Още

  Пиетро Убалди – Нострадамус от ХХ век

  Преди  време името на Пиетро Убалди е било известно на много малко хора. Гениалните прогнози на този италиански писател, физик и философ са направени от него преди около 80 години и са публикувани в книгите му. Информация за Убалди може да се намери само в енциклопедии на английски език, но несъмнено скоро цял свят ще говори за него.

  ВЪТРЕШЕН ГЛАС

  Пиетро Убалди е роден през 1896 г. в един от малките провинциални италиански градове, Фолиньо, в семейството на умбрийски аристократ. Той има труден живот и умира на 78-годишна възраст в Бразилия в Сан Висенте. За детството му не е известно почти нищо. В младостта си, по настояване на баща си, той влиза в Римския университет, където учи право. Но интересите на Пиетро не спират до там, той е привлечен от други науки: философия, физика, история на религията и древни езици. Освен това, Убалди е добър музикант и владее няколко езика. След дипломирането си той продължава да се самообразова. За да оцелее по някакъв начин, Пиетро става учител в училище. Още тогава били публикувани есетата му по философия, биология, историята на възхода на етиката и социалните проблеми от онова време.

  Пиетро Убалди – Уикипедия

  В началото на 30-те години на миналия век Убалди пише в дневника си, че той чува вътрешен глас, който му диктува пророчества. По подобен начин известната българска пророчица Ванга описва усещанията си от ясновидството. Тя казва, че гласът й идва отгоре, но не се опитва да разбере откъде, защото няма сила и няма нужда от това. Трябва да слуша внимателно, да помни и да се благодари за този подарък.

  НАУЧНИ ПРОГНОЗИ

  Пророчествата на Убалди засягат различни сфери на човешкия живот. Още през 1931 г. той казва, че вредните емисии в атмосферата с времето ще доведат до развитие на рак в огромен мащаб. Но никой не го чува.

  В същото време той предупреждава, че неконтролираното обезлесяване и разточителното използване на вътрешността на Земята са неприемливи и призовава учените да търсят алтернативни горива. Но едва през 50-те години на миналия век започва работа в тази посока.

  През 1932 г. той въвежда някои новости в теорията на Дарвин, но научният свят отново не обръща внимание на тях. Само 20 години по-късно, когато молекулярната генетика била призната за наука, станало ясно, че италианският пророк е бил прав. Той спори с Айнщайн по въпросите за гравитацията. В светлината на днешните научни разработки на американски астрофизици и учени от Московския университет може да се види, че предположенията на Убалди отново са надминали практическите доказателства в продължение на десетилетия.

  Той е почти първият, който твърди, че има вълнообразно движение в Космоса, чиято скорост е много по-висока от скоростта на електромагнитните трептения, по-специално на светлината. Трябва да кажем, че подобни изявления в средата на миналия век са не само изненадващи, но и доста смели. Вече знаем, че е така.

  Убалди неведнъж е предупреждавал приятеля си Енрико Ферми, че експериментите с атоми не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Кой знае, може би е знаел, че след няколко десетилетия смъртоносните облаци ще се съберат над Чернобил …

  ЗНАНИЕ ИЛИ ИНТУИЦИЯ?

  В някои кръгове се смятало, че феноменът на Пиетро Убалди може да се обясни с добре развита интуиция или просто логическо мислене, съчетано с разнообразие от знания. Едва ли е възможно да се каже, точно на какво се основават прогнозите му – интуиция или глас отгоре. Но всичко се сбъдва!

  Преди 60 години Убалди предрича края на войната между религията и науката. Той казва, че те ще намерят обща основа. Вярва, че до края на ХХ век науката ще признае не само материалното, но и духовното. Липсата на духовност на цивилизацията ще се превърне в реликва от миналото. Но тези изявления на пророка предизвикали остри различия между Мусолини, неговата хунта и религиозните фанатици на Ватикана. Това бил първият конфликт на Убалди с властите.

  През 1934 г., когато никой дори не подозирал Втората световна война, Пиетро пише, че тя е неизбежна, тъй като светът е загрижен за развитието на средствата за атака и защита. Докато натрупват оръжия, хората имат огромен разрушителен потенциал, но те не са морално готови да забравят за това. Ето защо кървавата лудост е неизбежна. Но това ще свърши с победата на разума и мира. Убалди нарича фашизма абсцес на тялото на Европа и казва, че както всеки абсцес, той ще пробие и ще зарасне с нова кожа. И това отново ще служи като доказателство, че политическият блъф и тоталитарният режим не са жизнеспособни и не носят никаква полза.

  Но не всичките му предсказания са трагични. Убалди бил сигурен, че след поредица от тежки изпитания Европа ще направи голяма стъпка в социалната еволюция. Силите на прогреса ще се съживят, духовността ще се върне. И за известно време на планетата ще настъпи мир.

  Друга невероятна прогноза е направена от Убалди през 30-те години на миналия век. Той говори за непосредствената опозиция на символичната ос Берлин – Рим -Москва. Тази ос трябва да се разруши, като се пролее много кръв. И тогава ще последва нова конфронтация: идеологията на Москва за социална справедливост срещу установяването на индивидуална свобода в САЩ. По мнението на Убалди е възможно да се постигне това, само ако има мир между Русия и Съединените щати и политика на демилитаризация. През тези години такава декларация на пророка може да се смята за фантазия. Но това се случи.

  И още едно изпълнено пророчество: „Няма нужда да се атакува Червената Русия. Нейният тоталитарен режим ще бъде разбит не отстрани, а от вътрешни сили. Самият съветски безбожен комунизъм ще доведе до края на световната комунистическа идея. И веднага щом се преодолее тази специална система на насилие, светът ще въздъхне, Русия ще се изправи и комунизмът като доктрина ще изчезне.”

  ОТ ТЪМАТА НА ЗАБВЕНИЕТО

  Пророкът, философът, писателят Убалди не е бил разбран в родината си. По това  време самият Мусолини препоръчва на населението на страната да чете таблоидни романи и други подобни четива, а не книги като тези на Убалди. Ако съществуваше идеята за дисидент, тогава именно това щеше да бъде етикетът, който да бъде залепен на пророка. Неговите смели прогнози, споровете с Ватикана, разбира се, не  се харесват на властите. Затова Убалди публикува книгите си в Бразилия, включително главните трактати: „Голям синтез“ и „Пророчества“. В тези произведения са разгледани въпросите за еволюцията на Вселената, хипотезите за произхода на живота на Земята и прогнозите за развитието на обществото. Той бил убеден, че „конвулсиите на времето са подготовката за раждането на нова универсална човешка организация на по-високо ниво“. Убалди вярва в победата на прогреса и в приемането на висок морал, отразявайки мислите на Сократ, Достоевски и Лев Толстой.

  Но дори когато паднал режимът на Мусолини, италианците не се интересували от работата на пророка. През 1952 г. италианска организация номинирала Убалди за Нобелова награда. Въпреки това, в Швеция решили, че Сартр е по-достоен кандидат. Непризнат в Европа, Убалди отива в Бразилия, където охотно публикували неговите произведения на различни езици.

  Днес най-сетне италианците започнаха да издават неговите книги. В момента са публикувани 20 от 24-те  книги на този Нострадамус на ХХ век.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link