Още

  „Превземането“ на остров Киска

  По време на Втората световна война може се видят много примери за неуспешни военни операции, които завършвали с провал на внимателно изработени планове, с големи загуби или стратегически грешки. Но операцията на американската армия за превземането на остров Киска, разположен в Алеутския архипелаг на Тихия океан, с пълно право носи титлата „най-уникална“ в списъка на неуспешните начинания през цялата война.

  Американски войници дърпат провизии на остров Ату през май 1943 г. Превозните им средства не могат да се движат по назъбения терен на острова. Снимка: Уикипедия

  Алеутският архипелаг бил окупиран от японците през 1942 г. Островите се разглеждали от японските генерали като трамплин за превземането на Аляска и за по-нататъшно развитие на военните действия срещу САЩ и техния съюзник Канада. Близостта им до американската граница била допълнително предимство от чисто военна гледна точка. Така японците заели остров Ату, до брега на Аляска, и се укрепили там.

  През 1944 г. американското командване разработило операция за освобождаване на Алеутските острови. Тя преследвала 2 цели. Първо: да върне териториите, собсттвеност на САЩ, и второ: да лиши японската армия от важен стратегически плацдарм.

  Първият удар бил нанесен по остров Ату. Операцията била наречена „Пясъчен рак“ (Sandcrab). Японският гарнизон на този остров бил много по-малък, отколкото на съседния остров Киска. Затова адмирал Томас Кинкейт решил да нанесе удар върху най-слабия гарнизон. От американска страна участвали 3 линейни (понякога на български неправилно ги превеждат като „бойни“) кораба: „Невада“, „Айдахо“ и „Пенсилвания“, самолетоносачът „Насау“, няколко крайцера и подводници. Десантът се извършвал от 7-ма пехотна дивизия. Операцията започнала на 11 май 1943 г. Оказало се, че разузнаването е подало неверни данни: на острова имало много повече японски войници от очакваното. И те оказали яростна съпротива. Битката за Ату продължила 3 седмици. Освобождаването на острова струвало 549 убити американски войници, 1145 ранени, около 2000 болни и измръзнали. Задачата била изпълнена. Но провалът тепърва предстоял…

  Трябвало да бъде освободен и остров Киска, където според данни на разузнаването имало около 10 хиляди японски войници. Превземането на този остров означавало окончателно освобождаване на Алеутския архипелаг от японска окупация. Като взели предвид загубите при превземането на остров Ату, американците подготвили истинска армада: около 100 кораба, 30 000 американски и 5 500 канадски войници. Операцията била наречена „Вила“.

  Американски войски дебаркират на Киска. Снимка: Уикипедия

  Сутринта на 15 август 1943 г. американският десант бил стоварен на западния бряг на остров Киска. На следващия ден канадците също се десантирали на северния бряг. Изминали 9 дни и на 24 август 1943 г. ръководителят на операцията генерал Корлет съобщил, че островът е напълно под контрола на Съединените американски щати. По време на операция „Вила“ американската армия претърпяла следните загуби: 103 загинали, 230 ранени, ескадреният миноносец „Абнер Рийд“ се натъкнал на японска мина и претърпял сериозни повреди. На пръв поглед, загубите били напълно поносими. Но само на пръв поглед.

  Защото се оказало, че в момента на десанта на остров Киска нямало нито един – нито един!, японски войник. Понеже виждали, че е безполезно да го отбраняват, японците изтеглили целия гарнизон – 5183 души, още на 28 юли, без това да бъде забелязано от американското разузнаване. Но в такъв случай откъде се появили загубите на атакуващите?

  В армията това се нарича „приятелски огън“. Повече от седмица отделните американските части заедно с канадските войници се биели помежду си и стреляли едни срещу други. Тежката мъгла, която не е рядкост на тези места, страхът от японски засади и отвратителната разузнавателна работа на всички нива карали войниците да откриват ураганен огън по всичко живо, която мърдало. Такива са превратностите на войната.

  Всички военни историци са единодушни: „превземането“ на остров Киска е най-срамната операция за цялото време на военната кампания на САЩ срещу Япония в Тихия океан.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови