Още

  Писма за отказ, които някои творци са получили преди да станат световноизвестни

  Всички знаем, че пътят към успеха е изпълнен с провали. Но това не означава, че е лесно да преглътнем факта, че сме отхвърлени. Кое би ни помогнало обаче? Това да знаем, че някои от най-талантливите хора са преживели същото. Ето няколко примера, с които да го докажем:

  1. „U2”

  Боно, „Едж“, Адам Клейтън и Лари Мълън са още младежи, когато основават „U2” през 1976 година. До есента на 1979 година те издават първата си песен в Дъблин, но очевидно без помощта на RSO Records, които отхвърлят песента им през май същата година. Причината, както е споменато в писмото за отказ е, че тя „не е подходяща“ за тях в момента. След по-малко от година „U2” подписват договор с Island Records и издават първата си световноизвестна песен „11 О’Clock Tick Tock”.

  2. Анди Уорхол

  През 1956 година Уорхол не успява да продаде творбите си. На 18.10.1956 година той получава писмо от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, с което те отхвърлят „творбата, която бяхте така добър да предложите като подарък за музея“. Днес същият музей притежава 168 от творбите на Уорхол.

  3. Силвия Плат

  Хауърд Мос, редакторът на „The New Yorker”, който отхвърля творбата „Amnesiac” на Силвия Плат, поне признава в писмото си към нея, че вероятно причината, че не намират връзката между първата и втората част на произведението, е в тях.

  4. Мадона

  Мадона подписва договор със Sire Records през 1982 година, но преди това е отхвърлена от господин Алън Хед от Media Sound. В писмото си той пише, че е харесал някои нейни песни, но има и такива, които никак не му допадат. Освен това, той изразява опасенията си, че тя не е готова все още, но той усеща, че Мадона притежава основите на добрия артист.

  5. Кърт Вонегът

  През 1949 година Кърт Вонегът получава писмо от Едуард Уийкс – редакторът на „The Atlantic Monthly”, който му съобщава, че произведенията, изпратени от Вонегът „заслужават похвала, но не са достатъчно добри, за да бъдат одобрени окончателно“. Копие от писмото е окачено в библиотеката „Kurt Vonnegut Memorial Library” в Индианаполис.

  6. Гъртруд Стайн

  Всеки, който познава творчеството на Гъртруд Стайн знае, че произведенията й понякога са доста емоционално наситени. Такива са оказват те и за Артър Файфилйд, който дори не успява да си направи труда да прочете до край ръкописа на „The Making of Americans”, който той отхвърля – и то по доста поетичен начин, през 1912 година.

  Писмото за отказ на Гъртруд Стайн:

  7. Джим Лий

  Днес Джим Лий е една от най-популярните личности в света на комиксите. Той е артист, писател и издател в DC Comics. През 80-те години обаче той не може да намери своето място в индустрията и е отхвърлен от всички известни издателства, включително и това, което управлява днес. В едно от писмата за отказ, които получава, му пишат, че „творбата изглежда като че ли е направена от четири различни личности“ и „свържете се с нас отново, когато се научите да рисувате ръце“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови