Още

  Последните оцелели след някои от най-известните исторически събития

  Независимо колко хора са въвлечени в дадено събитие, един от тях е последният оцелял. Представяме ви 6 души, които не само оцеляват, но и имат възможността да разкажат за случилото се на поколенията след тях.

  1. Джордж Робърт Хюс – последният оцелял от Бостънското чаено парти

  Джордж Хюс е роден в Бостън през 1742 година и е бил беден обущар през целия си живот. Вероятно нямаше да знаем дори името му, ако неговото дълголетие не го бе направило популярен през 1800-те. След участието му Американската война за независимост, животът на Хюс отново става нормален. Тогава, през 1830 година група американци решават да открият оцелелите от Бостънското чаено парти и Хюс се превръща в знаменитост. Той публикува две автобиографии, плаща за огромен негов портрет и е канен на множество важни събития. Умира през 1840 – на 98-годишна възраст.

  1. Аристодем – последният оцелял в Битката при Термопилите

  298 от спартанците загиват в битката срещу персите. Един вестоносец – Пантит, бил изпратен да предаде съобщение и пропуснал битката. Когато се върнал и видял какво се случва, се обесил. Аристодем и Еврит били освободени от битка, защото имали инфекции на очите. Според Херодот, Еврит се завтекъл към мястото на битката, когато чул какво се случва, но Аристодем останал. Спартанците били толкова разочаровани от нерешителността на Аристодем, че решили да го накажат като го оставят жив, за да живее със срама си.

  1. Мари Алертън Къшман – последната оцеляла от Мейфлауър

  Голяма част от мъжете, качили се на кораба Мейфлауър, оставили своите семейства у дома, защото нямали представа как ще изглежда Новият свят и дали няма да е прекалено трудно. Айзък Алертън обаче, не само че взел своята бременна съпруга, но взел и своите три малки деца. Мери, най-малката, е само на 4 години, когато се качва на Мейфлауър и напуска Европа завинаги. Нещата се развиват добре за нея – тя се омъжва, има 8 деца, 50 правнука и живее до 83-годишна възраст.

  1. Чарлз Керъл – последният от подписалите Декларацията за независимост на САЩ

  Въпреки че бил извънбрачно дете и католик, Чарлз Керъл не само че подписал Декларацията за независимост на САЩ, но и живял по-дълго от всеки друг, който също я е подписал. Въпреки всичко, което преживява – участва във война, замесва се в политиката – той умира през 1832 година на 95-годишна възраст.

  1. Елиза Мур – последната афроамериканка, родена в робство

  Елиза Мур се счита за последната афроамериканка, родена в робство. Тя сключва брак с друг роб и е била „собственост“ на д-р Тейлър от Алабама. След войната двамата със съпруга ѝотдават земи под наем и така отглеждат двете си деца. Елиза умира през 1948 година на 105-годишна възраст.

  1. Милвина Дийн – последната оцеляла от потъването на „Титаник“

  Милвина била най-малкият пътник на „Титаник“, тъй като тогава била едва 2-месечно бебе. Нейното семейство изобщо не трябвало да бъде на кораба, но в последния момент пътуването им с друг кораб било отменено и те нямали друг избор, освен да се качат на „Титаник“. Милвина, майка ѝ и брат ѝ оцеляват, но баща ѝ потъва заедно с кораба. Тя няма спомени за самия инцидент и дори разбира, че е била част от него, когато навършва 8 години. Умира през 2009 на 97-годишна възраст.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови