Още

  Проект МК-УЛТРА

  Всичко започва на 13 април 1953 г. На тази дата директорът на ЦРУ – Алън Дълес, стартира един строго секретен проект, който се е превърнал в табу и е останал в историята като един от най-популярните опити за незаконна програма за експериментиране върху хора, която е трябвало да бъде тайна. Целта на проекта се състояла в идентифицирането и разработката на лекарства и процедури, които да помагат при разпити и мъчения. При успешното приключване на програмата този контрол на съзнанието трябвало да може да отслаби индивида и да го принуди да направи пълни самопризнания или да извършва оперативна дейност, дори без да знае какво прави. Проектът бил предвиден да се използва върху съветски шпиони и военнопленници по време на Студената война.

  Освен „МК-УЛТРА“ (на английски: Project MKULTRA), проектът е известен и като „МКНАОМИ“ (Project MKNAOMI) и „МКДЕЛТА“(Project MKDELTA). Името  е криптирано съвсем умишлено – диаграфа МК, означава че проекта се спонсорира от Отдела за Техническо Обслужване (Technical Services Staff). Думата „ултра“, обозначава най-секретната класификация по време на Втората Световна Война.

  Декласифицирани документи на МК-УЛТРА. Снимка: Уикипедия

  Обхватът на проект МК-УЛТРА бил широк. За да се опази всичко в тайна и поради високото ниво на секретност на проекта, всички експерименти са се провеждали в 80 различни институции, които включвали 44 колежа и университета, както и болници, затвори и фармацевтични компании. Използвани били фасадни организации. Американския Върховен Съд по-късно отбелязва, че МК-УЛТРА е: „ангажиран „с дейност по проучване и разработка на химически, биологически и радиологични материали, възможни за употреба в секретни операции, за да контролира човешкото поведение“. Програмата се състои от около 149 подпроекта, сключени с редица университети, научноизследователски фондации и подобни институции от Агенцията. Поне 185 частни изследователи също са вкарани в проекта, някои дори без да знаят в какво се забъркват.

  „Серумът за контрол на съзнанието“ бързо станал „наркотици за контрол на съзнанието“. По онова време са се носили слухове, че китайците, руснаците и севернокорейците са започнали с опитите си да контролират съзнанието. Това естествено накарало САЩ също да започне с подобни експерименти и какво по-добро от Централното разузнавателно управление на САЩ на твое разположение?

  Одобрение от д-р Сидни Готлиб на МК-УЛТРА подпроект за ЛСД, писмо от 9 юни 1953 г. Снимка: Уикипедия

  Сам по себе си проектът включвал наблюдение на ефекта на различни наркотици върху човешкото съзнание. Най-използваните наркотични вещества били ЛСД, Тетрахидроканабинол и синтетичното силно психоактивно вещество “BZ”. Понякога веществата били смесвани, за да се разбере пълният им потенциал.

  Разбира се, били използвани и други методи:

  Някои участници били хипнотизирани, техните страхове били извличани и тествани върху резултатите на полиграфа. Други методи включвали химикали, както и сензорна депривация, изолация, вербално и сексуално насилие, различни варианти на мъчения. В поне няколко подпроекта – 102, 103, 117 и 122 били използвани деца.

  Организиран чрез Отдела за научно разузнаване към ЦРУ, в проекта участва и Отделът за специални операции към Химическия корпус на американската армия. Програмата започва в началото на 1950 г., и е официално одобрена през 1953 г. През 1964 г. е съкратена, а три години по-късно е намалена допълнително и до своя край през 1973 г. Тъй като в експеримента били включени множество незаконни дейности като използването на граждани като тестови субекти, които не били дали своето съгласие да са в експеримента, се спори дали програмата е легитимна.

  Доклад на американския Сенат за МК-УЛТРА от 1977 г. Снимка: Уикипедия

  Проектът става публично достояние от Църковния комитет на американския Конгрес и Комисията на Джералд Форд, разследващи дейността на ЦРУ на територията на САЩ. Действията им са възпрепятствани заради това, че през 1973 г. директора на ЦРУ Ричард Хелмс дал заповед за унищожението на цялата картотекирана документация на МК-УЛТРА. Затова и разследването, което провеждат Църковния комитет и Комисията Рокфелер се крепи на клетвените показания на преки участници в проекта и не толкова на документите. Едно от малкото останали доказателства е документ от 1955 г., който съдържа лист със всички наркотици и вещества, които обектите на експеримент получавали. Сред тях влизат:

  1. вещества, каращи обектът да стане зависим
  2. вещества, които ще превърнат субекта в „аутсайдер” до точка, в която приемникът ще бъде дискредитиран в обществото
  3. вещества, които да засилят мисловната дейност и възприятие
  4. материали, които предизвикват временна/перманентна загуба на памет
  5. субстанции, които по време на „промиване на мозъка“, повишават издръжливостта на индивида към лишения и принуда
  6. материали и физически методи водещи до амнезия за събития преди и по време на употребата им

  Поради естеството си и мистерията около проекта след унищожаването на документите към проект МК-УЛТРА, той участва в много конспиративни теории.

  Адвокатът на обвинения убиец Сирхан Сирхан, Лорънс Тийтър подозира, че Сирхан е бил под хипнотично влияние, когато стреля по Робърт Кенеди през 1968 г. На 18 ноември 1978 г., 909 последователи на сектата, известна като „Храм на народа“ извършват групово, ритуално самоубийство в селището Джонстаун в Гвиана. Теорията е, че на това място са се провеждали медицински експерименти, контролиращи съзнанието след официалното прекратяване на програмата МК-УЛТРА. Когато конгресменът Лео Райън, който бил прочут критик на ЦРУ, пристигнал в Джонстаун за да разследва докладваните неуредици е убит от членове на същата тази секта. Доста интересно съвпадение, нали? Може би някои от експериментите на проекта все още бродят по света и са заплаха за хората?

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link