Още

  Популярни думи, произлизащи от имената на известни хора

  Думите  „дизел“, „реглан“, „ватман“ и  много други  произлизат от фамилни имена. Най-често изобретенията получават името на изобретателя, но друг път става дума за явления, процеси, действия и т.н. Събрали сме за вас интересни факти за думи, приели името на хора, с които са свързани.

  Думата „бойкот“ идва от името на британския капитан Чарлз Бойкот (1832-1897), който е бил управител на ирландската земя на големия земевладелец лорд Ерн. През 1880 г. ирландските работници отказват да работят за Бойкот, поради условията за наем на кучета. Борбата на Бойкот със стачките накара хората да игнорират мениджъра, сякаш изобщо не съществува: той не бил обслужван в магазините и никой не разговарял с него. Така това явление се нарекло „бойкот“.

  Фердинанд фон Цепелин, изобретил дирижаблите тип Цепелин. Снимка: Уикипедия

  Думата „силует“ се появи поради назначаването на генералния контролер (министър) на финансите на Франция, Етиен де Силует (1709-1767). Той станал министър след Седемгодишната война, която потопила Франция в криза. Силует бил принуден да облага с данъци всички признаци на богатство – от скъпи завеси до ползването на слуги, а богатите дегизирали богатството си, купувайки евтини неща. Домакинските стоки, маскиращи богатството, започнали да се наричат силуетни неща, а в средата на 19 век най-простият и най-евтиният вид живопис получил името контур или силует.

  Думата „побойник“ се появила в лондонските доклади на полицията през 1894 г., когато описвала младежки банди, опериращи в района на Ламбет. Те били наречени „Хулиганските момчета“ по аналогия с вече известния полицейски крадец в Лондон Патрик Хулиган. Думата била взета от пресата и издигната до ранга на цяло явление, наречено хулиганство.

  Думата „сандвич” се свързва с четвъртия граф на областта Сандвич в Кент – Джон Монтагю. Той бил страстен картоиграч и за да не си прекъсва играта, изисквал от прислугата си да му носи две филии хляб с плънка между тях. Тези две филии с плънка още по времето на Джон Монтагю се превърнали в предпочитана храна за джентълмените, които си поръчвали „същото като на Сандвич“. Този израз бързо бил съкратен само до сандвич.

  Думата „мавзолей” произлиза от името на Цар Мавзол, който бил персийски наместник в областта Кария. След смъртта му, неговата жена му издигнала величествена гробница, наречена на негово име. От тогава такъв тип гробници се наричат мавзолей.

  Името „джакузи“ носи името на Кандидо Джакузи. Снимка: Уикипедия

  Маркиз дьо Сад е автор на текстове, в които описва сексуални фантазии с акцент върху насилието. Така през 19 век името му се превърнало в нарицателно на този вид отношения  – „садизъм“.

  Д-р  Жозеф Игнасий Гилотен бил известен парижки лекар. Той бил сред инициаторите за въвеждане на по-хуманно смъртно наказание. През 1791г. бил създаден уреда за обезглавяване, наречен „гилотина”.

  Рудолф Кристиан Карл Дизел е немски изобретател, който през 1897г. създал едноименния двигател. Така изобретението му било наречено „дизел”.

  Хенри Шрапнел е изобретил обвивката на експлозива и затова шрапнела носи неговото име.

  Жул Трико е френски гимнастик, състезател на трапец, който проектирал костюм за съчетанието си, който и днес се нарича трико.

  Думата „джакузи” носи името на изобретателя си Кандидо Джакузи.

  Адолф Сакс създава саксофона. Снимка: Уикипедия

  Адолф Сакс създава доста инструменти през живота си, но най-известният е този, който носи неговото име. Саксофонът промени звученето на музиката завинаги, въпреки че отне известно време, за да спечели популярност.

  Луи Брайл е създател на едноименния писмен език, който се използва от незрящи хора, въпреки че кода с вдлъбнатите точки е измислен от капитан Чарлз Барбиер, за да помогне на хората си да общуват в тъмното.

  Процесът Пастьоризация е кръстен на френския учен Луи Пастьор, чиито изследвания през 1880-те години показват, че термичната обработка ще инактивира нежеланите микроорганизми във виното. Ензимите на разваляне също се инактивират по време на пастьоризацията. Днес пастьоризацията се използва широко в млечната промишленост и други хранително-вкусови производства, за да се постигне консервиране и безопасност на храните.

  Раглан ръкавът е ръкав, който се простира на едно цяло парче до яката, оставяйки диагонален шев от подмишниците до ключицата.

  Той е кръстен на лорд Раглан, за когото се говори, че е носил палто с този стил на ръкав след загубата на ръката си в битката при Ватерло.

  Фердинанд Адолф Хайнрих Август Граф фон Цепелин е германски генерал и изобретател на дирижаблите тип Цепелин.

  Кубът на Рубик е 3-D комбиниран пъзел, изобретен през 1974 г. от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерн Рубик.

  Името на изобретателя си още носят:

  Автомат Калашников

  Револвер Colt – Самюъл Колт

  Доплеров радар – Кристиян Доплер

  Анкета на Gallup – Джордж Галъп

  Галванометъра – Луиджи Галвани

  Гейгеровия брояч – Ханс Гейгер

  Морзовия код – Самюъл Морс

  Люлката на Нютон – Исак Нютон

  Бакелита – Лео Хенрик Артур Бейкленд

  И много други… Ако ви е интересно, пишете и ще съберем още информация.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link