Още

  Почти всички „планети-океани“ трябва да са обитаеми, казват астрономите

  Повечето от „планетите-океани“, почти изцяло съставени от вода, трябва да са обитаеми за много дълго време, около един милиард  години, което по-рано се смяташе за невъзможно. Този извод е направен от учени, които публикуваха статия в Astrophysical Journal.

  Изчисленията показват, че не е необходимо да има пълен „клонинг“ на Земята, с нейните океани и континенти за произхода на живота. „Примерно 10% от световните океани притежават правилно положение и техния климат остава стабилен в продължение на няколко милиарда години”- казва Едвин Кайт от Университета в Чикаго (САЩ).

  Безкрайна вода

  През последните няколко години телескопите „Кеплер“, CoRoT и техните наземни партньори откриха над хиляда екзопланети и няколко хиляди възможни кандидати за тази роля. Нарастващият брой на потенциалните близнаци на Земята все повече принуждава учените да мислят за това колко от тях могат да поддържат живот.

  Много от каменистите планети са сред така наречените „Суперземи“ – тяхната маса, размер и плътност са около средата между Земята и газовите гиганти. Поради тази причина днес планетолозите не са сигурни, че тези светове са подобни на нашата планета – напълно възможно е те да са „океански“ планети, масата на които в по-голямата си част е вода.

  Повечето учени, както отбелязва Кайт, днес вярват, че такива водни светове почти винаги ще бъдат необитаеми и непригодни за живот. За това пречат цяла плеяда от фактори.

  Например, появата на първите микроби ще бъде възпрепятствана от пълната липса на „жизнени тухли“ и критични микроелементи, а в бъдеще животът трябва да изчезне поради факта, че на тази планета преобладава вечен парников климат. Освен това, липсата на цикъл на материята между литосферата, хидросферата и атмосферата ще направят климата и екосистемите на такива планети изключително нестабилни и неподходящи за живот.

  Кайт и неговият колега Ерик Форд от Университета на Пенсилвания (САЩ) провериха дали това наистина е било чрез създаване на компютърен модел на водния свят, чиито свойства могат да бъдат променени в много широк диапазон от стойности. Например, учените биха могли да променят масата на водата, киселинността на океана, количеството въглероден диоксид във водата и въздуха и много други фактори, влияещи върху климата на планетата.

  Братя по разум

  Както показаха изчисленията, страховете на планетарните учени бяха донякъде преувеличени. Повечето океански планети, ако са в „зоната на живот“ на звезда, наподобяваща Слънцето, ще останат потенциално обитаеми за няколко стотин милиона години, което трябва да е достатъчно за произхода и съществуването на живота.

  Повече „щастливи“ планети, чиито океани имат достатъчно голяма дълбочина и съдържат много карбонати, соли на въглена киселина и атмосферата се състои от азот, ще останат обитавани почти неограничено, тъй като концентрацията на CO2 върху тях почти няма да се промени.

  Общо приблизително всеки четвърти свят-океан трябва да остане обитаем най-малко един милиард години, а всяка десета планета от този тип ще бъде подходяща за съществуването на живот за още по-дълго време. Всичко това, според Кайт, подсказва, че броят на потенциално обитаемите планети сега е силно подценен и че „събратя по разум“ трябва да се търсят не на пълните близнаци на Земята, а на океанските планети, чийто брой е с няколко порядъка по-висок.

  Още публикации

  Коментари

  1. Чудя се защо учените търсят близнак на нашата планета, защо изключват че може да има разумни същества живеещи не при нашите условия може въобще да ме дишат кислород, можеже да не са им необходими океани….но да са по развити и напреднали вероятно ме са и човекоподобни а като гущери. И като хлебарките ,,който всички знаем че нищо не ги убива те биха живяли във всякакви условия….не трябва да сме с ограничен мироглед не трябва да поставяме някакви граници…необятен космос..с неразкрити тайни за нас във всяко едно отношение- затова не бива да отричаме различното!

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link