Още

  Преуспели тийнейджъри

  Фрейзър Дохърти

  Докато повечето преуспели младежи си изкарват парите от уебсайтове, Фрейзър е построил империята си по по-традиционен начин. Още 14-годишен, той започнал да прави мармалади по рецептите на баба си в кухнята на родителите си в Шотландия. На 16 Дохърти напуска училище, за да е напълно отдаден на бизнеса си. Неговата фирма продава по 500 000 буркана мармалад на година, което е около 10% от пазарния дял за мармалади в Англия. Бизнесът му се оценява на 1-2 милиона долара.

  Милан Карки

  18-годишният Милан изобретил слънчев панел от човешка коса, който може да предостави на света евтино електричество. Милан Карки е отраснал в провинциален Непал и вярва, че е открил решението за задоволяване на световните енергийни нужди. Младият изобретател казва, че косата е идеалният проводник в слънчевите панели. Тя замества силикона, който е използван досега и е по-скъп. В Непал, една от най-бедните страни в света, много райони нямат достъп до електричество. Милан и 4 негови съученици първоначално направили слънчевия панел като експеримент, но младежите смятат, че той може да бъде използван навсякъде. Слънчевият панел струва 23 лири и се изработва от естествени материали. Той може да зареди мобилен телефон или батерии, които да издържат по цяла нощ.

  Джордан Ромеро

  13-годишният Джордан Ромеро стана най-младият човек изкачил Еверест. Заедно с баща си и неговата приятелка, те тръгнали от Китай, понеже в Непал има възрастово ограничение. Ромеро е на крачка да изкачи Големите седем – най-високите върхове на всеки континент. На 9-годишна възраст той изкачва Килиманджаро, а сега планира да покори и последния от големите върхове – Винсън Масиф в Антарктика.

  Камерън Джонсън

  На 15 години, Камерън Джонсън изкарвал на месец по $300 000 – $400 000. На 19, той продал един от сайтовете си за петцифрена сума. Всичко започнало когато Джонсън бил на 9. Използвайки Photoshop, той започнал да прави и да продава поздравителни картички. От тогава той се изкачва само нагоре.

  Дитрих Лудвиг

  На 16-годишна възраст повечето от нас се учат да карат кола, а Дитрих от Охайо е станал най-младият човек на планетата, построил електрически автомобил. Той заменил двигателят на пикап Шевролет S-10 със 100% електрически. Младежът свалил 4-цилиндровия двигател, радиатора и системата за отходни газове и инсталирал електрически мотор, контролно табло, зарядно и батерии.

  Мохамед Алтумаими

  16-годишен иракски имигрант живеещ в Швеция, Мохамед разгадал формулата, която озадачавала и най-великите математици цели 300 години – така нареченото Уравнение на Бернули. Мохамед дошъл в Швеция през 2003г. и сега е признат от професори в престижния университет в Упсала. За 4 месеца той успял да реши и опрости серия от формули, кръстени на математика от 17 век, Якоб Бернули. В началото учителите на Алтумаими били скептични, но той решил да говори с професорите от университета в Упсала, с надеждата те да признаят откритието му. Професорите потвърдили постижението на младежа и изразили възхищението си за това колко надарен студент е Мохамед.

  Тиаго Олсън

  17-годишният ученик е наричан от приятелите си „лудият учен“. Той успял да създаде реактор за ядрен синтез в домашни условия. В мазето на родителите си, Тиаго работил по проект, който му отнел над 2 години и 1000 часа проучвания и труд – голяма и сложна машина, която извършва ядрен синтез в малък мащаб. Машината използва 40 000 волта заряд и деутерий, за да създаде малката реакция, която по думите му изглеждала като малка енергийна топка.

  Джонатан Джеймс

  Джеймс става известен като първият непълнолетен осъден за хакерство. Присъдата му е била 16 години затвор. По неговите думи той просто разглеждал и си играел. Джеймс успявал да проникне в големи организации, дори успял да инсталира зловреден код в сървъра на Агенцията за сигурност на САЩ, която се занимавала с ядрени, биологически и химически заплахи. Кодът позволявал на Джонатан да разглежда електронната поща и да вижда кодовете за достъп на агенцията. Джеймс успял да хакне и компютрите на НАСА, от които изтеглил софтуер на стойност 1.7 милиона долара. От министерството на правосъдието казват, че „софтуерът е управлявал животоподдържащите системи на борда на Международната космическа станция.“ От НАСА били принудени да изключват цялата си система, което довело до загуби от $41 000. Джеймс обяснил, че свалил програмите, за да упражнява знанията си по C., но казва „кодът не беше нищо особено и определено не струва 1.7 милиона, както твърдят“. Години по-късно Джеймс се самоубива.

  Евън Греъм

  Евън отпразнува 16-ят си рожден ден, като летя с пет различни самолета и постави световен рекорд за най-младият соло пилот, управлявал пет различни самолета.

  Ашли Колз

  През 2004г. само на 14 години, Ашли Колз пуска уебсайта си whateverlife.com, в който предлага безплатни теми за Myspace и уроци по HTML. Сайтът се издържа само от реклами. Тя превръща мазето си в офис и наема майка си и някои съученици, които да й помaгат. Уебсайтът получава няколко пъти по-голям трафик от известните младежки списания „Seventeen“, „Teen Vogue“ и „CosmoGirl!“ взети заедно. Ашли отказва няколко оферти за продажба на компанията си, включително и предложение от 1.5 милиона долара плюс автомобил по желание. През Септември 2006г. тя купува къща за $250 000, където сега живее с майка си и по-малката си сестра.

  Източник: oddee.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link