фев. 1, 2017
13673 Views

Пренебрегван хормон може да ви накара да се влюбите

Автор:

Свети Валентин наближава и ако често си мечтаете и се надявате на истинска любов – или поне за любовна отвара, която не носи нежелани странични ефекти – тогава имате късмет. Защо? Защото ново изследване разкрива, че хормон, на който допреди не сме обръщали особено внимание (чували ли сте за киспептин?) може да оправи всичките ви любовни и сексуални проблеми. (А, лекува също и депресия!)

Учени са инжектирали 29 „здрави, хетеросексуални мъже“ с естествения хормон или с плацебо и след това са сканирали мозъците им, докато субектите са гледали снимки на хора в различни ситуации. Открили са, че мъжете, третирани с хормона – който стимулира освобождаването на други репродуктивни хормони – изпитват голяма промяна, когато им бъде показан определен тип изображение.

Пренебрегван хормон може да ви накара да се влюбите

След инжекцията с киспептин, гледането на сексуални или романтични снимки на двойки стимулира активността в зоната на мозъка, която обикновено се активира при сексуална възбуда.

Страхотно, нали? Разбира се, учените няма да започнат да продават спринцовки с това нещо – можете ли да си представите киспептин на рафтовете в местната аптека? Изследването трябва да бъде повторено, преди да се вадят по-подробни заключение, но новините са обещаващи. Особено имайки предвид, че киспептинът не помага на хората единствено да станат по-палави.

Специалистите сега изучават дали хормонът може да има и други приложения, освен стимулирането на усещане за любов и сексуална възбуда и понижаване на негативните емоции. Всъщност вероятната следваща стъпка е да се проучи дали инжекциите с хормона биха имали ефект върху хора, които имат проблем със зачеването на дете.

Повечето методи за лечение на безплодие се фокусират върху биологическите фактори. Те играят голяма роля в случая, но мозъкът и емоциите също са много важни и са слабо изследвани.

Може ли киспептинът да е ефективно лечение и на депресия? Вероятно. Ще са необходими още изследвания, но учените са оптимисти.

loading...
Етикети:
· · ·
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *