Още

  Пазете се от опасни съвети за оцеляване в екстремни ситуации! (Част 2)

  Продължаваме с изброяването на опасните съвети за оцеляване в екстремни ситуации, които трябва да избягвате.

  Удар в носа на акула


  Пътниците, преживели корабокрушение или самолетна катастрофа в южните ширини, често стават жертви на акули. Има много различни съвети как да се защитите от безпощадните морски хищници. Най-често се препоръчва да ударите акулата с всички сили точно в носа. Предполага се, че след такъв удар акулата ще се шокира и ще ви остави на мира.

  Само хора, които никога не са сблъсквали с акула, могат да дават такъв съвет. Удар в муцуната ще и причини твърде малко дискомфорт, освен това да се уцели точно в носа е трудно, защото тя движи във вода със светкавична скорост. Ако човек е успял да я удари с юмрук в тялото вероятно ще си нарани кожата, защото то е много твърдо, а кръвта от раната само ще привлече и други акули.

  Специалистите препоръчват, когато атакувате акула, да се защитите от  устата й с някакъв твърд импровизиран предмет, а ако няма такъв, се опитайте да повредите очите или хрилете на хищника – това са  уязвимите й части.

  Палене на огън с триене на пръчки


  Палене на огън чрез прословутото триене на пръчки в гората не е просто трудно, но почти невъзможно. За да демонстрират този метод, в шоу предаванията използват специално приготвени пръчици и перфектно изсушени дървени стърготини и мъх, които просто не могат да съществуват в природата. Най-добре човек да си ходи в джоба с кибрит или запалка.

  Кипването на водата я прави безопасна


  Кипенето е чудесен начин за убиване на опасни за хората микроорганизми. Но загряването на водата до кипене не елиминира други замърсители, особено химическите. В случайните водоизточници може да има всякакви химични съединения, включително арсенови соли или радиоактивни вещества. Този риск няма как да се избегне за съжаление.

  За да направите водата малко по-чиста, я филтрирайте през няколко слоя плат, след това я кипнете.

  Яденето на сняг утолява жаждата

  Използването на сняг вместо вода е много лоша идея при екстремни условия. Тялото ще трябва да изразходва много ценна енергия, за да стопи снега и да го превърне във вода. Яденето на сняг е най-краткият път към замръзване, особено ако човек е уморен, изтощен или ранен. Преди употреба е необходимо да разтопите снега, ако, разбира се, има такава възможност.

  Алкохолът сгрява


  Този мит е един от най-опасните и за негова сметка има много жертви. Алкохолът предизвиква само илюзията за прилив на топлина, поради разширяване на кръвоносните съдове. За това се получават много по-бързи загуби на топлина и в резултат на това намаляват шансовете за оцеляване. Освен това алкохолът притъпява чувството за опасност и подтиска бдителността, което е много рисково в спешни ситуации. Затова, по-добре е да запазите алкохола за дезинфекция или запалване на огън.

  Разтриването помага при измръзване  Ушите, носът и пръстите на ръцете и краката са изложени на най-висок риск при ниски температури. Вероятността от измръзване винаги е много голяма, но в същото време винаги може да се влоши ситуацията чрез неефективни действия. Винаги са ни казвали, че триенето на части от тялото е най-добрият начин да се затоплят. Но на практика подобни действия ще доведат до още по-тежки последици. Разтриването на замразени тъкани води до увреждане, без да допринася за затопляне. В студено време най-добрият начин да затоплите замразени части на тялото е да ги увиете в топла кърпа и да ги бутилирате с топла, но в никакъв случай гореща вода.

  Предоставихме само няколко примера за застрашаващи оцеляването погрешни схващания. Всъщност има стотици такива митове и в ерата на Интернет те се размножават по-бързо от всякога. В мрежата глупавите неща се разпространяват със светкавична скорост и почти винаги намират плодородна почва.

  Пазете се от опасни съвети за оцеляване в екстремни ситуации! (Част 1)

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link