Още

  Полезни съвети, как да се пазите от банкови измами

  Днес почти всеки човек има банкова карта, било то дебитна или кредитна. Финансовата сигурност е изключително важна, но се намират злонамерени хора, които да я сриват. Пример: съвсем наскоро се разпространи новината за грабежа на служителка на Rocketbank. Неидентифицирани лица се представили за нейни колеги и успели да изтеглят 120 000 рубли от карта й.

  Въпреки, че и преди е имало подобни случаи на измама, престъпниците непрекъснато напредват. Те измислят нови начини за получаване на пари, проявяват находчивост и изобретателност. Те атакуват от всякъде, дебнат в интернет, до банкоматите, звънят по телефони. Не се страхуват да се обаждат на клиентите на големите банки и дори се представят като техни служители, предлагащи помощ. Човек трябва да е изключително бдителен за всяко нещо, отнасящо се сигурността на финансите му. Няма как да се знаят всички номера на измамниците, защото те непрекъснато измислят нови. Но все пак ето малко идеи как да се предпазите от съвременните „пирати“.

   

  Попълвайте картата само със сумата от покупката

  Не съхранявайте твърде големи количества пари на картата. Ако не ви е приятно да носите пари, просто попълнете „пластмасата“ със сумата, която планирате да похарчите. Така има по-малък шанс те да се опитат да ви измамят.

   

  Вземете виртуална карта

  Виртуалните карти са удобни с това, че се отварят много лесно и също толкова лесно се затварят. С тях парите ви ще бъдат по-безопасни, отколкото на карта, която може да се извади от джоба ви. Но дори и в този случай, не забравяйте за правило номер 1: не съхранявайте твърде много пари в картовата сметка.

   

  Не казвайте на никого кодовете, които идват чрез SMS

  Не напразно ви съветват да не казвате на никого кодовете, които получавате с SMS. Факт е, че с тяхна помощ можете да загърбите много операции, така че истинските банкови служители никога няма да ви поискат тази информация. Като паролата за картата.

   

  Не влизайте в интелигентни разговори

  Напоследък измамниците често се представят като служители на банките и заливат клиентите с напълно ненужна и едва ли вярна информация. Но всички тези разговори изглеждат толкова „умни“, че много хора наивно им вярват. Запомнете: подобна комуникация не е знак за голям професионализъм, а знак, че събеседникът се опитва да ви  обърка мозъка.

   

  Слушайте предупрежденията от банките

  Ако изведнъж банката ви изпрати съобщение (от официалния номер, разбира се) с препоръки за запазване на данни – не го игнорирайте. Възможно е банката да е нападната от хакер и по този начин да се опитва да осигури други клиенти. Освен това обърнете внимание на новините на официалния уебсайт на банката – тук обикновено те публикуват важна информация относно работата на финансовата институция.

   

  Кодирайте информацията за паролите и кодовете си

  Трудно е да се помнят всички кодове и пароли и ни се налага да ги записваме, било то във файл или бележник. Но си измислете някакво кодирано записване, за да не може измамниците директно да я ползват.

   

  Не проследявайте линкове

  Внимавайте какви мейли получавате, някои имитират добре дадена институция.Официалната банка няма да ви кара да проследявате линкове и да застрашава вашата сигурност.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link