Още

  Играта „сенет“ в Древен Египет

  Когато разкопавали гробници на територията на Древния Египет, учените нерядко откривали необичайни „дъски“ с дупки, линии и различни рисунки. Такива предмети са намирани дори в погребенията на видни личности, принцеси и фараони.

  Това били древни настолни игри, които развивали мисленето на играчите, умението да създават специална тактика и способност да намират правилните решения в различни ситуации, не само по време на играта, но и в живота.

  В глава 17 на прочутата „Книга на мъртвите“ се споменава важна игра от онова време, наречена „сенет”, в превод – „преминаване“. Тя олицетворявала пътешествието на душата на починалия човек по пречистващия път към царството на мъртвите. Душата, преминала всички изпитания, се съединявала с бога на Слънцето и получавала върховно блаженство, като резултат от нейния праведен живот и изкуплението на всичките й грехове. Много открити стенописи изобразяват видни личности от Древен Египет, които играят тази игра.

  Тогавашните хора смятали, че човешката душа е безсмъртна и не умира, а преминава в друг свят по път, осеян с различни изпитания. Играта сенет се смята за важен елемент в подготовката за преодоляването на тези препятствия.

  Играчът хвърлял пръчици и според резултата, показван от тях, премествал фигурите по дъската, преминавал различните лабиринти, завои и възвишения, преодолявайки изникващите капани. Така се подготвял да мине и през лабиринта, който го очаквал след неговата смърт.

  Нефертари играе Сенет Рисунка в гробницата на Нефертари (1295г.-1255г. пр.н.е.). Източник – Уикипедия.

  В началото на ХХ-ти век учените открили при разкопки интересни кутии на играта сенет от камък, дърво и керамика. Те били продълговати, с три реда квадратчета и рисунки. Фараоните, сред тях и младият Тутанкамон, били големи познавачи на играта. Археолозите намерили специална маса с лъвски крака, украсена със злато, където се играела. Фигурките са във формата на кули и конуси, а тези във вид на животни помагали за победата.

  Набор за игра на “Сенет” от гробницата на Тутанкамон. Източник – Уикипедия.

  Сенет била играна в Египет повече от 3 хиляди години, но с упадъка на древната цивилизация потънала в забрава. Само определени принципи на играта били заети от арабите в Судан, където играят подобната „таб“.

  Същността на сенет наподобява съвременните настолни игри, в които се използват чипове и зарчета. Но в Египет вместо зарове, използвали специални пръчки с рисунки. Най-големият брой точки, които се падали, бил 5, а фигурките изминавали път във форма на буквата „S“ напред и обратно, като постепенно напускали игралното поле.

  Днес не разполагаме с точно описание на тази игра, но основната задача се свеждала до бързо преминаване на целия път по дъската. Полето за игра било 3 на 10 квадратчета, всеки играч имал 5 фигури, които се поставяли в горния ред. В края на реда имало места със специални знаци – правилата там били различни от тези върху другите полета.

  Някои учени търсят произхода на тази игра в шумерската писменост и тамошните подобни развлечения. Но шумерската подобна игра „ур“ била по-кратка, фигурите влизат в действие една по една – а в сенет всички фигури започват да играят едновременно. Освен това, дължината на игралното поле в сенет е по-голяма и на финала фигурите се групират в свой участък, което улеснява пътя към победата.

  Но най-важното е, че още в онези древни времена хората осъзнавали необходимостта по лек, забавен и остроумен начин да се усвояват сложните принципи на религиозната философия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови