Още

  Пет популярни песни, станали причина за извършване на убийство

  Музиката е едно от най-великите изкуства, създавани някога от човека. Изключително малко са нещата на този свят, които могат да ни въздействат толкова силно, колкото музиката.

  Това великолепно изкуство може да предава различни послания на хората. Може да ни успокоява, може и да ни разгневява. Може да ни напомня за хубави моменти и да ни кара да се чувстваме щастливи. А може и да ни помага в епизоди на депресия и нещастие. Музиката винаги има отговор за нас, когато се нуждаем от такъв.

  Понякога обаче тя може да провокира и най-лошото у човека. Тук ще ви представим пет случая на популярни парчета, които са довели до най-лошото. А именно – до убийство. По един или друг начин, тези песни са подтикнали определени хора да извършат тежки престъпления.

  1. Ози Озбърн – “Suicide Solution”

  На 26 октомври 1984 година Джон Даниел МакКалъм за пореден път слуша музиката на своя голям идол Ози Озбърн. 19-годишният тийнейджър лежи на леглото си със своите слушалки и слуша парчето “Suicide Solution” (“Самоубийство като изход”).

  В един момент, Джон МакКалъм посяга към пистолета, който притежава, слагайки край на собствения си живот.

  Родителите на Джон решават да заведат съдебно дело срещу Ози Озбърн. Те твърдят, че той е окуражил сина им да се самоубие, най-вече с текстове като “самоубийството е единственият изход”.

  През 1988 година делото окончателно приключва, а Озбърн е оправдан. “Проклятието” на “Suicide Solution” обаче не спира дотук. Докато тече делото, заведено от Джон МакКалъм, друг тийнейджър също посяга на живота си. Слушайки същата тази песен.

  Линк към песента:

  1. U2 – “Exit”

  Парчето “Exit” на U2 разказва историята на религиозен фанатик, който се превръща в убиец. Песента е вдъхновена от реалния случай на осъдения за убийство Гари Гилмор. Творението на U2 добива печална слава в края на 80-те години на миналия век.

  През 1989 година напълно побърканият Робърт Джон Бардо решава, че песента на U2 му “нарежда” да отнеме живот. Той е вманиачен по красивата актриса Ребека Шефер, като един ден я причаква пред апартамента й и отнема живота й.

  В съда той споделя, че именно “Exit” на U2 го е вдъхновила да убие Шефер. Когато в съда зазвучава въпросната песен, иначе лишеният от емоции убиец видимо изпада в екстаз и дори започва да си припява текста.

  Линк към песента:

   

  1. Judas Priest – “Better By You, Better Than Me”

  Декември 1985 година. 20-годишният Джеймс Ванс и 18-годишният Реймънд Белкнап се дрогират цял ден, след което решават, че би било най-удачно да сложат край на живота си. И двамата се прострелват, като Белкнап умира на място, докато Ванс оживява. Но три години по-късно, също умира.

  Родителите на двете момчета решават, че причина за стореното е песента, която са слушали през същия този ден – “Better by You, Better than Me” на метъл великаните Judas Priest. Те твърдят, че в самата песен има закодирани послания, казващи “нека бъдем мъртви” и “да го направим”.

  Вокалистът на Judas Роб Халфорд дори е призован в съдебната зала и е накаран да пее текста на парчето. Съдията решава, че бандата действително е закодирала суицидни послания в песента, но и отсъжда, че обикновеният слушател няма как да ги чуе и да бъде повлиян от тях.

  Линк към песента:

  https://www.youtube.com/watch?v=PqAPVB4u9Zs

   

  1. The Beatles – “Helter Skelter”

  “Helter Skelter” на The Beatles е приятна песен за увеселителен парк, носещ същото име. Парчето обаче добива печална слава покрай един от най-известните убийци в историята – Чарлс Менсън.

  Менсън е предводител на собствен култ, който искрено е вярвал, че The Beatles са ангели, които тайно комуникират с него посредством музиката си. Психопатът е убеден, че  “Helter Skelter” е всъщност пророчество за апокалиптична расова война, която той и култът му трябва да стартират.

  Резултатът от това? Менсън и последователите му се качват във ван и се отправят към Холивуд Хилс. В рамките на два дни, седем души са брутално убити. Чарлс Менсън и досега излежава доживотна присъда в затвора.

  Линк към песента:

  1. Робърт Джонсън – “Cross Road Blues”

  Робърт Джонсън е блус музикант, който има кратка, но за сметка на това – запомняща се музикална кариера през 30-те години. Около него винаги витае една мрачна легенда, а именно – че е продал душата си на дявола, в замяна на това да бъде известен блус музикант.

  И наистина има нещо странно. Най-популярното парче на Джонсън – “Cross Road Blues”, винаги носи смърт след себе си. Сякаш е прокълнато.

  След като Ерик Клептън прави кавър на песента, неговият малък син умира трагично. Членове на Allman Brothers Band също загиват след кавър на песента. Lynyrd Skynyrd стават жертва на самолетна катастрофа, отново след кавър на това парче. Синът на вокалиста на Led Zeppelin Робърт Плант загива, след като Zeppelin свирят кавъри на “Cross Road Blues”. Има слухове, че и Кърт Кобейн отнема живота си, след като планира да направи кавър на същата тази песен.

  Линк към песента:

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link