Още

  Разузнавачи в саксии

  На пръв поглед цветарството е мирно, спокойно занимание, което няма абсолютно нищо общо с войната. Обаче тези, които искрено мислят така, са в неведение за съвременните разработки на Пентагона. Днес Министерството на отбраната на САЩ отделя финансови средства за създаване на шпионски растения с помощта на генно-модифицирани организми (ГМО).

  През последните десетилетия се наблюдава еволюция в начините за изучаване и събиране на секретна информация. На пръв поглед, толкова много неща служат за тази цел: интернет-мрежи, нанороботи, „стада“ от дронове, виртуални вселени… Какво още? Но и тук може да се случи изненада. В лабораториите на Пентагона се разработва необичаен проект: използването на ГМО-растения със сензори и система за извличане на данни. Тоест, самата природа ще се ангажира с шпионаж и ще работи за американските въоръжени сили!

  Разбира се, това е оригинална идея: след като класическите методи за проследяване на врага не могат напълно да изпълнят основната си задача, ненадеждни са и лесно се засичат, американците решават да използват природата. Проектът за отглеждане на „бойна флора“ получил името АPT (Advanced Plant Тechnologies – „Усъвършенствани растителни технологии“). Например, ако потенциален враг организира производство на оръжие, създаде бункер или надеждно зарови експлозиви в земята и смята, че никой не знае това – тогава близките растения веднага ще съобщят.

  На теория, Advanced Plant Technologies изглежда многообещаващ проект. Нали е възможно семената на „шпионските“ растения да се разхвърлят върху огромна площ? Биологичните разузнавачи ще действат ежедневно, целогодишно и денонощно. Те не изискват финансови разходи.

  Такива шпиони може да бъдат жертвани с десетки и стотици хектари. И не само на широки площи. Може и в обикновена стая. Откриването им е изключително трудно, ако не и невъзможно. Кой ще заподозре, че едно обикновено мушкато или фикус работят за врага?

  Ще се превърне ли мушкатото в разузнавач? Снимка: Уикипедия

  Но, за да се създаде такъв „растителен шпионин“, е необходимо да се решат голям брой проблеми. На първо място, естествено, е необходимо да се предвиди влиянието на паразитни организми, болести, тревопасни животни, селскостопанска химия върху растението. Кой знае как едно цвете ще реагира, ако обемът на нитрати в земята надвишава нормата? Дали растителният разузнавач ще предаде невярна информация или ще умре? Или ще издаде истинската си „шпионска“ същност, тоест, ще се саморазобличи?
  Освен трудностите с дистанционно или предварително програмирано самоунищожение на „заловена“ китка, има и технически затруднения.

  Всички знаят, че растенията са чувствителни към химикали и патогени, като реагират по различен начин: те на свой ред произвеждат химически вещества, променят размерите си и пр. В Пентагона мечтаят как да фиксират стабилна реакция към конкретни вещества, за да се показва какво се случва в региона, където растението извършва разузнаване – и след това да получат информацията от своя „биологичен шпионин“. Освен това, растителният „агент“ трябва ясно да отчита радиацията и наличието на електромагнитно излъчване. За да се постигне тази цел, не може без ГМО.

  Следващата трудност е, че растението трябва да бъде не само умно, но и да има висока устойчивост. По-специално, растителният разузнавач трябва да издържи на всеки климат, включително суров, и също да бъде „всеяден“ – тоест, да се изхранва от всякакви почви.

  Финалната трудност – когато вече бъде създадено такова цвете, се поражда от проблема с организирането на система за дистанционно проследяване и извличане на данни.

  Обаче, на фона на основната задача, това вече са малки неприятности. Пентагонът искрено вярва, че изпълнението на проекта е възможно. Допълнителен аргумент е, че този метод на шпионаж не изисква сериозни разходи от държавната хазна. Перспективите са обещаващи. Какво ще се случи на практика – времето ще покаже.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link