Още

  Покемони, вдъхновени от митологията

  Покемон е изключително успешен франчайз, създаден в Япония още в средата на 90-те години на миналия век. Всичко стартира като игра за платформата GameBoy, но скоро след това, създадената от Сатоши Таджири вселена, се разраства неимоверно много. Не минава много време и покемоните вече присъстват в анимaционни продукции, карти за игра, играчки, литература и всякакъв друг тип забавления за млади и стари.

  По същество, покемоните са дребни на размери същества, които обаче разполагат със специални сили и умения. Има създадени над 800 покемона, като първият от тях носи името Бълбазор.

  В България покемоните стават популярни в началото на този век, когато техните истории започват да се излъчват и в родния телевизионен ефир.

  Покемоните отново добиха световна популярност през миналото лято, когато мобилната игра Pokemon GO се превърна в истинска сензация, включително и у нас.

  Знаехте ли обаче, че някои покемони са вдъхновени от различни митове и легенди? Предлагаме ви примери за пет популярни покемона, чието начало произхожда от други същества.

  1. Espeon

  Espeon е покемон, наподобяващ котка, който разполага със способности на медиум. Един от външните белези, различаващи го от котка, е разделената на две опашка. Тези покемони са лоялни към своите собственици и са готови на всичко, за да ги защитят.

  Смята се, че създаването на Espeon е силно вдъхновено от японския дух Bakeneko. Те започват съществуването си като обикновени котки, но с годините започват да се изправят и да се придвижват на задните си крака. Bakeneko са способни да осветяват пътя си със своите огнени опашки, както и да палят огън с тях. Според някои легенди, тези митични японски същества дори умеят да променят формата си в човешка такава. Подобно на покемона Espeon, характерна за Bakeneko е тяхната разделена опашка.

  Друго митично същество, което вдъхновява появата на Espeon, е Carbuncle. Когато европейците достигат бреговете на Южна Америка, те попадат на чудновато същество. Според записките на пътешествениците, Carbuncle прилича на котка и куче, но има рубин в средата на своето чело. Също като Espeon.

  1. Ho-Oh

  Ho-Oh е легендарен покемон, представляващ огнена птица, появяваща се единствено пред онези, разполагащи с чисти сърца. Ho-Oh лети с красивите си цветни крила и живее в дъното на дъгата. Перата му носят радост на онези, които ги притежават.

  Огнена птица? Това вероятно ви звучи познато. Сигурно се сещате за добре познатия феникс, нали?

  Фениксът е вълшебна птица от древните митове, която се възпроизвежда сама, самозапалвайки се и възкръсвайки от пепелта. В империи като китайската и японската, фениксът е един от символите на императора. В Япония той дори е известен с името ho-o. Да ви звучи идентично с покемона Ho-Oh?

  1. Magikarp

  Magikarp е един от най-разочароващите покемони от оригиналната игра. Той е често срещан и общо взето – безполезен. Самият Pokedex го определя като “жалък”. Да уловите Magikarp, докато ловите риба, е наистина досадно и дразнещо.

  Единственото предимство на този покемон е, че когато се развие, той се превръща в един ужасяващо мощен Gyarados. Или иначе казано – дракон.

  Това обаче не би ви изненадало, ако сте наясно с една определена китайска легенда.

  Според популярна легенда, водеща началото си от древен Китай, съществува водопад, носещ името “Драконовата порта”. Много шарани плуват срещу течението, опитвайки да достигнат върха, но твърде малко успяват.

  Тези обаче, които успяват да направят този скок, се трансформират в огромни и мощни дракони. Искате потвърждение? Загледайте се в изображението на някой автентичен китайски дракон. Люспите му не ви ли напомнят за тези на шаран?

  1. Mawile

  Mawile е покемон, който умее да мами останалите. Той има тихо и спокойно излъчване, но зад главата му се крият чудовищни челюсти, които могат да разсекат опонентите му. Зад създаването на този покемон се крие опасна легенда, която ни учи да се отнасяме добре с партньорите си.

  Futakuchi-onna е жена, която обаче не е като другите. Това, което я различава, е нейната ненаситна уста, криеща се в задната част на главата й.

  Според някои легенди, тя е демон, който умее да променя формата си. Според други, тя е жена, която просто не получава достатъчно храна. Този глад довежда и до появата на плашещата пазва, намираща се в задната част на главата й. За да задоволят нейния глад, косата й изпълнява ролята на пипала, които й подават храна.

  1. Ninetails

  Ninetails е огнен покемон, който произлиза от Vulpix. Самото име Vulpix произхожда от латинската дума “vulpe”, която означава лисица. Ninetails е малко по-трудно за разбиране създание, макар и името му да ни подсказва – Ninetails има девет опашки. Според Pokedex, Ninetails използва своите червени очи, за да установи пълен контрол над съзнанието на врага си.

  Kitsune е често срещана дума в японския език за “лисица”. Същото име обаче носят и японски духове, които умеят да се трансформират в лисици. Когато напредват с възрастта, Kitsune се сдобиват и с нови опашки. Докато броят им достигне девет. Когато това се случи, те стават бели. Също както Vulpix се превръща в белия Ninetails.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link