Още

  Замъкът Алморол

  Този замък винаги бива включван в класациите за най-красивите средновековни европейски крепости.

  Замъкът Алмурол се намира насред река Тежу (исп. Тахо) в Централна Португалия, община Вила Нова да Баркиня, област Сантарейн. Гранитните му основи се издигат на 18 метра над нивото на реката, върху малък остров с дължина 310 и ширина 75 метра, точно при вливането в Тежу на нейния приток река Зéзере.

  Известен е преди всичко с военните си функции през ХІІ-ти век по време на португалската Реконкиста – в даден момент границата между християните и арабите минавала по Тежу и Алморол бил част от предната християнска защитна линия.

  Замъкът Алморол, Португалия. Снимка: Уикипедия

  Замъкът Алморол е чисто военно укрепление – без украшенията, кокетните кулички и прозорци от по-късната епоха на европейския Ренесанс. Било време на сражения, когато имало нужда от смели воини за безконечните битки, а не от елегантни контета за балове и танци. И замъците съответствали на епохата си.

  Той е един от най-представителните примери за военната архитектура от началото на кралство Португалия (основано през 1141 г.) и разцвета на Ордена на тамплиерите, чиято собственост бил.

  Смята се, че най-напред на това островче било построено римско укрепление през І-ви век пр. Хр. След ІІІ-ти век то бива заето отначало от алани, после от вестготи, докато през VІІІ-ми век го превземат арабите по време на нашествието им на Иберийския полуостров.

  Замъкът Алморол, Португалия. Снимка: Уикипедия

  В 1129 г. Алморол бил превзет от крал дон Афонсу Енрикеш (1112-1185), основателя на Португалия. Кралят го предал на рицарите от Ордена на тамплиерите със задължението да охраняват територията между реките Тежу и Мондего – тази територия днес е красивата португалска област Рибатежу, и да пазят подстъпите към тогавашната столица Коимбра. Именно по това време замъкът бил напълно възстановен под ръководството на магистъра на Ордена на тамплиерите за Португалия – прочутия дон Гуалдин Пайш, и придобил характерните черти на тамплиерската военна архитектура: четириъгълно пространство с високи здрави стени, подсилени от 9 кули. Каменна плоча, поставена до главната порта, съобщава, че новият му строеж е завършен през 1171, две години след окончателното завършване на резиденцията на тамплиерите в Португалия – замъка Томар, който се намира на около 20 км разстояние.  Подобни характеристики носят и замъците, негови съвременници: Иданя и Монсанто (на границата с Испания), Помбал, Тореш Новаш, Томар, Зезере – издигнати все по времето на дон Гуалдин Пайш.

  Тамплиерите го превръщат в здрав опорен пункт на река Тежу за контрол на търговския воден път, по който се превозвали стоки до Лисабон – зехтин, пшеница, месо, плодове и дървен материал.

  С напредването на Реконкистата на юг, отвъд Тежу, и след закриването на португалския клон на Ордена на тамплиерите през 1311 г., замъкът Алморол преминава към неговия наследник – Ордена на Христос (който съществува и до днес), а военното му значение постепенно намалява.

  По време на страшното земетресение от 1755 г., което разрушава изцяло столицата Лисабон, замъкът бил силно повреден.

  Замъкът Алморол, Португалия. Главната порта / вратата (гледана от вътрешността). Снимка: Уикипедия

  Той бил предаден на португалската армия през втората половина на ХІХ-ти век. Днес се намира под разпореждане на Инженерната военна школа в село Танкош. С указ от 16 юни 1910 г. е обявен за паметник от национално значение.

  По време на управлението на Антонио Салазар (1889-1970) за него се полагат големи грижи и тук се провеждат важни официални събития, насочени към укрепване на патриотизма и на уважението към историческото минало на португалската държава.

  Днес това е един от най-известните туристически обекти в Португалия. Може да бъде посетен от селищата Танкош, Арипиадо, Вила Нова да Баркиня; а най-често туристите тръгват към него от близкия град Томар, наричан до ден-днешен „градът на тамплиерите“.

  За замъка Алморол и досега се носят много легенди. Най-разпространената от тях гласи, че в далечното минало тук устройвали срещите си красиви дами, смели рицари и мъдри вълшебници.

  Сега всеки ден в 10.00 ч. войници издигат над замъка знамето на Португалия. Така и трябва да бъде – какъв замък може да е това, ако над него не се развяват знамена?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови