблюдавал пурообразният  500-метров „астероид“ разбрал, че не зависи от физичните закони и останалите космически тела не му влияят. Така Хокинг открил, че не става въпрос просто за астероид, а за космически кораб. Установено е, че се движи с около 26 километра в секунда по отворена хиперболична траектория. Направен е от метал или неизвестен вид скала и не остава прах след себе си. Освен това след по-внимателни наблюдения над космическият обект, учените установили, че той прави пълно завъртане на всеки седем часа – обикновено подобно действие би накарало други обекти да се самоунищожат. Астероида можел безпроблемно да премине покрай Слънцето. Освен това не бил покрит с лед.

  Оумуамуа се споменава за пръв път в интервю за израелския в. „Хаарец“.

  Ави Льоб, ръководител на харвардската катедра по Астрономия, който в. „Дейли експрес“ цитира, твърди, че Оумуамуа – първият по рода си открит пришълец може да е част от квадрилионите сонди на развитата в технологичен аспект извънземна цивилизация. Оумуамуа  е открит благодарение на телескопа Pan-STARRS 1 на Хаваите през октомври 2017 г. Името означава пратеник. Тъй като обекта има формата на пура и доста прилича на излязъл от „Среща с Рама“ на Артър Кларк извънземен кораб, се правят много предположения по негов адрес – от къде и защо е дошъл.

  Ави Льоб казва: „Няма начин да разберем дали става въпрос за активна технология или космически кораб, който вече не функционира, но продължава да се носи в пространството. Ако обаче Оумуамуа е сътворен заедно с цяла популация от подобни обекти, изстреляни напосоки, фактът, че го открихме говори, че създателите му са изпратили квадрилиони сонди към всяка звезда в Млечния път“.

  Според него ролята на учените е да открият всички извънземни общности, които най-вероятно са много на брой.

  Льоб допълва още, че: „Подходът ни в тази насока трябва да е по-скоро археологически. По същия начин, по който дълбаем земята в търсене на изчезнали култури, трябва да „копаем“ в космоса, за да открием съществуващи цивилизации извън нашата планета“.

  Установено било, че загадъчният обект не излъчва сигнали, които да го определят като „нещо повече от късче материя“. Това станало благодарение на „електронно подслушване“ на Оумуамуа, което се осъществило в края на декември 2017 и продължило 10 часа. Повечето учени са на мнение, че Оумуамуа е просто астероид, изстрелял се в междузвездното пространство преди милиони години. Нищо необичайно. Но дали това е така?

  Автор: Божидара Иванова

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link